ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψή σας. Θέλω να αναγνωρίσω δημόσια τον ρόλο του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια. Δεδομένου ότι το κύρος του Ινστιτούτου, η δυνατότητα παρέμβασης όχι μόνο μέσω της ομογένειας, αλλά και ευθέως, στους πολιτειακούς θεσμούς των ΗΠΑ, μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να παίξετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά την αναγκαία άμεση έξοδο από αυτή την βαθιά κρίση που μαστίζει τον Τόπο μας και τον Ελληνικό Λαό. Η δεύτερη παρέμβασή σας αφορά την Κύπρο. Ξεκίνησαν ήδη οι δικοινοτικές συνομιλίες. Είναι ιστορική ευκαιρία να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι από την τουρκοκυπριακή πλευρά και από την πλευρά της Τουρκίας θα υπάρξει ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια η οποία σημαίνει πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και, επιπλέον, σεβασμό του γεγονότος ότι η Κύπρος πρέπει να έχει αυτή την κρατική οντότητα που θα της επιτρέψει να παραμείνει και να βαδίσει χωρίς κανενός είδους εμπόδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός Ευρωζώνης. Σε αυτά τα δύο σημεία η παρέμβασή σας μπορεί να είναι καταλυτική. Σας συγχαίρω για ό,τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο σας.
NICK LARIGAKIS (Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου) : Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη μεγάλη τιμή που μας κάνετε σήμερα, που μας δέχεστε εδώ, στον «Λευκό Οίκο» της Ελλάδας. Είχαμε, όπως γνωρίζετε, με τον κ. Παπούλια για δέκα χρόνια άψογες σχέσεις και ελπίζουμε να έχουμε στενές σχέσεις και μαζί σας, κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας. Μας τιμάτε πολύ που μας δέχεστε σήμερα για πρώτη φορά. Ερχόμαστε χωρίς ολόκληρη την ομάδα του εκτελεστικού συμβουλίου του AHI, αλλά με μια μικρή αντιπροσωπεία γιατί είμαστε περισσότεροι. Θα ήθελα σας συστήσω τον κ. Galanis ο οποίος είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας στην πόλη του Μεξικό όπου διευθύνει μια μεγάλη επιχειρηματική εταιρεία και είναι ο αντιπρόσωπός μας στη Ν. Αμερική. Κοιτάζουμε τώρα να προσανατολιστούμε και σε άλλες χώρες και να διευρύνουμε τα δίκτυά μας. Όπως είπατε, πολύ σωστά, ο δικός μας ο ρόλος ως Ελληνοαμερικανοί, ο ρόλος του Ινστιτούτου είναι να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προωθεί τις σχέσεις Αμερικής – Ελλάδας και βεβαίως Αμερικής – Κύπρου. Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα, παρ’ όλο που δεν είναι ο βασικός ρόλος του AHI, καθώς δεν ασχολείται τόσο με οικονομικά ζητήματα, αλλά κυρίως με εθνικά, δεν παύει να δίνει σημασία και σε αυτό το έργο. Έχουμε συζητήσει και με τον κ. Πρωθυπουργό και με άλλους ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τους Αμερικανούς και για ορισμένα οικονομικά προγράμματα. Και χαίρομαι γιατί σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε κάνει με μέλη του Ινστιτούτου τα τελευταία 5 – 6 χρόνια στην Ουάσινγκτον, στον Λευκό Οίκο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Κογκρέσο πάντοτε έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Και όντως, όπως ξέρετε, βοηθούν με το ΔΝΤ και με άλλες υπηρεσίες της ΕΕ, την λεγόμενη «τρόικα». Όσον αφορά τα υπόλοιπα εθνικά θέματα, έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Εμείς πάντοτε βάζουμε μπροστά αυτά τα θέματα, τα προωθούμε, τονίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική και για τους Αμερικανούς, ώστε χρειάζεται να υπάρχει σταθερότητα και ειρήνη. Οι τρεις χώρες που έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους αυτή τη στιγμή – η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ – είναι οι σημαντικότερες χώρες για να προωθήσουν τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή αυτή και οι Αμερικανοί πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Και το γνωρίζουν, αλλά πρέπει να το τονίζουμε συνεχώς και να το θυμίζουμε. Αυτό ακριβώς κάνει το Ινστιτούτο. Και πάλι ευχαριστούμε πολύ. Θα μας επιτρέψετε να σας προσφέρουμε ένα τιμητικό δώρο για την πρώτη μας επίσκεψη εδώ. Για εμάς ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της Αμερικής είναι το Αμερικανικό Κογκρέσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό το μικρό δώρο, λοιπόν, από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν είναι μικρό. Συμβολίζει πολλά. Σημασία έχει ότι εδώ συμπυκνώνεται η αγάπη σας, η συμβολή σας όλα αυτά τα χρόνια και αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία του Ευγένιου Ρωσσίδη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσωπικότητες εκείνες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ.
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ