Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με ομάδα Ελληνο-Αμερικανών φοιτητών του American Hellenic Institute (AHI) στο πλαίσιο της 7ης ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Πρόεδρο του AHI κ.Nick Larigakis στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και ευχαριστώ πάρα πολύ το Aμερικανοελληνικό Ινστιτούτο και τον Πρόεδρό του, τον κ.Λαρυγγάκη, γιατί για μία ακόμη φορά παίρνει αυτήν την τόσο σημαντική πρωτοβουλία.

Θέλω να γνωρίζετε ότι έχω πλήρη επίγνωση του μεγάλου ρόλου τον οποίον διαδραματίζετε και θα διαδραματίσετε στο μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντας στην κοινή γνώμη αυτής της μεγάλης χώρας την δυνατότητα να κατανοήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος. Η πορεία σας και οι σπουδές σας, σας οδηγούν στο να διαμορφώσετε μια πολύ σημαντική σταδιοδρομία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και εκεί σας παρακαλώ και σας καλώ, μέσα από τις ελληνικές σας ρίζες, που μένουν δυνατές και θα δυναμώνουν περισσότερο, να τονίσετε πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο: Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο για την διεθνή κοινή γνώμη να υπάρχει ακόμη στρατιωτική κατοχή. Πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ιδίως μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών που έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι. Και αυτή η λύση δεν μπορεί παρά να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Κύπρος θα πρέπει να διαμορφωθεί στο μέλλον σαν ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, το οποίο μπορεί να βαδίσει απρόσκοπτα εντός της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Δεν νοείται Κυπριακό κράτος το οποίο δεν θα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι βάση, η οποία δεν είναι μόνον εθνική, δική μας, αλλά είναι και ευρωπαϊκή.

Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θέλω να διαβεβαιώσετε όλους ότι η πορεία της είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Ήταν, είναι και θα παραμείνει. Και παρακαλούμε πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τονίζω, αυτή τη μεγάλη χώρα, να ενισχύσουν την Ελλάδα σ’αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ώστε αυτή της η πορεία να διασφαλισθεί στο μέλλον. Είναι κάτι που αφορά το μέλλον του Ελληνικού Λαού, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί βεβαίως, όπως είπα, και δεν νοείται Ελλάδα έξω από την Ευρώπη. Αλλά πιστεύω ότι, με βάση και τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, δεν νοείται και Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα.

Αυτά τα μηνύματα είναι ανάγκη να τα μεταφέρετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκτίμηση στον αμερικανικό λαό ξέρετε πολύ καλά ότι παραμένει και ενισχύεται. Γιατί είναι, όπως τόνισα πριν, μία χώρα η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο και στην οικονομία και στην παγκόσμια ειρήνη. Η αποστολή που έχετε αναλάβει είναι πολύ σημαντική, την εκτιμούμε και εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για ό,τι έχετε κάνει, ό,τι πρόκειται να κάνετε. Και εσείς κύριε Πρόεδρε, συνεχίστε σ’αυτόν τον δρόμο. Έναν δρόμο εθνικό, το τονίζω, αλλά έναν δρόμο που μπορεί να βοηθήσει ολόκληρον τον κόσμο.

Ν.LARIGAKIS (Πρόεδρος ΑΗΙ): Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή που μας κάνετε εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ελλάδος. Ξέρω πόσο δύσκολες είναι αυτές οι ώρες για τη χώρα σας, που είναι και δική μας πατρίδα, αφού οι πρόγονοί μας ήρθαν απ’αυτήν την χώρα. Και σας ευχαριστώ που τιμάτε και αυτούς τους δέκα φοιτητές, που έχουν έρθει από 10 διαφορετικά Πανεπιστήμια της Αμερικής. Και, θα έλεγα, από όλες τις αποστολές που έχω κάνει, και αυτή είναι η έβδομη, αυτή θα την έβαζα στο Α Team, γιατί είναι μία πολύ επιτυχημένη ομάδα, από την οποία περιμένουμε πάρα πολλά πράγματα στο μέλλον. Αυτήν την εβδομάδα που ήμασταν μαζί, ακούγοντάς τους να αναλύουν το οικονομικό πρόβλημα, θα είχαν βρει τη λύση αν τους βάζαμε υπεύθυνους.

Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι το American Hellenic Institute και εγώ προσωπικά και το έργο που κάνουμε είναι – αυτό που είπατε και εσείς – να μπορούμε να προωθούμε στην Αμερική, εκεί που ζούμε και είμαστε πολίτες, τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδος, Αμερικής και Κύπρου πάνω στα εθνικά θέματα. Και στις 16 μέρες που βρισκόμαστε εδώ, έχουμε ενημερωθεί για όλα αυτά τα θέματα. Έχουμε πάει στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, πήγαμε σε κατεστραμμένα κοιμητήρια, πήγαμε στην Αμμόχωστο. Εδώ, στην Ελλάδα, είδαμε τη Σούδα, τον Ναύσταθμο και στο ΓΕΕΘΑ, όπως και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, με Σας, στο Υπουργείο Εξωτερικών επίσης και με άλλους, για να γνωρίσουν την Ελλάδα.

Και διαπιστώνουμε και οι ίδιοι ότι, παρόλο που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη ώρα, η χώρα συνεχίζει να προχωράει. Χτες το βράδυ έδωσα μία τηλεφωνική συνέντευξη στο CNBC της Αμερικής και ρωτώντας με γι’αυτά τα θέματα, τους είπα ό,τι δεν είναι ακριβώς αυτές οι εικόνες που δείχνουν τα ΜΜΕ. Είναι δύσκολες ώρες, αλλά το μόνο που θα έλεγα είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Θέλω να είμαι αισιόδοξος.

Αυτή η χώρα, που έχει μια ιστορία 3.000 ετών γραμμένη και ακόμη περισσότερη που δεν είναι γραμμένη, έχει περάσει τόσα και τόσα, αλλά πάντοτε ενωμένη κατάφερε να τα ξεπεράσει όλα και να βαδίσει μπροστά. Δεν μπορώ τώρα να πιστέψω ότι μια οικονομική κρίση θα λυγίσει αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Δεν επιτρέπεται. Failure is not an option – η αποτυχία δεν είναι επιλογή αυτή τη στιγμή. Και πιστεύω ότι τελικά θα βρεθεί αυτή η λύση, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Και εμείς είμαστε μαζί σας ό,τι μπορούμε να κάνουμε από τη δική μας την πλευρά με την αμερικανική κυβέρνηση, πάντοτε θα προωθούμε το πρόσωπο που πραγματικά έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό και θα το τονίζουμε συνεχώς.

Και πάλι σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μας κάνατε να μας δεχθείτε εδώ και προπαντός γι’αυτούς τους νέους που είναι η μελλοντική γενιά της αμερικανικής κοινότητας και τους δέχεσθε στο Προεδρικό Μέγαρο.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ