Παύλος Γιαννακόπουλος: Στον δρόμο της δημιουργίας με άμεμπτη αξιοπρέπεια και κοινωνική ευαισθησία

Σημεία ομιλίας κατά την εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας του Ιδρύματος «ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – PAVLOS D. GIANNAKOPOULOS FOUNDATION», στο Ζάππειο Μέγαρο

Ευχαριστώ θερμώς την Οικογένεια του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου –και ιδιαιτέρως τον γιο του και συνεχιστή του Δημήτρη- για την εξαιρετική τιμή που μου περιποιεί δίνοντάς μου την ευκαιρία ν’ αποτίσω φόρο τιμής στην μνήμη του, με την ευκαιρία της επίσημης ανακοίνωσης της λειτουργίας του Ιδρύματος «ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – PAVLOS D. GIANNAKOPOULOS FOUNDATION». Θα μπορούσα δε να συνοψίσω τις λίγες σκέψεις, τις οποίες θα σας εκθέσω   -διευκρινίζοντας πως οι σκέψεις αυτές απορρέουν και από προσωπικά μου βιώματα αφού, λόγω της στενής φιλίας που μας συνέδεε, έζησα εκ του σύνεγγυς μέρος της πολυδιάστατης πορείας του- επισημαίνοντας ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε υπόδειγμα Έλληνα, ο οποίος κατά την δραστηριοποίησή του στον επιχειρηματικό τομέα πορεύθηκε τον δρόμο της δημιουργίας συνδυάζοντας, αρμονικά και ιδανικά, την άμεμπτη αξιοπρέπεια με την κοινωνική ευαισθησία.

Ι.  Γεννημένος την 20ή Αυγούστου 1922 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Σελλασία Λακωνίας, φοίτησε στην τότε ΑΣΟΕΕ ενώ, παραλλήλως, εργαζόταν στο φαρμακείο του πατέρα του Δημήτρη, στην οδό Πειραιώς. Ήταν αυτή η εμπειρία του αλλά και το άκρως ανήσυχο και διορατικό  επιχειρηματικό του «δαιμόνιο» που τον οδήγησαν, το 1960, να ιδρύσει την «ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ», εταιρεία εισαγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων διεθνών φαρμακευτικών οίκων, στην οδό Σωκράτους. Ένδεκα χρόνια αργότερα, το 1971 και αφού είχε εξαπλωθεί, με μεγάλη επιτυχία, και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ίδρυσε την «ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.». Η οποία  έμελλε ν’ αναδειχθεί -κυρίως μετά το 1995, όταν και ιδρύθηκε η θυγατρική «ΒΙΑΝ Α.Ε»- σε πραγματικό «κολοσσό», για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον,  στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, υπό την ευρεία του όρου έννοια που περιλαμβάνει και παραφαρμακευτικά καθώς και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Εξ ού και η δραστηριοποίηση της «ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.» πολύ πέρα από τα όρια του Τόπου μας, με όρους πλήρους διαφάνειας και αποφυγής κάθε είδους διαπλοκής, η οποία έχει τόσο ταλανίσει και συνεχίζει να ταλανίζει την Ελληνική Οικονομία. Και εδώ οφείλω ν’ αναδείξω ότι, παρά την γενικότερη στάση του να μην κοινολογεί τις αγαθοεργές πράξεις του -είναι, άλλωστε, σε όλους γνωστό πως ο Παύλος Γιαννακόπουλος και η οικογένειά του απέφευγαν και αποφεύγουν συστηματικά  κάθε είδος δημοσιότητας και αντίστοιχης προβολής- πλειάδα προσφορών του ή και ευεργεσιών του ήλθαν, εκ των πραγμάτων, στο φως αποκαλύπτοντας, έστω και εν μέρει, το μέγεθος της κοινωνικής του ευαισθησίας και της προσήλωσής του στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΙΙ. Όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξο, σε αυτό το πλαίσιο της κοινωνικής του ευαισθησίας και προσφοράς εντάσσεται και η όλη του ενασχόληση με τον Αθλητισμό. Ενασχόληση, η οποία τον κατέστησε ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της «ΚΑΕ Παναθηναϊκός». Και τούτο διότι η ίδια η «απαστράπτουσα» εξέλιξη της «ΚΑΕ Παναθηναϊκός» αποδεικνύει ότι, χάρη στον Παύλο Γιαννακόπουλο και την έμπνευσή του, ο «μπασκετικός» Παναθηναϊκός υπήρξε και είναι ο πιο επιτυχημένος «σύλλογος» τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Μια ΚΑΕ, η οποία έκανε γνωστό το Ελληνικό «μπάσκετ» σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, κατακτώντας το κορυφαίο της πρωτάθλημα έξι φορές! Κάτι το οποίο φαντάζει δύσκολο-μακάρι, βεβαίως, να διαψευσθώ για το καλό του Ελληνικού Αθλητισμού- να «καταρριφθεί» στο εγγύς μέλλον. Με άλλα λόγια η απαράμιλλη διεθνής καταξίωση της «ΚΑΕ Παναθηναϊκός» ήταν και ο τρόπος, με τον οποίο ο Παύλος Γιαννακόπουλος κατάφερε να  προσφέρει στην Πατρίδα μας αυτό που μπορούσε, έτσι ώστε να τονωθεί η διεθνής παρουσία της και το διεθνές κύρος της στον Αθλητισμό, και μαζί η διεθνής παρουσία της και το διεθνές κύρος της γενικότερα. Και αυτό, όταν η Ελλάδα είχε μεγάλη ανάγκη να δείξει  την αξία της και τις συνακόλουθες δυνατότητές της πέρα από τα σύνορά της.

Είμαι πεπεισμένος ότι, μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος «ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – PAVLOS D. GIANNAKOPOULOS FOUNDATION», η οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου, και πρωτίστως ο αγαπημένος του γιος Δημήτρης, θα συνεχίσουν την μεγάλη παράδοση του «γενάρχη» τους και έτσι θα τιμήσουν και την όλη πολύτιμη «κληρονομιά» του στο μέλλον, στηρίζοντας και την κοινωνία μας. Όπως είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι πραγματικοί και ανιδιοτελείς φίλοι του Παύλου Γιαννακόπουλου θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτή την προοπτική.