Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με το προεδρείο της ΚΕΔΕ στο Προεδρικό Μέγαρο

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλή δύναμη στο έργο σας. Θέλουμε να σας παραδώσουμε ένα ψήφισμα, που είναι το ψήφισμα των Δημάρχων της Ελλάδας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την πρωτοβουλία. Πριν πείτε οτιδήποτε θα επαναλάβω αυτό που έχω τονίσει ιδίως σήμερα. Χαίρομαι γιατί η πρωτοβουλία σας εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης θέσης που έχω προσωπικά –και την έχω εδώ και πολύ καιρό- διατυπώσει: Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό που προέχει κυρίως σήμερα είναι να επιτευχθεί η συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο ο οποίος της δίνει τη δυνατότητα να φθάσει εκεί που πραγματικά της ανήκει. Και σε αυτή την κατεύθυνση, εδώ και μέρες, ιδίως όμως χθες και σήμερα, κάνω αυτό που μου ανήκει, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Και όπως έχω πει πολλές φορές στα όρια του Συντάγματος.

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή είστε πάρα πολύ καλός νομικός, έγκριτος, γνωστός σε όλους μας και στην Αυτοδιοίκηση πολύ περισσότερο, και επειδή γνωρίζουμε και το πολιτικό σας θάρρος και το πολιτικό σας ανάστημα μέσα από τον πολύ σημαντικό σας θεσμικό ρόλο, σήμερα ήρθαμε να σας επιδώσουμε το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που ακριβώς κινείται σε αυτά τα πλαίσια τα οποία εσείς ήδη έχετε στο μυαλό σας και μας τα διατυπώσετε, δηλαδή ότι αν είναι δυνατόν να μην πάμε στο δημοψήφισμα μέσα από ένα καλό διαπραγματευτικό έστω και την τελευταία στιγμή έργο, και φυσικά αυτό που εμείς προκρίναμε, εάν τελικά αυτό γίνει προς την Κυριακή, αφενός ως Αυτοδιοίκηση εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερα δυνατό για τη διεκπεραίωση του δημοψηφίσματος, και ως ΚΕΔΕ με ομοφωνία των παρόντων αποφασίσαμε να πούμε «ναι» στην παραμονή της Ελλάδας μέσα από διαδικασίες τις οποίες θεωρούμε ότι είναι πιο σίγουρες για να παραμείνουμε στην Ευρώπη.

Αυτό ακριβώς σας παραδίδουμε ως ψήφισμα που σχετίζεται με τη «ναι» στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, «όχι» στο δημοψήφισμα, και «ναι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Διότι η Αυτοδιοίκηση χωρίς να είναι η χώρα μας στην Ευρώπη είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει. Ήδη θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και μέσα στην εβδομάδα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στους περιφερειακούς δήμους στο επίπεδο της λειτουργίας τους λόγω έλλειψης καυσίμων και λοιπών. Και ευχόμαστε αυτή η περίοδος να είναι μία περίοδος που θα είναι προσωρινή και όπως πολύ σωστά είπατε, να αρχίσει η ανάπτυξη στη χώρα, γιατί η ανάπτυξη ανήκει στη χώρα, για να μπορέσει να βρει τον δρόμο της.-