Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Νικόλαο Χριστοδουλάκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που με δεχθήκατε, για να σας ενημερώσω για ορισμένες ενέργειες επείγουσες και σημαντικές. Κύριε Πρόεδρε, όπως ξέρετε, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλισθεί κάθε ευρωπαϊκός πόρος για επενδύσεις, τόσο για το τρέχον πρόγραμμα το οποίο λήγει, αλλά κυρίως για το νέο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να επιταχυνθεί, να αυξηθεί και να μας βοηθήσει να κάνουμε επενδύσεις, να βγει η χώρα μας από την κρίση και τη βαθιά ύφεση. Και επίσης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη μαζική ανεργία, η οποία έχει σημειωθεί. Και αν δεν λύσουμε αυτά τα θέματα με επενδύσεις και μαζική απασχόληση, νομίζω ότι το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ δύσκολο. Αυτά τα κρίνουν το μέλλον της χώρας.

Με την ευκαιρία, θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι αυτό το διάστημα κινητοποιούμαστε, με κάθε δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να συνδράμουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων. Διασφαλίζοντας κάθε δυνατή πηγή κοινοτικής χρηματοδότησης, προκειμένου να οργανωθεί αποτελεσματικά η υποδοχή των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα να στηριχθούν και τα νησιά, τα οποία προσφέρουν πολύ κοινωνικά σε αυτό το έργο, αλλά έχουν κλονισθεί επίσης σημαντικά, οικονομικά. Και πιστεύω ότι πρέπει κάθε δυνατός πόρος να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή και φυσικά, θα ζητήσουμε τη συνδρομή και της ΕΕ, η οποία ελπίζω ότι θα είναι αποτελεσματική, ξεπερνώντας μια σειρά από εμπόδια, καθυστερήσεις, που είχαν επιδειχθεί μέχρι να αποφασίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την ενημέρωση. Μου δίνετε την ευκαιρία να διευκρινίσω κάποια πράγματα σχετικά με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία καλείται να διεξαγάγει τις εκλογές. Κατά το Σύνταγμα, η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να ασχοληθεί με αυτό που λέμε στη νομική γλώσσα ‘διαχείριση τρεχουσών υποθέσεων’. Αλλά το τι είναι τρέχουσα υπόθεση καθορίζεται από την συγκυρία. Και τρέχουσα είναι κάθε υπόθεση που δεν είναι δυνατόν να την αναβάλεις για το μέλλον. Επομένως, κάθε ενέργεια με την οποία η Χώρα μας διασφαλίζει ευρωπαϊκούς πόρους, που είναι τόσο πολύτιμοι, είναι επιβεβλημένη για την Κυβέρνηση. Και ορθώς η Κυβέρνηση ασχολείται με τα θέματα αυτά, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Μεταναστευτικού, οι αρμοδιότητες της Κυβέρνησης είναι αρμοδιότητες που αφορούν την αντιμετώπισή του ως εάν επρόκειτο για μια κανονική Κυβέρνηση. Το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, το γνωρίζουμε όλοι. Ευτυχώς, όπως είπατε, η κινητοποίηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στο ύψος των περιστάσεων τον τελευταίο καιρό. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ύπατη Αρμοστεία για το θέμα των προσφύγων.

Και θέλω να σας ενημερώσω ότι, λίγο πριν συναντηθούμε, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Τusk, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος περνούσε από την Αθήνα στο ταξίδι του προς το Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία. Και αφού τον προσκάλεσα να έρθει στην Αθήνα για να συζητήσουμε το θέμα αυτό, τόνισα την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Και του ζήτησα να στηρίξει την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει – και έχω πάρει προσωπικώς – για τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφιερωμένης στο ζήτημα του Μεταναστευτικού. Η εικόνα μιας Ευρώπης, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα αυτό τον Ιούνιο εντελώς επιδερμικά νομίζω ότι δεν ταιριάζει στον πολιτισμό, τον οποίον έχουμε στην Ευρώπη, στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που στόχο έχουν, κυρίως, όχι μόνο να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά ιδίως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του ανθρώπου. Γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός της Ευρώπης και αυτός είναι και ο πολιτισμός της Ελλάδας, ο οποίος – μην το ξεχνάμε – «μπόλιασε» τον πολιτισμό της Ευρώπης γενικότερα.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τέλος, κύριε Πρόεδρε, εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, και με τη δική σας συμβολή, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Και πιστεύω ότι η χώρα μας, τους τελευταίους μήνες, που δέχεται μεγάλα κύματα προσφύγων, θα μπορέσει επίσης να πει ότι κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί, παρά τα λίγα μέσα που διαθέτει. Και πιστεύω ότι αξίζει η χώρα μας κάθε δυνατή βοήθεια, αρωγή και αναγνώριση σε αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, το οποίο προσπαθεί να επιτελέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ