Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας βλέπω. Θα επισημάνω τους κυριότερους λόγους: Ο πρώτος είναι ότι είσθε ένας άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχετε διανύσει την ιεραρχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αρμόζει. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί πρέπει να γνωρίζει κάποιος τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να χειρισθεί – σε επίπεδο μάλιστα Περιφέρειας – όλες τις αρμοδιότητες που σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί παραμένετε σταθερός στο να υπηρετείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την εντολή που σας έδωσε ο κόσμος που σας ψήφισε, στην Περιφέρεια της οποίας ηγείσθε.

Εξηγούσα και στον Πρόεδρό σας, τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, τον κ.Αγοραστό, ότι δεν είναι τόσο γνωστό ότι οι Περιφέρειες, ο θεσμός του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χειρίζονται τεράστια ζητήματα, ιδίως σ’ό,τι αφορά την απορροφητικότητα των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΠΑ. Και δεν είναι μόνον ότι τα χειρίζονται οι Περιφέρειες καλά. Είναι ότι βρίσκουν τρόπους να εμπλουτίσουν το ΕΣΠΑ και με νέους πόρους, τους οποίους η Κεντρική Διοίκηση δεν τους είχε φαντασθεί ποτέ.

Επίσης, έχετε εξαιρετική παρουσία ως Ένωση Περιφερειών στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελευταία δε, και στο ζήτημα το Προσφυγικό, οι συνάδελφοί σας που είναι στις κρίσιμες περιοχές έδειξαν ότι γνωρίζουν να χειρίζονται τα θέματα. Και γνωρίζουν να τα χειρίζονται όπως ταιριάζει και για την ασφάλεια του Τόπου και για την προστασία του Ανθρώπου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή είναι γνωστό και το έργο που εσείς έχετε επιτελέσει στην περιοχή, χαίρομαι που είσθε εδώ. Και σας λέγω και τούτο: Συνεχίστε.

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι πολύ μεγάλη τιμή που με δέχεσθε σήμερα. Ήρθα γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την ελληνική περιφέρεια, αλλά και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς, αυτή τη στιγμή, κάνουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα να κρατηθούμε όρθιοι. Πολλές φορές, δεν σας κρύβω, ότι αισθανόμαστε ότι κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου δίνετε σήμερα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τα προβλήματα και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Το κορυφαίο ζήτημα που έχουμε, βεβαίως, είναι η υποχρηματοδότηση, λόγω της στατιστικής στρέβλωσης. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά εσείς, κύριε Πρόεδρε, σας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν. Το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι. Δυστυχώς, όμως, οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδος δικαιούνται πολύ λιγότερες χρηματοδοτήσεις, πολύ λιγότερα ευρωπαϊκά κονδύλια απ’ότι οι υπόλοιποι Έλληνες.

Και βεβαίως, δράττομαι της ευκαιρίας, κύριε Πρόεδρε, με την άδειά σας, να σας προσκαλέσω στις αρχές του 2016, σε μια ημερομηνία που θα σας βολεύει, στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Θήβας. Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο κάνουμε στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος. Θεωρείται μία από τις πιο σπουδαίες συλλογές στην Επικράτεια και βεβαίως, θα ήταν πολύ μεγάλη τιμή για όλους μας να είσθε εκεί, να είσθε παρών ως ο πρώτος πολίτης της χώρας και να εγκαινιάσετε αυτό το Μουσείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πριν από λίγο με είχαν επισκεφθεί οι Καθηγητές Godart και Sidjanski. Ο Sidjanski ήταν εκείνος που είχε εργασθεί πάρα πολύ για τα αρχαιολογικά ευρήματα της Θήβας. Και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω σε πανάρχαιες επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή. Θα είμαι εκεί με χαρά.

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι μια ευκαιρία και για μας, όπως καταλαβαίνετε, να αναδείξουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα. Είμαστε στην καρδιά της Ελλάδος, καλό είναι – όσο μπορούμε – να το επικοινωνήσουμε προς τα έξω.-