Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση Α.Μ.Κ.Ε. (HELLENIC RELIEF FOUNDATION) με επικεφαλής τον κ. Προκόπιο Ζέρβα στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ γιατί δεχθήκατε αυτήν την πρόσκληση, τούτη την δύσκολη ώρα για τον Τόπο και την Ευρώπη γενικότερα. Θα ήθελα να επισημάνω, αλλά και να αναδείξω, την προσφορά του Ιδρύματός σας, με την ονομασία “Hellenic Relief Foundation”, κατά τον ελληνικό τίτλο του «Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση». Υπενθυμίζω ότι το Ίδρυμά σας έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη, και έχει προσφέρει πολλά στον χειμαζόμενο Ελληνικό Λαό κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η κρίση αυτή εξελίχθηκε έτσι ώστε να παρουσιάζει ορισμένες φορές – και εξακολουθεί να παρουσιάζει – χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα, όπως φάνηκε πρόσφατα και όπως πιστεύω ότι θα αναδείξουν και οι εκλογές, με τις πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία, θα βρει τον δρόμο της. Και θα σας δείξει την ευγνωμοσύνη αυτή μέσα από την πρόοδο του Ελληνικού Λαού, όπως ταιριάζει στον Ελληνικό Λαό και στην δύναμή του να ξεπερνά πάντα τις δυσκολίες.

Θέλω να σας πω όμως ότι έχω μέσα μου την ανησυχία ότι η δραστηριότητά σας μάλλον πρέπει να συνεχισθεί στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά με άλλη μορφή: Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τώρα μιαν άλλη ανθρωπιστική κρίση, που δεν είναι δική της ακριβώς, αλλά είναι η κρίση που προκαλείται από την μεγάλη ροή προσφύγων πολέμου, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα. Όχι για να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά για να φύγουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ευρώπη, σήμερα ειδικά που μιλάμε, και ελπίζω σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, που τη θεωρώ εδώ και καιρό απαραίτητη, θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε, όπως ταιριάζει στην ιστορία της και τον πολιτισμό της και να φυλάξει τα σύνορά της – που είναι χρέος της – και, βεβαίως, να σεβασθεί τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, που είναι σύμφυτες με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.
Όμως, θα ήθελα να μεταφέρετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή έχετε αυτήν την δυνατότητα λόγω του κύρους του Ιδρύματός σας, την κραυγή αγωνίας όχι μόνον της Ελλάδας, της Ευρώπης, για την αιτία που προκαλεί αυτές τις ροές και αυτές τις ανθρωπιστικές κρίσεις. Και δεν είναι άλλη αυτή η αιτία από τον πόλεμο στη Συρία και την Μέση Ανατολή γενικότερα. Ο πόλεμος στη Συρία πρέπει να σταματήσει. Γιατί εάν δεν σταματήσει δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

Δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ρωσία, να μην χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ώστε ουσιαστικά να επιβληθεί το διεθνές δίκαιο, για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Θερμά σας παρακαλώ να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι και ένα μήνυμα της Ευρώπης και σήμερα και στο πλαίσιο της ενδεχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Γιατί, επαναλαμβάνω, αιτία είναι ο πόλεμος. Και ένας τέτοιος πόλεμος δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δύσης, δεδομένου ότι αυτή η ιστορία και αυτός ο πολιτισμός επιβάλλουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αλλά δεν ταιριάζει ούτε στις αρχές και στις αξίες που εμείς πρέπει να σεβασθούμε αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι πριν απ’όλα είναι ο Άνθρωπος. Και όταν δεν γίνεται σεβαστός ο Άνθρωπος και η αξία του, από κει και πέρα πολλά άλλα, τα οποία έχουν προτεραιότητα σήμερα, παύουν να έχουν σημασία. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνον η πρόοδος η οικονομική, η οποία παίζει ρόλο. Γιατί αν δεν συνδυασθεί αυτή η πρόοδος με τον σεβασμό του Ανθρώπου, της αξίας του και της αξιοπρέπειάς του, η πρόοδος χάνει τη σημασία της.

Π. ΖΕΡΒΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο. Και θέλω να σας πω ότι η Ομογένεια, ειδικότερα στις στιγμές που χρειάζεται η Χώρα βοήθεια, πιστεύω ότι όλοι συσπειρωνόμαστε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί, και δια μέσω του Συλλόγου μας, την ΑΧΕΠΑ, την Αρχιεπισκοπή.

Eμείς σαν Ίδρυμα, το Hellenic Relief Foundation ιδρύθηκε μόνο για ένα σκοπό. Μόνο για να βοηθήσουμε σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις ορισμένες οικογένειες που έχουν ανάγκη. Δεν κάνουμε ελεημοσύνη, οι Έλληνες δεν χρειάζονται ελεημοσύνη , δίνουμε μόνο μια βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια είναι ότι είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι Έλληνες, είτε βρισκόμαστε στο εξωτερικό είτε βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Σε αυτές τις στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Και ο καθένας από εμάς είτε δια μέσω του Συλλόγου, είτε προσωπικά ο καθένας μόνος του, πρέπει να βγάλει τον Ελληνισμό από μέσα του και να βοηθήσουμε. Έχουμε κάνει μια δουλειά στην Ελλάδα περίπου 3,5 χρόνια, έχουμε στείλει περίπου σε 20.000 οικογένειες τρόφιμα και γύρω στις 300.000 δολάρια. Αυτά τα αγοράζουμε από την Ελλάδα, δεν στέλνουμε προϊόντα από την Αμερική, για να βοηθήσουμε και την οικονομία.

Έχουμε φτιάξει και το Σύλλογο, και εδώ είναι η κυρία Σούρδη, η Γενική Αντιπρόσωπος, και έχουμε μια πολύ ωραία συνεργασία. Έχουμε ενωθεί σαν αδέλφια, κρατάμε μια στάση ως προς τη δημοσιότητα εδώ στην Ελλάδα. Μένουμε λίγο πίσω, γιατί όταν δίνεις τρόφιμα αυτοί που τα παίρνουν πρέπει να έχουν το σεβασμό μας και να μην εκθέτουμε την ανάγκη τους.

Το Ίδρυμά μας στην Αμερική δεν έχει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, είμαστε όλοι μια ομάδα, με αυτό το σκοπό. Και σ’αυτή την ομάδα τα έξοδα που γίνονται στο σύλλογο είναι όλα από εμάς, από την τσέπη μας. Όλες οι εισφορές που γίνονται γι’αυτό το σκοπό έρχονται 100% για το σκοπό αυτό, δεν κρατάμε καθόλου χρήματα για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Και αυτό έχει βοηθήσει τους Ομογενείς που δια μέσου του θέλω, να τους ευχαριστήσω άλλη μια φορά. Σας ευχαριστώ για τα λόγια που είπατε και εσείς. Είναι αυτοί που βοηθούν και δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι και η ελπίδα που δίνουμε σε κάποιους ανθρώπους ότι κάποιος τους σκέφτεται.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ