Δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την επίσκεψή του στην έκθεση φωτογραφίας του κ. Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, στο Δημαρχείο Καισαριανής

«Στον κ. Αριστοτέλη Σαρρηκώστα ανήκει, δικαιωματικώς, μια εμβληματική διαδρομή 40, και πλέον, χρόνων στο πεδίο του φωτορεπορτάζ.  Και μάλιστα πολύ πέρ’ από τα σύνορα της Χώρας μας, ιδίως μέσ’ από την εξαίρετη συνεργασία του με το Associated Press.

Δίχως αμφιβολία, ο κ. Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο πλέον έγκριτος εν ζωή Έλληνας φωτορεπόρτερ, με διεθνώς αναγνωρισμένη σταδιοδρομία.  Φωτορεπόρτερ σημαντικών σύγχρονων πολιτικών και πολεμικών γεγονότων -ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε διεθνούς φήμης πολεμικός ανταποκριτής- και φωτογράφος αλησμόνητων πορτρέτων μεγάλων προσωπικοτήτων της πολιτικής και της τέχνης, ο κ. Αριστοτέλης Σαρρηκώστας αξιώθηκε ν’ «απαθανατίσει», κατά κυριολεξία, κορυφαία πρόσωπα και γεγονότα μεταξύ 1961 και 2000.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα συγκλονιστικά γεγονότα της μεγαλειώδους Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, όπως «διαιωνίσθηκαν» από τον φακό του κ. Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.  Του οφείλουμε όλοι το ότι χάρη στην τέχνη του, η μεγάλη αυτή «κληρονομιά» για τους αγώνες του Λαού μας -και ιδίως της Νεολαίας μας- στα σκοτεινά χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην συλλογική μνήμη, δίχως να την «αγγίζουν» όσοι προσπάθησαν -ευτυχώς ματαίως- να την παραχαράξουν ή και να την διαστρέψουν.

Στον κ. Αριστοτέλη Σαρρηκώστα εύχομαι, ειλικρινά και «από καρδιάς», υγεία και δύναμη. Όπως επίσης του εύχομαι να δει συναδέλφους του από την νεότερη γενιά να εμπνέονται από το έξοχο ταλέντο του και από το υπέροχο παράδειγμά του».