Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη I’ στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, 20.10.2015, την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και Μεσοποταμίας & πάσης Ανατολής κ.Ιωάννη Ι΄, τον οποίο συνόδευε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Ιωάννης Αμανατίδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μακαριώτατε, θέλω να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψη και να σας συγχαρώ για τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη των Αθηνών, που ήταν αφιερωμένη στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και στην Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Η συμμετοχή σας, όπως και των άλλων Προκαθημένων, απέδειξε ότι η Ορθοδοξία ενωμένη, υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι εκείνη η οποία στέλνει το μεγάλο μήνυμα της Ειρήνης και της συνύπαρξης. Σε μια περιοχή, η οποία έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για την Μέση Ανατολή, αλλά για τον κόσμον ολόκληρο.

Και θέλω να τονίσω ότι ο δικός σας χώρος, εκεί ακριβώς όπου ποιμένετε, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να πάψει ο πόλεμος, που είναι η εστία όλων των δεινών για τον Άνθρωπο σήμερα. Εστία αυτής της προσφυγιάς, την οποία καμιά ορθόδοξη συνείδηση, όπως το έχω πει και το επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να ανεχθεί. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την Μεσόγειο, αυτήν την περιοχή του Φωτός και της Ειρήνης, να ξεβράζει πτώματα και, ιδίως, πτώματα μικρών παιδιών. Η περιοχή στην οποίαν βρίσκεσθε, το κύρος το οποίο διαθέτετε, νομίζω ότι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε ο πόλεμος να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Είναι πέρα και έξω από κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης ο πόλεμος αυτός.

Σας παρακαλώ πολύ, λοιπόν, με το κύρος – επαναλαμβάνω – το οποίο διαθέτετε, να συμβάλετε όσο μπορείτε. Και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ι΄: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Και εγώ, με την σειρά μου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρωτοβουλία αυτού του Συνεδρίου. Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, ως Πατριαρχείο Αντιοχείας, με την Κυβέρνηση, με την Εκκλησία και σαν Συρία, σαν Λίβανος, όλα εκείνα τα μέρη, έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, αγαπάμε τον ελληνικό λαό. Και εμείς είμαστε Ρωμιοί, είμαστε μια οικογένεια, ένας λαός.

Και αυτό το Συνέδριο νομίζω, όπως είχατε πει, και η παρουσία σας στην έναρξη του Συνεδρίου ήταν πάρα πολύ τιμητική για όλους μας, όπως και τα λόγια που είπατε, είναι ένα μήνυμα Ειρήνης, όπως είπατε. Ο λαός μας είναι έτσι, η Εκκλησία μας είναι έτσι, η Ορθοδοξία είναι έτσι και ελπίζουμε όλοι να έχουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Και εμείς ευχόμαστε για την Ελλάδα το καλύτερο, αγαπάμε την Ελλάδα να είναι δυνατή, σταθερή, ο Λαός, η Κυβέρνηση, η Εκκλησία. Να το ξέρετε, όπου πάτε στη Συρία, στο Λίβανο, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όταν λένε ‘Γιουνάν’, ‘Ελλάδα’ στην αραβική, όλων η καρδιά εκεί φτερουγίζει. Και είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μαζί σας αυτές τις μέρες και σας ευχαριστώ με τη σειρά μου πάρα πολύ. Ευχόμαστε το καλύτερο και για σας προσωπικώς και όλους τους συνεργάτες σας.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε δύσκολες μέρες. Και εσείς έχετε δύσκολες μέρες, αλλά εκεί που σκοτώνονται άνθρωποι είναι άλλο πράγμα. Γι’αυτό σας ευχαριστούμε για όλη την αγάπη, την υποστήριξη, για τον ρόλο που έχετε και παίζετε στην Ευρώπη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή γενικά και για την Συρία και τον Λίβανο. Γιατί και στον Λίβανο ξέρετε δεν έχουμε Πρόεδρο για τόσο μεγάλο διάστημα. Όλα αυτά τα θέματα μας απασχολούν.-