Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με την Διεθνή Ένωση Συνταγματολόγων στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που είσθε εδώ. Σας υποδέχομαι όχι μόνον ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , αλλά και ως μέλος σας. Διότι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι παραμένω πάντα μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων. Η Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων είναι αναπόσπαστο τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου. Θέλω να σας συγχαρώ θερμώς για το έργο που έχει επιτελέσει ως σήμερα η Διεθνής Ένωση Συνταγματικού Δικαίου. Ένα πολύ σημαντικό έργο σε δύο, ιδίως, τομείς: Στην υπεράσπιση των θεσμών της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και στην υπεράσπιση των θεσμών του Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συμπίπτει η σημερινή σας επίσκεψη εδώ με το στυγερό έγκλημα τρομοκρατίας που συντελέσθηκε χθες, στο Παρίσι. Και νομίζω πως η Ένωση μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να υπάρξει απάντηση σ’αυτό το στυγερό έγκλημα. Δοθέντος ότι το έγκλημα αυτό δεν ήρθε ξαφνικά. Έχουμε πολλά δείγματα εδώ και καιρό. Και είναι απόλυτη ανάγκη να μην επαναληφθεί.

Για να γίνει αυτό πρέπει, νομίζω, να απαντήσουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού, τον οποίον εκφράζουμε. Είμαστε εκφραστές του Δυτικού Πολιτισμού, της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και η απάντηση στους εχθρούς της ελευθερίας δεν μπορεί να είναι ο φόβος. Η απάντηση στους εχθρούς της ελευθερίας είναι ανάλογη μ’εκείνα που επιβάλλει ο Πολιτισμός μας. Και ο Πολιτισμός μας επιβάλλει, σ’αυτές τις περιπτώσεις, να απαντάμε με την παιδεία μας και την αποφασιστικότητά μας. Η παιδεία μας, μας διδάσκει να βρίσκουμε τις αιτίες των εγκλημάτων αυτών. Και η αποφασιστικότητά μας, να μην διστάζουμε τις αιτίες αυτές να τις εξαλείψουμε.

Το ποιες είναι οι αιτίες το ξέρουμε: Οι μεγάλες ανισότητες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί. Κυρίως, όμως, οι εστίες του πολέμου, ιδίως οι εστίες του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Πρέπει, λοιπόν, να υπερασπισθούμε το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες. Και, ιδίως, να συμβάλουμε όλοι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος που, αν δεν σταματήσει, είναι σίγουρο ότι θα υπονομεύσει τα θεμέλια της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στη Δύση. Το λέγω εδώ και καιρό, δεν το λέγω μόνον τώρα.

Η Ένωση μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι χώρες από τις οποίες προέρχεσθε, ο ενιαίος Πολιτισμός τον οποίον υπερασπιζόμαστε, μας επιτρέπει να ενώσουμε την φωνή μας. Και καθένας, στο πλαίσιο της δικής του αποστολής, να δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Κυρίως, όμως, να υπερασπισθούμε την Δημοκρατία και τον Άνθρωπο. Αυτή είναι η αποστολή μας. Είναι η δική σας αποστολή. Και σας είπα και πάλι, σ’αυτήν την αποστολή θα είμαι κοντά σας όχι μόνον ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ως συνάδελφός σας. Και, κυρίως, ως ένα μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, ήτοι της Ένωσης μιας Χώρας που έχει ζήσει την στέρηση της ελευθερίας, έχει αγωνισθεί για να μπορέσουμε τις κοινές μας αξίες να τις εμπεδώσουμε και να τις υπερασπισθούμε όπως πρέπει.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ