ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ κ. RUMEN RADEV ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ («EPLO») «ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ»

Αθήνα, 14.10.2020

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε Rumen,

Με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής αλλά και χαράς σας προλογίζω, αυτή την φορά υπό την ακαδημαϊκή μου, και μόνον, ιδιότητα, πριν από την Διάλεξή σας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μανουήλ Χρυσολωράς» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου («EPLO»).  Πρόκειται για την 16η διάλεξη, και συγχαίρω θερμώς τον Συνάδελφο και Φίλο Διευθυντή του «EPLO» Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησής σας.  Κατά την πολύ σύντομη -κατ’ ανάγκην- προσφώνησή μου και με βάση την διαχρονική μας φιλία και συνεργασία ως το πολύ πρόσφατο παρελθόν, επιτρέψατέ μου να εξάρω δύο σημεία της προσωπικότητάς σας, τα οποία αποδεικνύουν το πόσο, επί των ημερών σας, η Χώρα σας, η Βουλγαρία, συμβάλλει στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας και, κυρίως, της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Ι. Κατά πρώτο λόγο οφείλω ν’ αναδείξω την προσήλωσή σας -συνακόλουθα δε την προσήλωση της Χώρας σας- στην προσπάθεια για την δημιουργία μιας ισχυρής και συνεκτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανής να φέρει σε πέρας τον πλανητικό της ρόλο.  Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, από πλευράς αποστολής, ξεπερνάει τους Λαούς της, δοθέντος ότι πρέπει να διαδραματίσει έναν πλανητικό ρόλο και προς αυτή την κατεύθυνση έχει χρέος να προωθήσει την ενοποίησή της. Την δημιουργία, δηλαδή, μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.  Αυτό θα ήταν σημαντικό όχι μόνο για τους Λαούς της Ευρώπης αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.  Υπό τις σημερινές προκλήσεις φαίνεται πολύ περισσότερο πόσο ο Κόσμος ολόκληρος έχει ανάγκη από μιαν ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ιδίως δε στην περιοχή μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αντιμετωπίσει με σθένος και αποφασιστικότητα τις αδιανόητες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει βαναύσως το Διεθνές Δίκαιο και προσβάλλει την Κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Κρατών-Μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ, επιπλέον, προσβάλλει εξίσου την Ιστορία και τον Πολιτισμό, όπως δείχνει η πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.  Υπό τα δεδομένα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί ν’ ανέχεται τις προκλήσεις της Τουρκίας, οι οποίες στρέφονται, εν τέλει, εναντίον της ίδιας της Ένωσης.  Οι αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας αποτελούν πλέον μονόδρομο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε καθυστέρηση όχι μόνο δεν συνετίζει αλλά, όλως αντιθέτως, αποθρασύνει την Τουρκία.

ΙΙ. Κατά δεύτερο δε λόγο, οφείλω ν’ αναδείξω και την προσήλωσή σας στην δημιουργία ενός ισχυρού Νοτιοανατολικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσ’ από την σταδιακή ένταξη των Βαλκάνιων γειτόνων μας, που δεν είναι ακόμη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ευνοούμε την ένταξη αυτών των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Με άλλες λέξεις ευνοούμε την Ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Βαλκάνια.  Όμως, αυτή η προοπτική έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  Προϋποθέσεις, τις οποίες ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει.  Ειδικότερα, αυτοί οι γείτονές μας πρέπει: Πρώτον, να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του.  Δεύτερον, να σέβονται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, και πάλι στο σύνολό του.  Και, τρίτον, να σέβονται την Ιστορία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.  Αυτή, η τρίτη, προϋπόθεση, δηλαδή ο σεβασμός της Ιστορίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έχει καθοριστική σημασία, διότι ένας τέτοιος σεβασμός είναι ισχυρό τεκμήριο ως προς την θέληση καθενός για φιλία και καλή γειτονία.  Και, αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς την Ιστορία και προς τον Πολιτισμό μας αποτελεί επίσης ισχυρό τεκμήριο ότι κάποιος δεν επιθυμεί αυτή την φιλία και την καλή γειτονία, όπως δυστυχώς συμβαίνει με την Τουρκία, κατά τα όσα ήδη εξέθεσα.

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε Rumen,

Σας ευχαριστώ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, για την αποδοχή της πρόσκλησής του και σας καλώ στο βήμα για την Διάλεξή σας.

Στην συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση.