Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου κατά τη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κ.Αμβρόσιο στην Κάρπαθο

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, Σεβασμιώτατε, για την υποδοχή. Θα μείνω σε αυτό που είπατε πριν, ότι η Κάρπαθος και η Κάσος είναι φάροι. Φάροι στο άκρο της Ελλάδος. Θέλω να σας πω ότι από αυτούς τους φάρους, παίρνουμε ή πρέπει να πάρουμε φως όλοι εκείνοι που χειρίζονται τις τύχες του Τόπου. Γιατί απ’ αυτές εδώ τις περιοχές, απ’ αυτές εδώ τις εσχατιές του Αιγαίου, φαίνεται ποια είναι η μοίρα της Ελλάδας και τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει η Ελλάδα, για να μπορέσει να τιμήσει την Ιστορία της και την κληρονομιά των Προγόνων της. Αλλά δεν είναι μόνο ότι τούτος ο φάρος δίνει φως στην Ελλάδα και σ’ όλους εκείνους που έχουν τις ευθύνες της κυβέρνησής της. Είναι φάρος που δίνει φως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν θα πάψω να λέω ότι τούτοι οι φάροι του Αιγαίου, είναι και φάροι της Ευρώπης. Γιατί είναι κομμάτια της Ευρώπης. Και οφείλει κι εκείνη να τα υπερασπισθεί, και να τα υπερασπισθεί όπως πρέπει γιατί οι επιβουλές είναι πολλές. Θέλω να ξέρετε, λοιπόν, ότι πάντα θα έχουμε όχι μόνο την έγνοια του Τόπου γιατί πρέπει να την έχουμε, αλλά και ότι θα εμπνεόμαστε απ’ αυτόν τον Τόπο. Θα μεταφέρω πάντοτε μέσα μου τα μηνύματα όπως τα άκουσα και στο Δημαρχείο αυτού του Τόπου, τα οποία είναι πολλά και μπορούν να συμβάλλουν και στη δική μου αποστολή ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Σας είμαι ευγνώμων για την φιλοξενία, σας είμαι ευγνώμων γιατί αυτοί οι άνθρωποι που συνάντησα εδώ είναι Έλληνες μ’ όλη τη σημασία της λέξης. Έλληνες στο φρόνημα, Έλληνες στην ψυχή, αυτοί οι φιλόξενοι Έλληνες οι οποίοι γνωρίζουν ότι στο κέντρο του Πολιτισμού μας, του Πολιτισμού της Ευρώπης, του Πολιτισμού της Υφηλίου είναι ο Άνθρωπος που σήμερα δοκιμάζεται παγκοσμίως. Ευχαριστώ, λοιπόν, για τη φιλοξενία και για τα μηνύματα που μου στείλατε. Να ‘στε βέβαιος ότι θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να μην σας απογοητεύσω. Να ‘ναι ο Θεός μαζί μας, και σας να σας δυναμώνει, και να σας ευλογεί σ’ αυτό το δύσκολο καθήκον.