Από την συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande στο Προεδρικό Μέγαρο

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι σήμερα, στην Αθήνα, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ως ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου Έθνους: της Γαλλίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι έχετε πράξει όλον τον τελευταίο καιρό, και όχι μόνον, υπέρ της Ελλάδας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι βεβαίως και οι σχέσεις μας με όλους τους εταίρους μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικές, αλλά ουδέποτε κρύψαμε, ούτε θέλουμε να κρύψουμε, την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Ελλάδα με την Γαλλία.

Θεωρήσαμε και θεωρούμε πάντοτε την Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και βασικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Και πάνω σ’αυτό το πλαίσιο ακριβώς, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα, στη συνέχεια, πολύ σύντομα βέβαια.

Πρώτα απ’όλα, θέλω να επισημάνω ότι θα εργασθούμε με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλους τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να αλλάξουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης, ώστε να στραφεί περισσότερο στον Άνθρωπο. Γιατί το κέντρο βάρους της Ευρώπης δεν είναι τόσον η οικονομία, όσο ο Άνθρωπος. Και πάνω σ’αυτό το πλαίσιο πρέπει να βοηθήσουμε όλοι και να συνεργασθούμε όλοι, ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της, ιδίως πάνω στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Και σ’αυτόν τον τομέα, βεβαίως η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, οι οποίες βασίζονται στο ότι δεν μπορεί να παραμείνουμε σε μια τόσο αυστηρή πολιτική λιτότητας. Και ιδίως, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές πάνω στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αλλαγές που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντοτε όμως με σεβασμό στους κανόνες που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), όπως αυτές οι διατάξεις έχουν ερμηνευθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο ζήτημα, που ήθελα να θέσω, αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Κύριε Πρόεδρε, μόνον όσοι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μόνον όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο Ελληνικός Λαός για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, μπορεί να έχουν αιτιάσεις σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του Προσφυγικού, από την πλευρά της Ελλάδας. Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας και πάνω σε μια διπλή βάση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πριν απ’όλα πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της ΕΕ, που είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη, και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα. Και, από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να προστατεύσουμε τον Άνθρωπο. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες είναι πρωτίστως Άνθρωποι. Και οφείλουμε να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες που ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης και στη Δημοκρατία της.

Το τρίτο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι ότι εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, και ιδίως ο πόλεμος στην Συρία, το μεγάλο ζήτημα του Προσφυγικού δεν πρόκειται να λυθεί. Και πρέπει να ενεργοποιηθεί η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία.

Εδώ, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι η Γαλλία, με το κύρος και την ισχύ της, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να πάψει να υπάρχει αυτή η καταστροφική φωτιά του πολέμου, που δεν ταιριάζει στην σύγχρονη Δημοκρατία και που αποτελεί πηγή, η οποία θέτει θέματα ανθρωπιστικής κρίσης.

Άφησα ένα τελευταίο θέμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας τους Έλληνες και τον Ελληνισμό. Αφορά το Κυπριακό. Θεωρώ ότι όλοι οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο την παράταση αυτής της εκκρεμότητας της κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να εξευρεθεί μια λύση που να εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία και την αυτονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μια λύση, η οποία με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παρουσία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός ΕΕ και εντός Ευρωζώνης.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι πραγματικά όλες οι προσπάθειες που κάνετε να αποδώσουν. Επαναλαμβάνω για μιαν ακόμη φορά: Ο Ελληνικός Λαός, η Ελλάδα, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα παραμείνει και θα αγωνισθεί μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη για τις κοινές αρχές και αξίες που μας συνδέουν όλους τους Ευρωπαϊκούς Λαούς.

F.HOLLANDE (από μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν ευχαριστώ για την πρόσκληση, η οποία είχε έρθει την επομένη της εκλογής σας. Έπρεπε λοιπόν να βρω την κατάλληλη στιγμή και η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές συναντήσεις που την περίμεναν.

Η Ελλάδα λοιπόν είχε πολύ σημαντικές συναντήσεις μπροστά της. Πρώτον, μαζί με τα μέλη της Ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να δεχθεί την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον είχαν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει και φυσικά ήταν πάρα πολύ σημαντικό να δείξουμε κι εμείς την αλληλεγγύη μας. Ο ρόλος ο δικός σας ήταν εξαιρετικά σημαντικός, και θέλω να τον χαιρετίσω. Την επομένη του δημοψηφίσματος καλέσατε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές, να ενωθούν και να εκφράσουν την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία, φίλος της Ελλάδας, επίσης στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Τι θα ήταν άλλωστε η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα, και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία.

Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας. Και βεβαίως η Γαλλία είναι και αυτή μία χώρα που ζητάει από την Ελλάδα, να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, αλλά είναι μία χώρα που μπορεί την ίδια ώρα να πείσει τους υπολοίπους της Ευρωζώνης ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Και νομίζω αυτό φάνηκε την 13η Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής.

Βεβαίως γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, γνωρίζουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις καθώς και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων μηνών. Θα χρειαστούν κι άλλες προσπάθειες. Αλλά βεβαίως το έχω ήδη πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος η οποία σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει.

Η επίσκεψή μου σήμερα έχει και έναν άλλο σκοπό να δείξει ότι μπορούμε να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γιατί φυσικά το ζητούμενο εδώ είναι η ανάπτυξη, είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Δεν είναι μόνο η πειθαρχία, ακόμα και εάν η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Είμαι λοιπόν επικεφαλής μίας γαλλικής αντιπροσωπείας, επιχειρηματιών, αλλά και μελών του Κοινοβουλίου, όλων των παρατάξεων, και το μήνυμα είναι σαφές: Εάν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα βεβαίως έρχεται διακοπές, εξάλλου κάναμε φέτος το καλοκαίρι, αλλά επενδύει στην Ελλάδα.

Φυσικά έρχομαι στην Ελλάδα σε μία σημαντική στιγμή, αναφέρατε, κύριε Πρόεδρε, το θέμα των προσφύγων. Γνωρίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας και οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη. Και θεωρώ πραγματικά ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δημιουργώντας κέντρα υποδοχής, συνοδεύοντας τους πρόσφυγες, αλλά και βοηθώντας την επιστροφή αυτών που δεν μπορούν να παραμείνουν.

Και φυσικά εάν υπάρχουν τόσοι πρόσφυγες σήμερα στην Ευρώπη αυτό οφείλεται στον πόλεμο στη Συρία ο οποίος διαρκεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και περιφέρονται στην Ευρώπη. Μάλιστα οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών οδήγησαν ακόμα περισσότερους ανθρώπους εκτός της Συρίας. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, χρειάζεται διαπραγμάτευση με την εμπλοκή όλων των μερών, με τους γείτονες της Συρίας, και φυσικά η Γαλλία θα συμμετάσχει και θα συνεισφέρει αλλά πρέπει την ίδια ώρα να καταπολεμήσουμε και την τρομοκρατία τους ISIS.

Θέσατε κύριε Πρόεδρε και ένα άλλο θέμα, το Κυπριακό, ένα ευρωπαϊκό θέμα, πρόκειται για μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία πρέπει να στηρίξουμε να βρει το μελλοντικό της προσανατολισμό και φυσικά χρειάζεται λύση. Και βεβαίως στηρίζω όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου να φτάσουμε στη λύση.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, και για την υπομονή σας, ξέρω ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά τη γαλλική γλώσσα, οπότε ακούσατε δύο φορές τη διαβεβαίωσή μου ότι η Γαλλία είναι φίλη της Ελλάδας.

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ ευχάριστο, κύριε Πρόεδρε.-