Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Thorbjorn Jagland

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και η χαρά μου αυτή είναι πιο έντονη λόγω του ότι βρίσκεσθε εδώ για να παραστείτε σε ένα πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο που θα γίνει στο Ναύπλιο και είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με όρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η παρουσία σας και η ομιλία σας είμαι βέβαιος πως στέλνει ηχηρό μήνυμα, για όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι οφείλουμε έναντι των προσφύγων να σεβασθούμε το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να μείνω στο μήνυμα που στέλνει η παρουσίας σας και η ομιλία σας στους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν το Προσφυγικό ζήτημα με φοβικά σύνδρομα που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού. Γιατί κάτι τέτοιο είναι αντίθετο και με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης. Και με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχει κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση ως σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης υπό την ηγεσία σας.

T. JAGLAND: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια κ. Πρόεδρε. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Είναι τιμή το γεγονός ότι σας συναντώ. Γνωρίζω ότι είστε αφοσιωμένος στις ευρωπαϊκές αρχές και όρους, στις ευρωπαϊκές συμβάσεις και γνωρίζω επίσης την αφοσίωσή σας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό σήμερα προκειμένου να προάγουμε την ευρωπαϊκή τάξη. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να επιδείξω αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να προσφέρω την μέγιστη στήριξη που μπορώ στις προσπάθειές σας για την διαχείριση της πρόκλησης που θέτει το προσφυγικό ζήτημα. Διότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους. Κι εγώ ζητώ περισσότερη αλληλεγγύη με πολιτικούς και οικονομικούς όρους προς την Ελλάδα. Και τούτο το ζητούμε υπό τις δεδομένες συνθήκες, εδώ ακριβώς εισερχόμεθα κι εμείς. Και απευθυνόμαστε στην Ευρώπη, ώστε να ακολουθήσει τις αρχές που έχει θέσει και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτές είναι κρίσιμες μέρες και θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, αναφέρομαι σε όλα τα όργανα και τους θεσμούς. Και μάλιστα τους θεσμούς και τα όργανα τα οποία συγκροτήθηκαν προκειμένου να εργάζονται σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες. Διότι αν αυτά τα όργανα και οι θεσμοί είναι σε θέση να εργάζονται μόνο τις καλές μέρες, τότε η κρίση είναι περισσότερο βαθιά από όσο νομίζουμε. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την ευκαιρία να συναντηθούμε και για την θερμή φιλοξενία της κυβερνήσεώς σας.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ