Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Εφήβων στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, 5.8.2015, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Εφήβων. Την Εθνική Ομάδα συνόδευε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Σταύρος Κοντονής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμώς εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για την παρουσία σας εδώ. Σας παρακάλεσα να έρθετε εδώ για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να εκφράσω τα συγχαρητήρια της Πολιτείας, και όχι μόνον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πριν απ’όλα για το παράδειγμα που δίνετε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στη νέα γενιά της Ελλάδας. Αποδεικνύετε ότι αυτή η γενιά, η αδικημένη γενιά μέσα στην κρίση, έχει τεράστιες δυνατότητες που οδηγούν τη Χώρα πολύ πέρα από τα σύνορά της. Αποδείξατε πως αποτελείτε το παράδειγμα για όλους εκείνους τους νέους, οι οποίοι είναι θύματα αυτής της κρίσης, ότι μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Ότι έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε. Και αυτό το παράδειγμα σας το οφείλουμε.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο σας απευθύνω αυτά τα συγχαρητήρια είναι γιατί δώσατε σε όλους μας, και στον χώρο της πολιτικής, ένα άλλο μεγάλο παράδειγμα: Το παράδειγμα του τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσα από ενότητα και συλλογικότητα. Οι Έλληνες ό,τι καταφέραμε σημαντικό, το καταφέραμε σε ώρες που είμαστε ενωμένοι. Που βάλαμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και ξεπεράσαμε τις διαφορές μας. Αυτό το παράδειγμα της ενότητας και της συλλογικότητας είναι πολύ σημαντικό και για τον Λαό μας, αλλά και για την πολιτική του ηγεσία.

Υπάρχει όμως ένα δεύτερο σημείο, στο οποίο θέλω να μείνω. Είναι το γεγονός ότι θέλω αυτή τη στιγμή, την τόσο σημαντική για σας και για τον Τόπο, να σας ζητήσω ένα διπλό συγνώμη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας. Το λέγω αυτό γιατί συνηθίζουμε να θυμόμαστε τους ανθρώπους, και ιδίως στον χώρο του αθλητισμού, όταν βρίσκονται στην κορυφή. Δεν τους έχουμε ευχαριστήσει, δεν τους έχουμε συμπαρασταθεί, όπως θα έπρεπε, χρόνια ολόκληρα τώρα, τις στιγμές που κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια. Εγώ θα ήθελα αυτά τα συγχαρητήρια να σας τα δώσω όταν μπήκατε στο Final Four, όταν κερδίσατε τη Λιθουανία, τότε που δεν ξέρατε αν θα πάρετε το χρυσό. Αλλά κάνατε τα πάντα για να ξεπεράσετε δυσκολίες, που φαινόντουσαν ανυπέρβλητες. Σας ζητώ λοιπόν συγνώμη και σας λέγω ότι θα πρέπει να μάθουμε – και νομίζω ότι ο Υπουργός δίπλα μου, τον οποίον τον ξέρω χρόνια, έχει αυτή τη νοοτροπία – να συμπαριστάμεθα σε σας και τους συναθλητές σας όταν κάνετε την προσπάθεια, για να αντιλαμβάνεσθε εκείνη την στιγμή ότι είμαστε δίπλα σας.

Και το δεύτερο συγνώμη είναι γιατί πρέπει να μάθουμε και πάλι οι πολιτικές ηγεσίες ότι οφείλουμε να θυμόμαστε την προσφορά σας και το παράδειγμά σας όταν περάσουν τα χρόνια. Πολλοί από σας, είμαι βέβαιος γι’αυτό, θα βρουν τον δρόμο τους στον αθλητισμό, και στη συνέχεια – μετά τον αθλητισμό – στον επαγγελματικό στίβο. Μπορεί να υπάρξουν όμως ορισμένοι από σας – που δεν το εύχομαι, αλλά η ζωή τα φέρνει έτσι και χωρίς δική σας υπαιτιότητα – που θα συναντήσουν δυσκολίες. Εκείνη την ώρα η Πολιτεία πρέπει να θυμάται αυτές τις στιγμές. Να θυμάται αυτό που σήμερα προσφέρατε και όχι να το ξεχνάει για να αισθάνονται οι άνθρωποι μόνοι τους. Γιατί αισθάνονται μόνοι τους πολύ περισσότερο όταν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τα συγχαρητήρια υπάρχει η υποκρισία της στιγμής.

Σας τονίζω λοιπόν, ότι μέσα σ’αυτή την κρίση που ζούμε, και οι πολιτικές ηγεσίες και εγώ προσωπικά, έχουμε μάθει πολλά. Έχουμε αντιληφθεί πολλά. Και εύχομαι στο πρόσωπό σας να το αποδείξουμε. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτά που σας είπα να μην μείνουν λόγια, αλλά να γίνουν πράξη. Και εύχομαι σε σας να είναι επιεικής η μοίρα και η ζωή μαζί σας. Να δώσετε συγχαρητήρια στους γονείς σας, γιατί ξέρω πόσο έχουν συμβάλει σ’αυτήν την προσπάθεια. Και να σας πω, για άλλη μια φορά, ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού γι’αυτές τις μεγάλες, ωραίες στιγμές τις οποίες μας έχετε προσφέρει. Και πάλι συγχαρητήρια και καλή δύναμη στην συνέχεια.

ΣΤ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί αθλητές, προπονητές της Εθνικής Ομάδας, σας φέρνω σήμερα τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, και τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης γι αυτό το μεγάλο επίτευγμα.

Μετά τα σοφά λόγια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, περιττεύουν τα λόγια από μένα. Θέλω όμως να τονίσω αυτό και έχει μια ιδιαίτερη αξία. Τα πρώτα συγχαρητήρια κύριε Πρόεδρε που έλαβε η ομάδα διά του προπονητή της, από τον Πρωθυπουργό, τον Υφυπουργό αθλητισμού, και την ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν όταν πήραν το χρυσό μετάλλιο. Ήταν όταν προκρίθηκαν στον τελικό. Το γεγονός ότι σήμερα το υπενθυμίσατε αυτό το πράγμα, εσείς , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμάς μας ικανοποιεί απολύτως, διότι οι μεγάλες χαρές του αθλητισμού που δίνονται είναι μέσα από τη συμμετοχή. Και η αναγνώριση της πολιτείας προς τους αθλητές, την ομοσπονδία και την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ομάδας, δεν ήταν μόνο ότι μας έδωσαν τη μεγάλη χαρά της πρωτιάς. Ήταν ότι συμμετείχαν σε μια τελική φάση και προκρίθηκαν στον τελικό.

Θέλω να πω σε όλους σας, ότι η χαρά που μας δώσατε, είναι πολλαπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χαρά που θα την πετύχαινε μια οποιαδήποτε άλλη Εθνική Ομάδα. Και τούτο γιατί η πρωτιά προήλθε από την Εθνική Ομάδα των Εφήβων. Εμείς, οι νομικοί λέμε σε κάθε περίπτωση ότι σε αυτές τις καταστάσεις εγγράφεται μία προσημείωση υποθήκης επιτυχιών για το μέλλον. Και ο ελληνικός λαός από εσάς, τους εφήβους που πρώτευσαν σε αυτό, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, περιμένει τώρα μεγαλύτερες χαρές τώρα σε υψηλότερα επίπεδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτές τις χαρές θα μας τις προσφέρετε.

Αυτήν όμως την ώρα θέλω να πω κάτι σε όλους εσάς, τους αθλητές. Είσαστε νέα παιδιά που μέσα από τον αθλητισμό παίρνετε χαρά, δίνετε ένα παράδειγμα ζωής στους συνομηλίκους σας. Αυτό που εγώ έχω στο νου μου αυτήν την ώρα είναι το εξής: Ανοίγεται μπροστά σας ένας μεγάλος δρόμος επαγγελματικών επιτυχιών στον χώρο του αθλητισμού. Αν θέλετε, ακούστε αυτήν την παραίνεση. Οι περισσότεροι από σας μπορείτε να διαπρέψετε και ως επιστήμονες, να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να έχετε ένα διπλά λαμπρό μέλλον. Μην το απεμπολήσετε για χάριν των επαγγελματικών επιτυχιών σας στον αθλητισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ένας από τους λαμπρούς ανθρώπους που συνάντησα στη ζωή μου όχι ως πολιτικό, αλλά ως Καθηγητή μου στη Νομική. Και θα ήθελα να σας πω από βάθους καρδιάς ότι σήμερα, παράλληλα με τις επαγγελματικές σας επιτυχίες, μην σταματήσετε την προσπάθεια διάκρισης στον χώρο της επιστήμης. Μπορείτε να τα κάνετε και τα δυο και είμαι σίγουρος ότι θα τα κάνετε με επιτυχία. Θα είσαστε και εκεί πρωταθλητές.

Συγχαρητήρια από όλους, καλή δύναμη και σας ευχαριστούμε εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού για τη μεγάλη χαρά που έδωσαν τα παιδιά του ελληνικού λαού σ’αυτόν τον λαό που δοκιμάζεται και περνά δύσκολες ώρες. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν και για τον ελληνικό αθλητισμό, με νοικοκύρεμα στα οικονομικά, με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα,
ούτως ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να αξιοποιούνται σε επιτυχίες, όπως αυτή η δικιά σας. Να είσαστε καλά και να έχετε υγεία, και εσείς και οι οικογένειές σας.-