Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας εδώ. Και θέλω να σας πω ότι συμμερίζομαι απόλυτα και την αγωνία σας αλλά επιπλέον και την προσπάθεια την οποία κάνετε να αναδείξετε τις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά μου θέλω να τονίσω ότι η θέση μου είναι αμετακίνητη: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί εν κινδύνω η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Πολλώ μάλλον σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού. Γιατί είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού είναι βασικός πυλώνας ως προς την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδίως του ΕΣΠΑ.

Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν είμαι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια την οποία κάνετε. Και αυτό είναι αυτονόητο χρέος μου απέναντι και στην Πολιτεία αλλά και στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ερχόμαστε μετά από μία συνεδρίαση που είχαμε ως όργανο να σας δώσουμε την απόφασή μας η οποία εκφράζει και μεταφέρει την αγωνία των συμπολιτών μας να επιστρέψει η χώρα μας και οι οικογένειές τους στην κανονικότητα και σε μια φυσιολογική ζωή. Να σας πούμε την αγωνία μας για το σταμάτημα όλων των έργων που σημαίνει αύξηση της ανεργίας και εθνικό ναυάγιο σε ό,τι αφορά την Εθνική οικονομία. Αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία μας για την ενότητα. Μέλημά μας είναι η Ελλάδα να μείνει ενωμένη, να μείνει στην Ευρώπη, να μείνει στο ευρώ. Και να μην φτάσουμε σε διχαστικά διλήμματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε. Και σας είπα εργάζομαι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου για να έχουμε το συντομότερο δυνατό μέσα στην ημέρα μία συμφωνία η οποία θα θέσει τέρμα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα.

Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι ώρες είναι κρίσιμες. Φαίνονται λίγες αλλά στην πολιτική είναι πολλές. Και πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες με γνώμονα την εθνική ευθύνη, το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα, και μπορούμε πραγματικά όλοι μαζί να δώσουμε μια δυνατότητα στον ελληνικό λαό να ελπίζει. Η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι γιατί είναι η οικογένειά μας εκεί. Είναι για την ασφάλειά της, τη σταθερότητά της, την προοπτική της και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ώρα εθνικής αφύπνισης.

Χ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, από τα νησιά μεταφέρω ένα μήνυμα αγωνίας των νησιωτών οι οποίοι ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχουν πληγεί μπορούμε να πούμε ως ανεπανόρθωτα διότι ο τουρισμός έχει πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα όπως επίσης και η αγροτική παραγωγή. Οι ημέρες είναι δύσκολες, οι νησιώτες αγωνιούν. Αυτό το οποίο δεν θέλει κανείς είναι να έχουμε ξανά διχασμό και επίσης όλοι προσδοκούν να παραμείνουμε στη μεγάλη αγκαλιά της Ευρώπης που είναι και η διασφάλιση και θεμάτων εθνικών αλλά πολύ περισσότερο και η διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών μας, γιατί χωρίς τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ασφάλεια του ευρώ, τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα για τα μικρά, ακριτικά και απομακρυσμένα νησιά μας.

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη χαρά και την τιμή που μας κάνετε και μας δέχεστε σήμερα το απόγευμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι έχετε ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα. Να σας μεταφέρω κι εγώ με τη σειρά μου την αγωνία της Περιφέρειάς μας, της Περιφέρειας της Στ. Ελλάδας, της καρδιάς της Ελλάδας. Η πραγματικότητα είναι ότι αισθανόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Την Κυριακή, και για αυτό πολύ από εμάς που είμαστε άλλωστε αιρετοί, καλωσορίζουμε το δημοψήφισμα, έχουμε μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτόν τον κίνδυνο να τον μετατρέψουμε σε προοπτική και ελπίδα. Να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και ότι κ. Πρόεδρε, ήρθαμε για να μείνουμε, και δεν θα αφήσουμε σε κανέναν να μας διώξει. Η δικιά σας παρουσία εγγυάται όχι μόνο θεσμικά αλλά συμβολικά την ενότητα της Ελλάδας σε μία κρίσιμη στιγμή. Και για αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.-