Από την συνάντηση του ΠτΔ κ. Π. Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Δ. ΣΥΛΛΟΥΡΗ στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, λίγο πριν την λήξη της θητείας μου. Και σας ευχαριστώ θερμώς για την άψογη και τόσο παραγωγική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Αποχαιρετώντας σας, σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου κατά την υπεράσπιση όσων της ανήκουν,σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και ειδικότερα:

  1. Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο -πλήρες Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης όμως η οποία, με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αποκλείει, εκ προοιμίου, την συνομοσπονδιακή μορφή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης αποκλείει την διαιώνιση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων τρίτων και, πολύ περισσότερο, την παραμονή στο έδαφός της στρατευμάτων κατοχής.

  2. Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στην υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική αυθαιρεσία δεν θα περάσει. Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να σεβασθεί, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, πολλώ μάλλον όταν το Δίκαιο αυτό την δεσμεύει -καίτοι δεν έχει προσχωρήσει στην ως άνω Συνθήκη- με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Και πάλι καλωσορίσατε.

Δ.ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι, εφόσον κρατήσαμε την φιλία μας όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε πολιτικοί, και θα παραμείνουμε πολιτικοί, μα χωρίς αξιώματα νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Και είμαι βέβαιος ότι η φιλία μας θα συνεχισθεί και θα είναι και ουσιαστική και παραγωγική.

Αυτά που είπατε είναι η ουσία της δικής μας συνεννόησης και συνεργασίας. Σήμερα χρειαζόμαστε, για να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι, αλλά και για να αξιοποιηθούν και οι ευκαιρίες, γιατί έχουμε πολλές ευκαιρίες στην περιοχή μας, που επισκιάζονται λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς, χρειάζεται η ενότητα και η συνεννόηση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, χρειάζεται η ενότητα εντός του Ελληνικού Έθνους, και εδώ στην Ελλάδα με τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά χρειάζεται και κάτι περισσότερο, και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε Ελλάδα και Κύπρος μαζί: Χρειάζεται να ενωθούν όλες οι Χώρες και οι Λαοί και οι Δυνάμεις, που έχουν ακριβώς την αντίθετη αντίληψη με την Τουρκία, ότι τα προβλήματα μεταξύ των Χωρών, τα θέματα μεταξύ των Λαών, λύνονται με την ανάπτυξη, την συνεργασία, την ειρήνη και την πρόοδο και όχι με αρπαχτικές συμπεριφορές και πολεμικές διαθέσεις. Αυτήν την φιλοσοφία και αυτή την προσέγγιση μπορούμε να την στηρίξουμε στην περιοχή ως Ελλάδα και Κύπρος και να συνεχίσουμε την δουλειά που κάνουμε για συνεργασία των Χωρών και των Λαών της περιοχής. Σας ευχαριστώ που με δέχεσθε.