ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε με πολλή χαρά σας επισκέπτομαι στο Προεδρικό Μέγαρο και επαναλαμβάνω τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Πατριαρχείου μας και Εμού προσωπικώς και των συνεργατών όλων, για την επαξίαν ανάδειξίν σας εις το Ύπατον Αξίωμα της Ελληνικής Πολιτείας. Και είπα επαξίαν ανάδειξίν σας, διότι περικοσμήσθε από πολλά προσόντα και αρετές, μόρφωσιν και ευρυμάθειαν και όλα αυτά εγγυώνται και μίαν λαμπράν προεδρική θητείαν. Εύχομαι με υγείαν να εκπληρώσετε αυτό το ύπατο καθήκον και να είστε πάντοτε ο εκφραστής της ενότητας του ευσεβούς Ελληνικού Λαού και ο εκφραστής των καλυτέρων διαθέσεων και προθέσεών του για την δικήν του την ευημερίαν αλλά και για την συμβολήν του εις την παγκόσμιον ειρήνην και ευστάθειαν.
Σας φέρνω τους χαιρετισμούς των Συνεργατών μου από το Φανάρι, και σας εύχομαι προσωπικώς σε Εσάς, στην Οικογένειά σας και εις τον αγαπητόν Ελληνικόν Λαόν όλα τα καλά. Σας ευχαριστώ που με δέχεστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιότατε, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας Σας υποδέχομαι ως τον επικεφαλής της Ορθοδοξίας, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές όχι μόνο για το Λαό και το Έθνος μας αλλά για την Ανθρωπότητα. Μην ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία της οποίας Είσθε επικεφαλής, είναι σήμερα η Θρησκεία εκείνη, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό που έχει ανάγκη ο Κόσμος. Εκείνη, η οποία μπορεί ν’ αποτρέψει το δράμα το οποίο ζούμε ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο. Είναι η Θρησκεία η οποία, μέσα από την πραότητα και την αγάπη, μπορεί να επιβάλλει την Ειρήνη, ν’ αναδείξει τον Άνθρωπο, την αξία του, την αξιοπρέπεια του. Γιατί είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα ιδίως η Δύση ν’ ανέχεται τις εστίες πολέμου οι οποίες υπάρχουν σήμερα. Και, κυρίως, ν’ ανέχεται αυτό το φαινόμενο της προσφυγιάς και των αθώων ψυχών, των παιδιών εκείνων που πνίγονται στη Μεσόγειο, την θάλασσα του Φωτός και της Ειρήνης.
Εσείς μπορείτε, μέσα από το ρόλο σας αυτό, να αναδείξετε ότι η Ορθοδοξία μπορεί να εγγυηθεί για να εξασφαλίσει την Ειρήνη του «Σύμπαντος του Κόσμου» και της περιοχής μας.
Επίσης, θέλουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτήν την τεράστια προσπάθεια την οποία έχετε κάνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τελευταία φαινόμενα δείχνουν πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τον κόσμο ολόκληρο και πόσο δίκαιο είχατε, όλα αυτά τα χρόνια, να ξυπνήσετε συνειδήσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο, το οποίο δεν αφορά μόνο τη γενιά αυτή που ζει, αλλά και τις γενιές που έρχονται.
Τέλος, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας θέλω να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα Σας στην όλη προσπάθεια που κάνετε για το Πατριαρχείο, κυρίως για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Για την οποία θέλω να σας τονίσω ότι δεν είναι μόνο Σύμβολο το οποίο αφορά το Έθνος μας και την Ορθοδοξία, αλλά ξέρω πάρα πολύ καλά τους δεσμούς που έχετε και Εσείς προσωπικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπήρξε το λίκνο από το οποίο ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία Σας και που Σας ενέπνευσε να φτάσετε εδώ που φτάσατε.
Ως «βοηθοί εκπληρώσεως», λοιπόν, αυτού του μεγάλου καθήκοντος που αφορά την Ορθοδοξία είμαστε εδώ. Και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντοτε στην διάθεσή Σας. Είναι δε ιδιαίτερη τιμή για μένα αλλά και χαρά που Σας υποδέχομαι και Εσάς και την ακολουθία σας.
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε. Να πω για την Χάλκη δύο λόγια που είπατε που θίξατε το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που μας καίει Πάντοτε λέγω στις συνεντεύξεις μου και προς τους Τούρκους και προς άλλους Δημοσιογράφους, και προς τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία με επισκέπτονται στο Φανάρι και συζητούμε μαζί τους, το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, μεταξύ των οποίων και το θέμα της Χάλκης, ότι η Σχολή αυτή, η ιστορική, δεν είναι μία πολυτέλεια για μας, ούτε ένα θέμα προσωπικού γοήτρου για μένα, να θέλω να την ανοίξω σώνει και καλά.
Αλλά είναι ένα θέμα ουσιαστικής ανάγκης για το Πατριαρχείο, να μπορεί να εκπαιδεύει σαν η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, τα στελέχη της, τους Κληρικούς, τους Θεολόγους. Και όχι μόνον από το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και από το κλίμα άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών όπως συνέβαινε και εις το παρελθόν, όταν η Σχολή λειτουργούσε.
Και λέγω ακόμη ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μία τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστή, για 44 χρόνια. Δεν συμβιβάζεται αυτό το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαιτέρως με τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Όσον αφορά το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως γνωρίζετε Εξοχότατε το Πατριαρχείον μας υπήρξε πρωτοπόρο, και ενθυμούμε με υπερηφάνεια, επιτρέψτε μου να το πω, αυτό που είπε προ πολλών ετών, προ 20-25 ετών ο πρίγκιψ Φίλιππος σε μία Οικολογική Ημερίδα που είχαμε στην Χάλκη, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήτο η πρώτη και η μόνη Χριστιανική Εκκλησία, τουλάχιστον σ΄ εκείνη την εποχή, που ασχολείται και υψώνει την φωνή της για τα θέματα του σεβασμού και της προστασίας της δημιουργίας της κτήσεως του Θεού.
Αυτό άρχισε να επεκτείνεται σιγά-σιγά, να ξυπνούν οι συνειδήσεις, και αυτό ήταν και ο σκοπός μας να ευαισθητοποιήσομε τον κόσμο, και μάλιστα τους νέους ανθρώπους, χωρίς να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα λύσομε εμείς όλα τα οικολογικά προβλήματα. Διαδίδεται λοιπόν αυτή η προσπάθεια, η ευαισθησία και είδαμε προ ολίγων μηνών, ότι και η Αυτού Αγιότης ο Πάπας, τον Ιούνιον εξέδωσε μίαν εγκύκλιον για το περιβάλλον, στην οποίαν ευγενώς κάνει αναφοράν στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ομιλούντος, και προσεκάλεσε τότε τον Άγιον Περγάμου για πρώτην φορά συνέβη αυτό, στην επίσημον παρουσίαση μιας Παπικής εγκυκλίου, να είναι παρών ένας Ορθόδοξος Θεολόγος για να παρουσιάσει και εκείνος και να σχολιάσει το Παπικό κείμενο.
Όλα αυτά αποτελούν τίτλους τιμής για Εμάς, παρά τα περιορισμένα μέσα που έχουμε ως εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, και για το Ποίμνιόν μας, για όλην την Χριστιανοσύνην αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Γιατί και το οικολογικό πρόβλημα είναι ένα από τα προβλήματα που αφορούν σε όλη την ανθρωπότητα, και όχι μόνον στην σημερινή γενεά, όπως το είπατε, και στις επερχόμενες γενεές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Θεός να Σας ευλογεί και να Σας δυναμώνει Παναγιότατε.