Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου “Το χαμόγελο του παιδιού” κ.κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο και Κωνσταντίνο Κοτσιλίνη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ χαίρομαι που σας βλέπω.

Κ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα. Το ξέρετε. Και εγώ σας θυμίζω κάποια πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παλιές μνήμες, που νομίζω ότι μπορούν να συνεχισθούν και σε μελλοντική συνεργασία. Καλή δύναμη και να είσθε καλά.

Κ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω φέρει μαζί μου να σας προσφέρω μια πρόχειρη ζωγραφιά από την Έφη, ένα παιδί που προσπαθεί να φτιάξει το σύννεφο γαλάζιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Από αυτή τη ζωγραφιά κρατώ περισσότερο το καραβάκι με το πανί φουσκωμένο.

Κ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας θυμίσω – εκτός από την παρουσίαση του Συλλόγου – ότι κάποτε ήσασταν εσείς εκείνος ο οποίος εγκαινιάσατε με τη δική σας προσπάθεια και συμμετοχή ένα Δίκτυο για την αντιμετώπιση της προστασίας των παιδιών. Ήταν το πρώτο Δίκτυο λοιπόν, το οποίο έγινε τότε στη Μυτιλήνη. Στη συνέχεια αυτό το θεσμοθετήσαμε σαν ‘Σχέδιο Δράσης για την Οριζόντια Δικτύωση και τον Συντονισμό των Υπηρεσιών και Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς το Παιδί’, το οποίο και σας έχω φέρει. Συνεχίστηκε επί κ.Αβραμόπουλου και μετά το πήρε η κα Γεννηματά, αλλά έφυγε και δυστυχώς παρέμεινε εκεί.
Νομίζω ότι είναι ο καιρός να το προχωρήσουμε τώρα. Ξέρω ότι δεν είναι θέμα δικής σας αρμοδιότητας βέβαια, αλλά θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η δική σας προσπάθεια μας έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξουμε αυτό το τόσο σημαντικό έργο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι καιρός να το συνεχίσουμε. Όσο βεβαίως μπορώ, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχω φυσικά.

Κ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και σ’αυτό το Λεύκωμα είναι αποτυπωμένη η δουλειά του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’ σε λίγα λόγια, αλλά και σε αριθμούς. Πέρυσι στηρίξαμε 82.000 παιδιά και λάβαμε 280.000 κλήσεις στη γραμμή βοήθειας. Κλείνουμε τώρα τα 20 χρόνια μετά από την ιδέα που είχε ο Ανδρέας να δημιουργηθεί το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’, εσείς το ξέρετε πολύ καλά. Και καταφέραμε και στηρίξαμε 947.000 παιδιά αυτά τα 19 χρόνια αυτής της προσπάθειας, πιστοποιημένα από την TÜV Αυστρίας.

Θα ήθελα να σας θυμίσω εδώ, δημόσια, ότι γίνονται πολλά πράγματα τα οποία δεν γίνονται γνωστά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνάντηση εκείνη ενός Σαββάτου με 30 παιδιά μας, που καθίσατε σαν Υπουργός να μιλήσετε μαζί τους για τα προβλήματά τους και να αντιμετωπίσετε ειδικότερα τα παιδιά τα αλλοδαπά, τα οποία ήθελαν να προχωρήσουν στη ζωή τους. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ελπίζω τώρα, με τη δική σας θέση, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μέσον, με την καλή έννοια της λέξης, για τα παιδιά στην Ελλάδα.

Γιατί και επί προεδρίας του κ.Παπούλια, με τη δική σας συμμετοχή είχατε ξεκινήσει μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί και για τα παιδιά των Ιδρυμάτων κάποια δυνατότητα να μπορούν να προσλαμβάνονται. Άρα, να μάθουν όλοι ότι δεν ευαισθητοποιηθήκατε τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και όπως είπα: Θα είμαι εδώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ