Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ των ΗΕ για τη μετανάστευση κ.Peter Sutherland στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να τονίσω πόσο αισθάνομαι ικανοποιημένος γι’αυτή μας την συνάντηση. Θυμίζω την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όταν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών, την εποχή κατά την οποία συμβάλατε προσωπικά, εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να μπορέσουμε να συντάξουμε και να υπογράψουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το 2008. Επισημαίνω ακόμη την τεράστια συμβολή σας όταν η Ελλάδα οργάνωσε το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη το 2009.

Η εδώ παρουσία σας συμπίπτει με μια πολύ σημαντική δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του κ.Βan Ki-moon, ότι η αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των Χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Διότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα Χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά αυτή την αλληλεγγύη.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση κ.Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων. Επομένως, η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Τέλος, θέλω να διευκρινίσω ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη η εμπειρία σας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εφαρμόσουμε τον 5ο πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, ενόψει όχι πλέον του Προσφυγικού ζητήματος, αλλά του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, όπως προκύπτει με ιδιαίτερη έξαρση κυρίως από τις Χώρες της Αφρικής. Θυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός ορίζει πως η Ευρώπη οφείλει να συνεργασθεί, σε επίπεδο ανάπτυξης, με τις Χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών, για να μπορέσουμε ν’αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του. Αυτός ο πυλώνας, δυστυχώς, έχει μείνει ατροφικός. Η τεράστια εμπειρία την οποίαν έχετε, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ιδίως ως άνθρωπος που οργανώνει αυτό το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, θα βοηθήσει ώστε να συνειδητοποιήσουμε στην Ευρώπη ότι πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να κάνουμε πράξη την εφαρμογή και αυτού του 5ου πυλώνα.

Καταλήγοντας, και αφού σας ευχαριστήσω για μιαν ακόμη φορά, θέλω να πω ότι αναμένουμε ενεργότερη παρουσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδίως της Ύπατης Αρμοστείας εδώ, στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του μεγάλου Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού, Πολιτισμού και Δημοκρατίας.

P.SUTHERLAND (ανεπίσημη μετάφραση): Είναι πολύ μεγάλη χαρά και για μένα που σας ξαναβλέπω σήμερα, κύριε Πρόεδρε. Θυμάμαι πολύ καλά την εξαιρετική βοήθεια που μας είχατε δώσει στη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ και όλα όσα είχατε κάνει. Και είναι πολύ μεγάλη χαρά που σας βλέπω σήμερα ως Πρόεδρο αυτής της αρχαίας Δημοκρατίας της Ευρώπης.

Έχω πει πολλές φορές από τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν προπάντων στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Η αλληλεγγύη είναι ένα βάρος που πρέπει να μοιράζονται οι διάφορες χώρες και αυτό είναι προφανές μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρέπει να γίνει. Υπάρχει η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε σε χώρες, σε περιπτώσεις όπως είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και υπάρχουν χώρες που πήραν το μερίδιο του βάρους που τους αντιστοιχεί. Για να δώσω κάποιο παράδειγμα είναι η Γερμανία, η Σουηδία, αλλά και άλλες. Οπότε μιλάμε για μιαν αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε λύση αυτής της κρίσης, αν δεν πάρει ο καθένας το μερίδιο των ευθυνών που του αντιστοιχεί.

Εκείνο που έχει κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες σ’αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι και η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες προς τους πρόσφυγες. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Μπορώ να σας βεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι καθώς έχω έναν ελληνικής καταγωγής συνεργάτη, τον κ.Μανιάτη, είμαι πάντα ενήμερος για το τι συμβαίνει στη χώρα σας.

Είπατε κάτι, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Και είναι κάτι που φυσικά πρέπει να σταματήσει. Προσπαθούμε να βρούμε ποιοι είναι οι δρόμοι για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και ν’ανοίξουν οι πόρτες για μια μετανάστευση που δεν θα είναι παράνομη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αλληλεγγύης, όπως έχουν δείξει η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική γι’αυτό και όχι μια πολιτική που θα υψώνει φράχτες και τοίχους, κλείνοντας αυτούς τους ανθρώπους, όπως έγινε εδώ, στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνει η Ευρώπη και ξέρω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σ’αυτό.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ