Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ.Ιωάννη Αμανατίδη στο Προεδρικό Μέγαρο

Ι.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω την ευαισθησία σας για θέματα σχετικά με τον Ελληνισμό της Διασποράς, είναι ευρέως γνωστή η ευαισθησία η οποία σας διακατέχει. Ως εκ τούτου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και της ανάληψης της θέσης του Υφυπουργού των Εξωτερικών, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ο οποίος βεβαίως αποτελεί ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για τη χώρα μας, την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι εθνικό καθήκον η ανάπτυξη δεσμών και η ενίσχυση αυτών των δεσμών και η βοήθεια την οποία μπορούν να δώσουν στην εικόνα τη διεθνή της χώρας μας στο εξωτερικό. Αλλά και βοήθεια η οποία μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους, ειδικά στην παρούσα φάση, στη χώρα μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ. Νομίζω πως, όπως είπατε, ο ρόλος της Ομογένειας, αυτού του αναπόσπαστου κομματιού του Έθνους, ιδίως αυτές τις στιγμές είναι καθοριστικός για τον Τόπο.

Πρώτα απ’όλα ας μην ξεχνάμε ότι οι Ομογενείς είναι εκείνοι που κάνουν την Ελλάδα πολύ μεγαλύτερη, και εδαφικά ακόμη. Είναι όλοι αυτοί, με βάση τους οποίους ο Τόπος μας δεν έχει σύνορα σε όλον τον πλανήτη. Είναι άνθρωποι πετυχημένοι στη δουλειά τους, άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν ποιες είναι οι δυνατότητες του Έθνους. Αυτές τις κρίσιμες ώρες τους παρακαλούμε – και νομίζω ότι αυτό τους το έχετε ήδη διαβιβάσει, αν και είναι αυτονόητο γι’αυτούς – να βοηθήσουν, καθένας εκεί που βρίσκεται, τον Τόπο να βρει τον σταθερό δρόμο του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια και η προσπάθεια είναι τόσο πιο αξιοσημείωτη όσο γίνεται με τις πολιτικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ενωμένες.

Και νομίζω πως όλοι οι Ομογενείς μπορούν να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες στα δύσκολα είμαστε πάντα ενωμένοι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη την προσπάθεια που κάνετε, και κυρίως γιατί χρόνια ολόκληρα έχετε αποδείξει την ευαισθησία σας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχετε επιλεγει γι’αυτή την υπουργική θέση. Το έχετε αποδείξει και είμαι βέβαιος ότι θα το αποδείξετε και στην πράξη ακόμη περισσότερο.

Ι.ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα καλά σας λόγια.-