Σημεία ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τα εγκαίνια του “Μουσείου Αργυροτεχνίας” του “Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς”

«Η Ήπειρος, μ’ επίκεντρο τα Ιωάννινα, είναι κοιτίδα και λίκνο μακραίωνης και λαμπρής λαϊκής τέχνης και παράδοσης. Αυτό ισχύει στο έπακρο για την λαϊκή τέχνη και παράδοση που αφορά την αργυροτεχνία.

Η διαδρομή οριστικής καταξίωσης της Γιαννιώτικης αρχυροχοΐας ξεκινά από την εμβληματική περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ενώ η μεγαλύτερη άνθησή της παρατηρείται τον 18ο και 19ο αιώνα. Τότε οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες κατέστησαν την Πόλη τους το σημαντικότερο κέντρο αρχυροχοΐας στα Βαλκάνια.
Η Γιαννιώτικη τέχνη της αργυροχοΐας γεννά διαχρονικώς αριστουργηματικά κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, βρίσκοντας πάντα την ουσία της έμπνευσής της στην Αρχαία Ελληνική Παράδοση και, πρωτίστως, στην Βυζαντινή Παράδοση. Το μεγάλο «μυστικό» της επιτυχίας της εντοπίζεται κυρίως στις μοναδικές τεχνικές κατασκευής, μεσ’ από τις οποίες αναδύεται ο υπέροχος συνδυασμός της καλλιτεχνικής τελειότητας και της υψηλής αισθητικής των έργων που αδιάκοπα δημιουργούν οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες.

Τιμώντας, όπως της ταιριάζει, αυτή την κυριολεκτικώς εθνική συμβολή της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας το «Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς» δημιούργησε το «Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων», το οποίο έχω την ιδιαίτερη ικανοποίηση να εγκαινιάζω σήμερα. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εξάρω την όλη προσφορά του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς» στον Πολιτισμό μας και να προσθέσω ότι το «Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων» προσθέτει μιαν ακόμη λαμπρή ψηφίδα στο ήδη εντυπωσιακό ψηφιδωτό της πολιτιστικής της συμβολής».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ