Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ.Antoni Macierewicz στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και σας επισημαίνω ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά, θυμόμαστε με συγκίνηση, τους μεγάλους αγώνες που δώσατε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Πατρίδα σας. Θέλω να σας τονίσω ότι η επίσκεψή σας συμπίπτει με την προετοιμασία της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και προσδοκούμε πολλά από τη Σύνοδο αυτή και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί. Η Σύνοδος αυτή πρέπει να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ παραμένει πιστό στις τρεις βασικές αρχές που συνθέτουν την αποστολή του. Δηλαδή την συλλογική άμυνα, την συνεργατική ασφάλεια και την διαχείριση κρίσεων υπό όρους αλληλεγγύης.
Ιδίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, νομίζω πως η Σύνοδος της Βαρσοβίας μπορεί και πρέπει να αναδείξει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είμαστε αποφασισμένα να το αντιμετωπίσουμε ο πρόβλημα αυτό ως εξής. Πρώτον, πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε ο πόλεμος στη Συρία, γιατί αυτός παράγει το Προσφυγικό ζήτημα. Δεύτερον, πρέπει να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με τους όρους που ταιριάζουν στην Δημοκρατία της Πολωνίας της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, δηλαδή υπό όρους Ανθρωπισμού. Και τρίτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του ISIS χωρίς καμία υποχωρητικότητα, διότι οι τρομοκράτες του ISIS είναι εχθροί της Ανθρωπότητας και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Τέλος, στη Σύνοδο της Βαρσοβίας ελπίζω ότι όλοι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ, και η Τουρκία, θα σεβασθούν όλες τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Και πάλι σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω.

ΑΝΤΟΝΙ ΜΑCIEREWICZ (από μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την πρόσκληση. Είχα τη δυνατότητα να με φιλοξενήσετε στην έδρα σας. Θέλω να δείξω τη μεγάλη χαρά μου και ικανοποίηση που είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε.

Και βεβαίως η Σύνοδος Κορυφής στη Βαρσοβία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, επειδή θα φιλοξενήσουμε τους Ηγέτες όλων των Χωρών, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου. Συμφωνώ ότι αυτά τα τρία ζητήματα που έχετε προαναφέρει είναι τα πιο σημαντικά τα οποία πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο. Η Πολωνία καταλαβαίνει ότι οι κίνδυνοι αυτοί που δημιουργούνται επί τόπου, δηλαδή εκεί που υπάρχουν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουνε οδηγήσει σε ανησυχία, σε παγκόσμιο πόλεμο και έχουν προκαλέσει αυτά τα κύματα προσφύγων που θίγουν τώρα την Ελλάδα.

Γι’ αυτό ήδη έχουμε διαθέσει μια φρεγάτα που λέγεται Kosciuszko, η οποία θα φτάσει στη Μεσόγειο Θάλασσα και για να αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό πρόβλημα, μαζί και με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ καθώς και ήδη, έχουμε λάβει απόφαση για αποστολή των τεσσάρων αεροσκαφών F16 στη Συρία, δηλαδή εκεί που υπάρχει η πηγή του προβλήματος. Επίσης, έχουμε διαθέσει στρατεύματα Eιδικών Δυνάμεων, τα οποία θα πάνε στη Συρία να εκπαιδεύουν γενικά Χριστιανικό περιβάλλον, και να υποστηρίξει αυτό το Χριστιανικό περιβάλλον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αλλά αντιλαμβανόμαστε, ότι και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται από εσάς. Και με αυτό το σκεπτικό σήμερα, έχω παραδώσει στα χέρια σας χίλια ιατρικά πακέτα άμεσης βοήθειας, τα οποία ελπίζω να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος.
Επίσης, έχω μιλήσει με την κυρία Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό των Εσωτερικών της Πολωνίας, οι οποίοι έχουν διατυπώσει τη βεβαίωση ότι η Πολωνία είναι έτοιμη και διαθέσιμή να αποστείλει Εκπρόσωπους Αστυνομίας Συνόρων για να βοηθήσει την Ελλάδα, εκεί που η Ελλάδα όντως χρειάζεται αυτή τη βοήθεια σε εκείνα τα σημεία.
Κάνουμε αυτό, επειδή θεωρούμε ότι υπάρχει ένας κοινός κίνδυνος οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κίνδυνος ο οποίος είναι σημαντικός και για την Πολωνία και για την Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να δειχθεί και από τις δυο πλευρές. Επίσης θέλουμε να ζητήσουμε από σας την κατανόηση όσον αφορά τα προβλήματα των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και να σας ενημερώσω ότι προς το παρόν στην Πολωνία ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία έχει φτάσει ήδη στο ένα εκατομμύριο και αντιμετωπίζουμε παρόμοιο πρόβλημα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κατοχής μερικών περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία και θέλω να υπογραμμίσω ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η πίεση της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Γι αυτό η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και η πολιτική συμπαράσταση της Ελλάδας είναι για μας τόσο σημαντική. Και με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να οδηγήσουμε όλες τις χώρες της Συμμαχίας να σέβονται τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τα ανατολικά σύνορα που έχουν να κάνουν με την Πολωνία, όσο και με τα νότια σύνορα, που είναι σημαντικά για την Ελλάδα.

Ακόμα μια φορά θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτή τη δυνατότητα που είχαμε να συζητήσουμε και για την εξαιρετική ατμόσφαιρα φιλοξενίας που υπάρχει εδώ.

Θέλω επίσης να πω ότι βλέπω την εικόνα της Θεοτόκου εκεί στο γραφείο σας και πόσο σημαντικό είναι αυτό για όλους τους Πολωνούς, επειδή η Θεοτόκος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Πολωνίας και θέλω να πω ότι είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα να έχω τη δυνατότητα να κοιτάξω αυτή την εικόνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά και να σας τονίσω ότι για μας τους Έλληνες, και νομίζω για όλους τους Ευρωπαίους, είναι κοινός τόπος ότι όλη η Ευρώπη, όλο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην αρχαία Ελλάδα για την Ελευθερία, στην αρχαία Ρώμη για το Κράτος και την έννομη τάξη και στην Χριστιανοσύνη σε ό,τι αφορά την Αλληλεγγύη, την Αγάπη και την Ειρήνη. Αυτά συμβολίζουν και οι εικόνες τις οποίες έχω μέσα στο γραφείο μου.

ΑΝΤΟΝΙ ΜΑCIEREWICZ (από μετάφραση): Θέλω να υπογραμμίσω ότι εγώ προσωπικά έχω μεγαλώσει μέσα σε αυτές τις αξίες στις οποίες αναφερθήκατε. Η πολωνική κυβέρνηση παρουσιάζει αυτές τις αξίες και βασίζεται πάνω τους και ελπίζω ότι η Ελλάδα και η Πολωνία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με βάση αυτές τις αξίες.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ