Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων κα Ιθαγένειας κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μετά την χθεσινή μας συνάντηση, είχαμε και μία σειρά ακόμα επαφών, θέλω να σας πω ότι έκλεισε αυτός ο πρώτος κύκλος της ευρωπαϊκής αποστολής, σε ανώτατο επίπεδο με τον αντιπρόεδρο κ. Timmermans, εμένα αλλά και με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε πλήρη εικόνα πλέον της καταστάσεως και πέραν του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει διαχείρισης το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικό είναι να στηριχτεί η Ελλάδα αυτές τις ώρες.

Οι εικόνες που ζήσαμε στην Κω, και που είναι οι ίδιες στην Λέσβο και στα άλλα νησιά, είναι εικόνες τραγικές. Τόσο από ανθρωπιστικής πλευράς, όσο και από την άλλη πλευρά, σε τοπικό επίπεδο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή, και μετά τις ανακοινώσεις που έκανα χθες στην Κω, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η χώρα αυτές τις ώρες. Είστε ενήμερος για την πρωτοβουλία που ανακοινώσαμε, και δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση όλης της πολιτικής και των προγραμμάτων, αλλά και με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Βέβαια το πρόβλημα είναι γενικότερο όπως είπαμε και χθες, είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο, μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό και πρέπει να σας πω ότι έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στην ομιλία του την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, στην ομιλία του State Of The Union, δηλαδή τη σημαντικότερη παρουσίαση του προγράμματος της Επιτροπής, το κορυφαίο ζήτημα θα είναι το μεταναστευτικό, στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και πολιτικές του διαστάσεις.

Γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον, χθες είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Timmermans, και θέλω να σας πω ότι ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, η όλη προετοιμασία των θεσμών και της διοικητικής μηχανής, ώστε άμεσα, δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας από τώρα, να αρχίσει και η καταβολή των πολύ σημαντικών αυτών ποσών, να στηρίξουν τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για μιαν ακόμη φορά θέλω, στο πρόσωπό σας, να συγχαρώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κ. Γιουνκέρ, τον κ. Timmermans και εσάς προσωπικώς γι΄ αυτή την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευαισθησία. Δεν την είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ίσως μερικές φορές έχω γίνει επικριτικός στο παρελθόν, αλλά νομίζω δικαίως. Δώσατε μιαν άλλη πνοή. Βεβαίως είναι και τα γεγονότα που την επέβαλαν, αλλά φαίνεται η αποτελεσματικότητα στην λειτουργία της Επιτροπής στο μεγάλο αυτό ζήτημα που ξεπερνάει, όπως πολύ σωστά είπατε, την Ευρώπη και έχει παγκόσμιες διαστάσεις.

Και η Ευρώπη εδώ πρέπει να δείξει ότι είναι ηγέτιδα δύναμη σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ιδιαίτερα ως προς την Ελλάδα. Βεβαίως ως Επίτροπος πρέπει να δείχνετε την ουδετερότητα που αρμόζει στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα θέματα αυτά. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ελληνικές σας ρίζες και η αφοσίωσή σας στον Τόπο, σας κάνουν εδώ και καιρό -και όχι μόνον αυτές τις μέρες, και με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία- να έχετε εξαιρετική συνεργασία. Και εδώ πρέπει να εξάρω και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι είναι εύκολες οι συνθήκες για ν΄ αντιμετωπίσει κανείς τέτοια θέματα. Κάθε άλλο. Είναι σχεδόν αδύνατον να τ΄ αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά οι χώρες μόνες τους και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, έτσι που είναι τα πράγματα. Επομένως δεν πρέπει να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα γενικότερα. Και καλό είναι μέσα από συνεργασία μακριά από κραυγές και ψιθύρους, να δούμε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις.

Θα επαναλάβω για μιαν ακόμη φορά, αυτό που λέχθηκε και χθες ενώπιον του κ. Timmermans. Ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και τώρα και στο μέλλον θα πράξει ό,τι της αναλογεί, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό όπως ταιριάζει στον πολιτισμό της Ελλάδας, στον πολιτισμό τη Ευρώπης.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ ευχαριστώ και απλώς μια μικρή παρατήρηση. Όταν είσαι μακριά από την Ελλάδα η καρδιά σου πάλλεται με πιο δυνατούς ρυθμούς. Ειδικά για την πατρίδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιδιαίτερα σήμερα. –

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ