Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Μάλτας κ.Camelo Abela στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως Υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας. Και το λέω αυτό γιατί διατηρώ πάντα τις μνήμες της εποχής που ήμουν Υπουργός Εσωτερικών και με τον ομόλογό μου τότε, συνεργασθήκαμε ώστε να αντιμετωπίσουμε πολλά κοινά προβλήματα στον Νότο της Ευρώπης αλλά και στο πλαίσιο της όλης ΕΕ. Αυτή η συνεργασία ήταν εξαιρετική και χαίρομαι γιατί συνεχίζεται.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δύο Λαοί μας πρωταγωνίστησαν ώστε το 2008 να διαμορφωθεί η βάση της Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής της ΕΕ, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Θυμάμαι τότε ότι πολλά από τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα τα είχαμε διαγνώσει, ακριβώς επειδή τα ζητήματα αυτά έχουν την ιδιαιτερότητα ν’ αφορούν τον Ευρωπαϊκό Νότο. Και θέλω να επιμείνω στο εξής στο οποίο και πάλι η Ελλάδα και η Μάλτα, η Μάλτα και η Ελλάδα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν: Βεβαίως είναι μείζον το Προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε τώρα λόγω του πολέμου στη Συρία, υπάρχει όμως ένα άλλο ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό το οποίο το είχαμε διαγνώσει από το 2008: Είναι η παράνομη μετανάστευση η οποία συνεχώς εντείνεται από την υποσαχάρια περιοχή. Αν κοιτάξει κανείς την 5η παράγραφο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αυτό που σήμερα ζούμε το είχαμε προβλέψει τότε και, δυστυχώς, δεν πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε. Αυτή η παράνομη μετανάστευση αφορά κατά κύριο λόγο την Ιταλία και την Μάλτα, δεν αφορά την Ελλάδα. Αλλά εμείς έχουμε αυτή την αγωνία γιατί πάντα την Ευρωπαϊκή πολιτική μας την είδαμε υπό όρους Αλληλεγγύης. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και για αυτό το ζήτημα. Και σας τονίζω ότι θα το κάνουμε με τους όρους του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που ξέρουμε: Υπερασπιζόμενοι τον Άνθρωπο χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Ξέροντας λοιπόν την δική σας ευαισθησία, την ευαισθησία της Χώρας σας, θέλω να σας τονίσω ότι πραγματικά η συνεργασία μας θα συνεχισθεί. Και χαίρομαι γιατί έχω παρακολουθήσει την δική σας πορεία, είναι πορεία άξια της παράδοσης της Χώρας σας. Τέλος, τα μεγάλα αυτά ζητήματα είναι που δείχνουν ποιοι έχουν πραγματικά Ευρωπαϊκή νοοτροπία.

Και πάλι καλώς ορίσατε και καλή δύναμη.

C. ABELA (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα η συνάντηση αυτή. Βρίσκομαι στην Αθήνα στο πλαίσιο μιας επίσκεψης. Συμμετείχα στο Φόρουμ Δημοκρατίας σήμερα το πρωί. Χάρηκα πάρα πολύ που άκουσα την ομιλία σας. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, οπότε νομίζω είναι ο καλύτερος τόπος να διεξαχθεί ένα τέτοιο συνέδριο.

Στο πλαίσιο λοιπόν, της προετοιμασίας της Μάλτας για την Προεδρία της, έχω ξεκινήσει μία σειρά επισκέψεων σε ομολόγους μου σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητήσουμε διάφορα θέματα που άπτονται της Εσωτερικής Πολιτικής. Μεταξύ αυτών θέματα Μετανάστευσης, Ασφάλειας και καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, καθώς πιστεύω ότι αυτά τα τρία είναι θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε συλλογικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήθηκα επίσης με τον Υπουργό Άμυνας, για να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της Άμυνας των χωρών, αλλά επίσης η Άμυνα έχει σχέση και με το ζήτημα της Μετανάστευσης, όπως παραδείγματος χάρη στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σοφία» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από τις συναντήσεις μου σήμερα, διαπίστωσα ότι η Μάλτα και η Ελλάδα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς στο θέμα της Μετανάστευσης. Το θέμα της Μετανάστευσης έχει διάφορες πτυχές. Η πρώτη πτυχή είναι η Ανθρωπιστική πτυχή, η αξία της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν την ζωή τους, προσπαθώντας να διασχίσουν την Κεντρική Μεσόγειο από την Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Οπότε, είναι τεράστιο το ανθρωπιστικό ζήτημα, η ανθρωπιστική πτυχή. Αλλά βεβαίως υπάρχει και η άλλη πτυχή, η πτυχή των παράνομων δραστηριοτήτων. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των ανθρώπων, δήθεν για να τους μεταφέρουν στην άλλη όχθη της Μεσογείου. Οπότε θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από όλες του τις πλευρές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε μία ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ζητήματος, και από την εσωτερική πλευρά, με το τι γίνεται με τους ανθρώπους που έρχονται αλλά και να δούμε τις αιτίες που προκαλούν την Μετανάστευση, να δούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να ξεριζωθούν. Και φυσικά θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα του προηγούμενου Νοεμβρίου.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την δέσμευση της χώρας μου, της Μάλτας, στο ότι θα δώσει την απαραίτητη σημασία στο θέμα της Μετανάστευσης. Και έχουμε συζητήσει και εξακολουθούμε να συζητάμε εις βάθος το ζήτημα αυτό, τις αιτίες που το προκαλούν. Και η δέσμευσή μας είναι αυτή, στο να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση. Η αποστολή αυτή δεν είναι εύκολη, χρειάζεται πολύ δουλειά. Οι νομοθετικές προτάσεις που έχουνε υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τέτοιες που η επίτευξη συμφωνίας επ΄ αυτών δεν είναι κάτι απλό. Ωστόσο εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να προχωρήσουμε αυτή την ατζέντα. Η Ελλάδα και η Μάλτα έχουνε και άλλο ένα κοινό σημείο: Είναι και οι δύο χώρες της Μεσογείου, είναι και οι δύο μεσογειακές χώρες. Οι τρεις προτεραιότητες της Προεδρίας μας θα είναι θέματα της Μεσογείου, θέματα Μετανάστευσης, καθώς επίσης και θέματα ναυτιλιακής πολιτικής. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, για άλλη μια φορά για την συνάντηση αυτή.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ