Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Αντώνιο Μακρυδημήτρη

Α.ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο τόπος μας, εκτός των οικονομικών προβλημάτων, δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή και από μία οξεία προσφυγική κρίση. Δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων διεκδικούν μια καλύτερη μοίρα, εισέρχονται ατάκτως στα ανατολικά παράλια της χώρας μας. Υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους έως το τέλος Αυγούστου έχουν καταγραφεί περίπου 250.000 κυρίως προσφύγων και μεταναστών – κατά 60-70% Σύριοι – τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται να καταγραφούν άλλες 100.000 περίπου. Οι αστυνομικές δυνάμεις καταβάλλουν το μέγιστο της προσπάθειας για τη στοιχειώδη, θα έλεγα, ταυτοποίηση και καταγραφή τους και βεβαίως, τον εφοδιασμό τους με σημειώματα ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να διέλθουν. Να σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι μόνο τις τελευταίες 23 ώρες, από το βράδυ της Δευτέρας έως χθες το βράδυ, στη Λέσβο, κατεγράφησαν περίπου 17.000 ενήλικοι και 3.000-3.500 ανήλικοι. Νομίζω ότι είναι ένα επίτευγμα και υπό την έννοια αυτή πρέπει κανένας να θεωρήσει ότι η κατάσταση βαίνει κάπως βελτιούμενη.

Γι’αυτά τα θέματα, κύριε Πρόεδρε, και άλλα συναφή θέλω να σας ενημερώσω λεπτομερώς και βεβαίως, να αντλήσω πορίσματα από την πολύτιμη πείρα σας και τη σύνεση που σας χαρακτηρίζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ. Όχι μόνο για την ενημέρωση, αλλά για την όλη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Υπουργείου και ιδίως της ΕΛΑΣ. Πρέπει να τονίσω ότι η Αστυνομία κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Και τις κάνει μ’έναν τρόπο που ταιριάζει στον ελληνικό πολιτισμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μην ξεχνάμε, το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, των μεταναστευτικών ροών και ιδίως των προσφυγικών ροών, δεν είναι μόνον ζήτημα ασφάλειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι και θέμα ανθρωπισμού, είναι και θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και εκεί, η συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι υποδειγματική, ιδίως με όσα έχει επιτύχει τις τελευταίες δύο ημέρες στη Λέσβο και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.

Θέλω να σας τονίσω, επίσης, κάτι άλλο: Ότι επιτέλους υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ιδίως η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά σημαντική και με την έλευση του κ.Timmermans και του κ.Αβραμόπουλου. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, γιατί δεν είναι ελληνικό. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι καν ευρωπαϊκό το πρόβλημα, υπερβαίνει την Ευρώπη. Και αυτό οφείλεται στο ότι πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και στη ρίζα του, που είναι οι φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ας αντιληφθούμε, ότι όσο οι φωτιές του πολέμου, και ιδίως στη Συρία, συνεχίζονται και υπάρχει αυτού του είδους η απάθεια, σχετικά με τη ρίζα του, το κακό θα συνεχίζεται. Το κακό με την έννοια των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να έρθουν στην Ευρώπη. Διότι εδώ, το φαινόμενο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν γιατί είχαν οικονομικά προβλήματα στη χώρα τους. Είναι ο πόλεμος που δημιουργεί την αιτία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Διότι εάν αφεθεί, με αυτήν την απάθεια που αντιμετωπίζεται σήμερα από την Διεθνή Κοινότητα και ιδίως τους ισχυρούς του κόσμου, τότε, από εκεί και πέρα, η επέκτασή του είναι ζήτημα χρόνου.

Γι’αυτό έχω την άποψη – και την επαναλαμβάνω κουραστικά – αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπάρξει Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται μόνον σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών. Είναι σαφέστατο ότι η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών έχει πολύ μεγάλο ρόλο να παίξει. Αλλά θεωρώ ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν υπερβαίνουν κατά πολύ το επίπεδο των Υπουργών και, πλέον, αγγίζουν τις ευθύνες των ηγετών της Ευρώπης. Ιδίως, όταν έχουμε μια απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο, η οποία υπήρξε ανεπαρκής. Είναι ομολογημένο από πολλούς, και ιδίως από τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τον κ.Ρέντσι. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Α.ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ: Εγώ ευχαριστώ. Χαίρομαι, κύριε Πρόεδρε, που ακούω αυτά.-

Φωτογραφία:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ