Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Δοξάτου στο Δοξάτο της Δράμας

Σεβασμιώτατε,
Κύριε Δήμαρχε,

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, γιατί για μένα είναι ένα βάπτισμα σε διδάγματα και σε Αρχές και Αξίες, τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και ιδίως αυτές τις δύσκολες ώρες. Ο Τόπος μας είναι γεμάτος από πηγές έμπνευσης. Όμως το Δοξάτο έχει μια εμβληματικότητα η οποία είναι μοναδική και με παγκόσμια ακτινοβολία, ακριβώς γιατί είναι ένας μαρτυρικός Τόπος.

Το ζήτημα είναι ότι για να τιμούμε την μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν, για να τιμούμε το γεγονός ότι το Δοξάτο είναι ένα πραγματικό θυσιαστήριο στη μνήμη του Έθνους και της Ιστορίας μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των προγόνων μας, όποτε και αν αυτό χρειασθεί.

Και ιδίως σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς οφείλουμε ν’αναλογισθούμε τούτο – και αυτό αφορά κυρίως όλους εμάς που έχουμε την τιμή να διαχειριζόμαστε τις τύχες του Τόπου: Πρέπει ο Τόπος – το συντομότερο δυνατό – να βγει από την κρίση. Αυτή η κρίση είναι διαλυτική για τον κοινωνικό ιστό και για την αισιοδοξία των ανθρώπων, που είναι το φυσικό αίσθημα των Ελλήνων. Πρέπει λοιπόν ν’αγωνισθούμε όλοι μαζί και να θυμηθούμε ότι βεβαίως και έχουμε πολιτικές διαφορές που είναι απολύτως σεβαστές, αλλά στα μεγάλα και στα σημαντικά πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Δεν είναι δυνατόν στα μεγάλα και τα σημαντικά να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες εκτός από τον Λαό και το Έθνος μας και από την υπεράσπιση της πορείας του για το μέλλον. Αυτό είναι εκείνο που μας διδάσκει η θυσία των ανθρώπων εδώ, στο Δοξάτο. Και μ’αυτά τα εφόδια φεύγω λέγοντάς σας ότι δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποστώ απ’όσα σας είπα σήμερα.

Να είστε πάντα καλά, να έχετε δύναμη και να είστε αισιόδοξοι. Εσείς οι Μακεδόνες το έχετε αποδείξει περισσότερο από κάθε άλλον. Θυμηθείτε το: Ο Τόπος θα πάει μπροστά. Αρκεί να το πιστέψουμε και αρκεί πραγματικά να μείνουμε πιστοί στη γραμμή εκείνων οι οποίοι έπεσαν εδώ, στο Δοξάτο. Σας ευχαριστώ πολύ.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ