Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Διονύση Τσακνή και τον συνθέτη κ. Χρήστο Λεοντή στο Προεδρικό Μέγαρο

Χ. ΛΕΟΝΤΗΣ: Σας έφερα εδώ σε μια πρόχειρη έκδοση το ορατόριό μου αυτό, με πολλή μεγάλη ευχαρίστηση για την τιμή που μου κάνετε να έρθετε να παρακολουθήσετε ένα έργο το οποίο μπορώ να πω ότι με απασχόλησε σε όλη μου τη ζωή όσο και αν φαίνεται παράξενο, γιατί είναι γραμμένο το 1971, σε δύσκολες εποχές, σε δύσκολες περιόδους. Το ολοκλήρωσα τα τελευταία τρία χρόνια, γιατί υπήρχε μια εξίσου δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας και θεώρησα ότι ήταν πολύ ουσιαστικό να παρουσιαστεί σε αυτή την περίοδο όπου οι συγκυρίες είναι τέτοιες, που όλοι μας χρειαζόμαστε μια ανάσα για να σταθούμε όρθιοι. Γι αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να έρθετε στην παράσταση.

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Και σας συγχαίρω τουλάχιστον για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα, αλλά και για την εθνική σημασία του έργου σας «Φυλλάττειν Θερμοπύλας». Το οποίο εκτελέσθηκε, όπως είναι γνωστό, κατά την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας. Η οποία επέτειος, όπως όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε, είναι το επιστέγασμα της δικαίωσης του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Σας συγχαίρω όμως και για το ήθος σας, σας συγχαίρω για την σεμνότητά σας και για την συνέπεια στο χώρο της τέχνης. Και πάλι σας ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ