Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) στο Προεδρικό μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι εσάς και τους Αντιπροέδρους στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ύστερα από τη νέα συγκρότηση του ΑΣΕΠ. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για την σημασία του ΑΣΕΠ ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής. Την περιγράφει το Σύνταγμα. Και νομίζω ότι η Αρχή αυτή βρίσκεται σε καλά χέρια γιατί όλοι σας, αρχής γενομένης από εσάς, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και τη σημασία και, επιπλέον, την αποστολή του ΑΣΕΠ, ιδίως για την Δημόσια Διοίκηση.

Επίσης χαίρομαι γιατί στο έργο σας σας βοηθάει το ότι η συγκρότηση του ΑΣΕΠ έγινε με μια πλειοψηφία η οποία δείχνει την εμπιστοσύνη την οποίαν έχετε από τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής. Κατά τούτο, λοιπόν, δέχομαι αυτή την ενημέρωση περισσότερο από το να σας πω εγώ κάτι παραπάνω. Τα γνωρίζετε αυτά καλύτερα από μένα.

Θα ήθελα όμως, με την ευκαιρία αυτή, να θυμίσω τούτο: Πρέπει τέτοιες ώρες να θυμόμαστε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στο να υπάρχουν οι θεσμοί αυτοί, πριν καν μάλιστα κατοχυρωθούν συνταγματικώς. Και αναφέρομαι στον αείμνηστο Αναστάση Πεπονή. Θέλω να θυμηθούμε ότι ήταν δικιά του ιδέα, την οποία υποστήριξε με τεράστιο πολιτικό κόστος, που όλοι το γνωρίζουν. Σημασία έχει όμως ότι το έργο αυτό έμεινε και ότι όλοι αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτού του πολιτικού ευπατρίδη, του οποίου το παράδειγμα μας δείχνει και κάτι άλλο: Οι πολιτικοί, εκείνοι που θέλουν να μείνουν πραγματικά στην ιστορία, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους δίχως να υπολογίζουν την συγκυρία και το πολιτικό κόστος. Ας είναι λοιπόν το παράδειγμα του Αναστάση Πεπονή ένας οδηγός και για τα δικά σας καθήκοντα, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο που πρέπει όλοι να αντιμετωπίζουμε το δημόσιο συμφέρον αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον Τόπο.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ γιατί είσθε εδώ.

Ι.ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ (Πρόεδρος ΑΣΕΠ): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε. Πραγματικά θεωρούμε ιδιαίτερα τιμητική τη σημερινή μας συνάντηση. Δεν θα ξεχάσω βέβαια την πρωτοβουλία σας την ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, όταν σας χαιρέτισα για τις ευχές τις καθιερωμένες, που μου είπατε ότι το Προεδρικό Μέγαρο θα είναι ανοιχτό, όποτε θελήσουμε με τη νέα ηγεσία του ΑΣΕΠ να σας επισκεφθούμε. Αυτό ακριβώς γίνεται. Οι τρεις αντιπρόεδροι και εγώ θελήσαμε να σας επισκεφθούμε γιατί, πραγματικά, το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, το οποίο κατέχετε, αλλά και οι ειδικές, επιστημονικές περγαμηνές σας, σαν Καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, οπωσδήποτε για μας είναι ένας καλός οδηγός στην πλεύση μας και στην πορεία την οποία θα συνεχίσουμε.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η κοινωνία πραγματικά περιμένει πάρα πολλά από μας, γιατί πράγματι το ΑΣΕΠ έχει διανύσει 22 περίπου χρόνια λειτουργίας. Έχει δώσει – πιστεύω – καλά δείγματα και βέβαια σε μας δημιουργείται μια υποχρέωση, μια παρακαταθήκη, να τηρήσουμε αυτή τη φερεγγυότητα που έχει επιδείξει προς τον πολίτη και βέβαια να την εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο. Και η σημερινή μας επίσκεψη είναι αλήθεια ότι έχει πολλά να πάρει και από τη δική σας γνώση, εμπειρία και την επιστημονική και την πολιτική, γιατί πραγματικά, στα βήματα που κάνουμε θέλουμε να έχουμε αρωγούς και την Πολιτεία και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη σημερινή μας συνάντηση.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΤΖΗ