Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι μέρες είναι κρίσιμες. Η συνάντησή μας, και χαίρομαι που δεχθήκατε το αίτημα να συναντηθούμε σήμερα, γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Γνωρίζω ότι στο επίκεντρο αυτής της πολύ δύσκολης συζήτησης που διεξάγει η κυβέρνησή μας βρίσκονται θέματα όπως τα εργασιακά και με αυτήν την ιδιότητα βρίσκομαι σήμερα εδώ, ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εργασίας.
Και όπως έχω τη βεβαιότητα – και που και εσείς έχετε πει δημόσια μέσα από τις τοποθετήσεις σας – αυτή μας η προσπάθεια γύρω από τα εργασιακά ζητήματα είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τους εργαζόμενους στη χώρα μας, αλλά με το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζομένων. Και νομίζω ότι η συγκεκριμένη πρόταση που έχουμε δώσει για διάλογο στους κοινωνικούς εταίρους ουσιαστικά βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τουλάχιστον όπως το γνωρίσαμε και όπως το ονειρευτήκανε και το συλλάβανε οι ιδρυτές της Ευρώπης. Και γι’αυτό νομίζω ότι αγωνιζόμαστε.
Σας έχω φέρει μάλιστα σήμερα και την πρότασή μας που δώσαμε για διάλογο στους κοινωνικούς εταίρους και τις παρατηρήσεις τους και θα έχουμε την ευκαιρία – φαντάζομαι – και να τα πούμε σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο που πρέπει να ξέρετε, και θέλω να το δηλώσω δημόσια, είναι ότι οι προτάσεις, και ιδίως οι προτάσεις οι οποίες πηγαίνουν προς τους εταίρους μας και κυρίως προς το ΔΝΤ – γιατί αυτό έχει και τις δικές του αντιρρήσεις στον τομέα αυτό – αυτές οι προτάσεις στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι προτάσεις που αυθαιρέτως η Ελλάδα διαμορφώνει. Το λέγω για δεύτερη φορά. Είναι προτάσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό έχει εξειδικευθεί από τον κατ’εξοχήν αρμόδιο Οργανισμό, που είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και από το κατ’εξοχήν αρμόδιο Όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που είναι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Άρα, το ζήτημα είναι ότι αυτές οι προτάσεις θεμελιώνονται σε υποχρέωση της Ελλάδας, η οποία απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Και αυτό είναι και στη διαπραγμάτευση το σημαντικότερο όπλο το οποίο έχουμε σήμερα και το οποίο νομίζω ότι πρέπει να αναδείξουμε. Γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται καλύτερα και με περισσότερα ερείσματα όταν γίνεται με θεσμικούς όρους.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Φαντάζομαι λοιπόν το αυτονόητο και για σας και για μένα και για την κυβέρνηση κυρίως, να γίνει τελικά κατανοητό και αποδεκτό.-
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ