ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς, τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ.Juncker, εσάς, αρμόδιο Αντιπρόεδρο στα θέματα αυτά, αλλά επίσης και τον αρμόδιο Επίτροπο, τον φίλο κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο θα έχουμε αύριο συνέχεια στο αντικείμενο αυτό. Να σας ευχαριστήσω θερμώς για την παρουσία σας εδώ, στην Ελλάδα, όπου είδατε από πολύ κοντά σ’ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα, την Κω, τι ακριβώς συμβαίνει, γενικότερα στην Ελλάδα, στον ευρωπαϊκό νότο, με το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και ιδίως, με το ζήτημα του Ασύλου σήμερα. Ένα ζήτημα το οποίο έχει αναδείξει σε παγκόσμιο γεγονός αυτή η εικόνα του παιδιού, το οποίο βρισκόταν νεκρό στις ακτές της Αλικαρνασσού και που λειτούργησε σαν ένα είδος αφύπνισης συνειδήσεων, γενικότερα.
Γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ευαισθησία αυτήν την είχε και την έχει εδώ και καιρό, γιατί ξέρω τις προσπάθειες που κάνει για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Εμείς, ως Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και έχουμε μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είμαστε έτοιμοι. Και θέλω να σας τονίσω εδώ ότι είναι πολύτιμη η βοήθειά σας και η βοήθεια των λοιπών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Και δεν θα ήταν δίκαιο να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, γιατί το ζήτημα αυτό δεν είναι ελληνικό. Δεν είναι καν θέμα του ευρωπαϊκού νότου. Είναι θέμα της Ευρώπης. Και οι λοιποί λαοί της Ευρώπης πρέπει να το δουν με τη νοοτροπία εκείνη που ταιριάζει στον πολιτισμό της Ευρώπης και την αλληλεγγύη που αποτελεί βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και θέλω να πιστεύω ότι χάρη σε σας, τη δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα και τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων με την ενίσχυση του Frontex και κυρίως, σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα του Ασύλου. Σας είπα εμείς θα πράξουμε αυτό που πρέπει ως Ελλάδα, για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Ασύλου, αλλά είναι ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία κρίνεται εκ των πραγμάτων δηλαδή, ανεπαρκής. Και επομένως, χρειάζεται μια αναθεώρησή της.
Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και να σας τονίσω ότι ο Ελληνικός Λαός ξέρει να εκτιμά όλους εκείνους που του συμπαρίστανται αυτές τις κρίσιμες ώρες.
F.TIMMERMANS: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που μας δεχθήκατε. Ο κ. Αβραμόπουλος και εγώ ήρθαμε στην Ελλάδα για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στο ελληνικό έθνος, στους Έλληνες πολίτες αυτές τις δύσκολες στιγμές, λόγω ακριβώς της αύξησης του ρεύματος των προσφύγων. Η κρίση αυτή θα σοβεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειαζόμαστε λοιπόν, δομικές λύσεις, διαρθρωτικές λύσεις, αλλά ταυτόχρονα, για το άμεσο μέλλον επείγουσες λύσεις, λύσεις άμεσης εφαρμογής.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε από κοινού για να πετύχουμε. Είναι βέβαιο ότι αν δράσουμε ο καθένας από μόνος του, θα αποτύχουμε. Μπορούμε και οφείλουμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα βεβαίως, να αναλάβει τις δικές της
ευθύνες. Αλλά, θα ήταν άδικο να ζητήσουμε, και δεν θα ζητήσουμε, από τους Έλληνες ή τους κατοίκους των νησιών, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους.
Στο πλαίσιο αυτό, δύο πράγματα θα ήθελα να σας αναφέρω, κύριε Πρόεδρε:
Ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για μένα και για τον κ.Αβραμόπουλο το επίπεδο της συνεργασίας με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Αυτά τα οποία συζητήσαμε χθες και σήμερα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, και μόνο, προς την περαιτέρω πρόοδο. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά. Με το που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργούν αυτές οι νέες διοικητικές δομές θα μπορέσουμε και εμείς να ξεπαγώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται ακριβώς για να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Συμφωνήσαμε λοιπόν, με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο πράγμα, στο οποίο θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια, κύριε Πρόεδρε, είναι η επίσκεψή μας και οι εντυπώσεις μας από την Κω. Προς τους πρόσφυγες, πρέπει να σας πω, ότι εκδηλώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα εκδηλώσεων αλληλεγγύης από τον λαό της Κω. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνει τον Ελληνικό Λαό υπερήφανο, κύριε Πρόεδρε. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στην Κω, στη Λέσβο, παραμένει πολύ δύσκολη.
Με τα μέτρα αυτά λοιπόν, που συνομολογήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουμε σύντομα την κατάσταση στην Κω, αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό ακριβώς θέλουμε να δούμε, αυτό είναι η δέσμευση του κ.Αβραμόπουλου και εμού προσωπικώς, αυτή είναι η δέσμευσή μας, να είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Και ένα τελευταίο πράγμα, κύριε Πρόεδρε: ‘ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε’ (μιλώντας ελληνικά).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια λέξη ακόμα: Είναι ευτυχής συγκυρία, κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι σε θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ο J.C.Juncker, εσείς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα θέματα της Μετανάστευσης. Άνθρωποι οι οποίοι εκφράζουν την ευαισθησία που ταιριάζει στην Ευρώπη, τον πολιτισμό που ταιριάζει στην Ευρώπη και την αλληλεγγύη που ταιριάζει στην Ευρώπη. Να είσθε βέβαιοι ότι το εκτιμούμε αυτό πάρα πολύ.-
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ