Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ.Απόστολο Τζιτζικώστα στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά υπό την ιδιότητά σας ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Και θέλω να σας συγχαρώ πολύ περισσότερο διότι η εκλογή σας υπήρξε ομόφωνη. Είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά θέλω να πω – γνωρίζοντάς σας καλά όλα αυτά τα χρόνια – ότι είσθε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γνωρίζω την εμπειρία σας και γνωρίζω το όραμά σας.

Ένα όραμα το οποίο συμβαδίζει με αυτά τα οποία πρέπει να υπηρετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Διότι η Ευρώπη των Περιφερειών – το πίστευα πάντα και το πιστεύω, από τότε που ήμουν Υπουργός Εσωτερικών το υποστήριζα –είναι η πιο κατάλληλη, πέρα από σκοπιμότητες πολιτικές και άλλες που υπάρχουν σε άλλα επίπεδα, να υπηρετήσει το μεγάλο Ευρωπαϊκό Όραμα, το όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Το οποίο δεν είναι άλλο από την ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπη, βεβαίως πάντοτε με σεβασμό της Εθνικής Ταυτότητας και της Κυριαρχίας των Κρατών Μελών. Μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης η οποία θα στηρίζεται στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου, στην υπηρεσία του Κράτους Δικαίου και του Ανθρώπου. Μια Ευρώπη που – το έχω πει πολλές φορές – που δεν υπηρετεί μόνο τους Λαούς της.

Ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός ιδίως αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Είναι η δύναμη εκείνη η οποία με βάση την ιστορία της, αλλά και την προοπτική της, μπορεί να υπηρετήσει πανανθρώπινες αρχές και αξίες, ιδίως δε την αρχή του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και κατ’ εξοχήν της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αρχές που χειμάζονται παγκοσμίως. Η Ευρώπη είναι η πιο κατάλληλη και πρέπει η ίδια να το αντιληφθεί. Και προς αυτή την κατεύθυνσή, δεν υπερβάλλω, η Ευρώπη των Περιφερειών και βεβαίως η Επιτροπή της οποίας ηγείσθε, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα. Γνωρίζω πολύ καλά – το τονίζω – τις ικανότητές σας, είμαι βέβαιος για την επιτυχία σας. Να έχετε δύναμη και να μην ξεχνάτε ποτέ τα διδάγματα που η Ελλάδα μπορεί να εκπέμψει και προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί η Ελλάδα έχει παράδοση στα θέματα αυτά, αλλά ταυτοχρόνως είναι μια Χώρα που έχει όραμα, και το έχουμε αποδείξει.

Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Πρόεδρε, για την σημερινή συνάντηση, την πρώτη μετά την ομόφωνη εκλογή μου στην θέση του Προέδρου των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βέβαια θέλω να σας πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ, ως Έλληνας, για τον ρόλο που διαδραματίσατε και για την συμβολή σας, το 2015, προκειμένου η χώρα μας να μείνει σ΄αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο, για να μπορούμε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσουμε, ως χώρα, στην Ευρώπη, στο μέλλον της Ευρώπης. Σε μια εποχή και σε μια συγκυρία πολύ κρίσιμη, για μας, αλλά και ταυτόχρονα κρίσιμη για την ίδια την Ευρώπη.

Η μάχη που θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να ενδυναμώσουμε τον ρόλο και τον λόγο των Περιφερειών και των Δήμων στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να έλθει πιο κοντά στους πολίτες, και οι πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε, και αυτό είμαι αποφασισμένος να το κάνω, πως η Ελλάδα θα μπορέσει μέσα σ΄αυτό το μέλλον που έρχεται, να οικοδομήσει μια ακόμη καλύτερη και πιο στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και να μην ξεχνάμε κ. Πρόεδρε, ότι σε μια εποχή που αυξάνονται οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές σε όλη την Ευρώπη, η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη. Αλλά μια Ευρώπη που θ΄ακούει τους πολίτες, που θ΄αφουγκράζεται τα ζητήματα, που θα είναι κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Αυτός είναι ο ρόλος που καλούμαστε να διαδραματίσουμε και νομίζω ότι είναι τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας το γεγονός ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, την Προεδρία αυτού του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργάνου την κατέχει η Ελλάδα. Και κλείνω λέγοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν τότε πριν από μερικά χρόνια δεν είχατε σταθεί όρθιος για να κρατήσετε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό είναι κάτι το οποίο σας πιστώνεται από όλους τους Έλληνες, ακολουθώντας την παρακαταθήκη του μεγάλου Εθνάρχη μας Κωνσταντίνου Καραμανλή που οραματίστηκε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα μας.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ