Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου κατά την 72η επέτειο του Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου

«Τιμούμε σήμερα τους ήρωες αγωνιστές της Καρπάθου, τους φλογερούς εκείνους Πατριώτες που με αυταπάρνηση αλλά και περισσή σύνεση οργάνωσαν και κήρυξαν την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944 πάνω στον Ιερό Βράχο της Παναγίας των Μενετών. Και κατόρθωσαν, όλοι μαζί σε μια πανκαρπαθιακή εξέγερση μ’ εμπροσθοφυλακή το Επαναστατικό Κομιτάτο Μενετών – Αρκάσας, να επιβάλουν την παράδοση της Ιταλικής Διοίκησης και την απελευθέρωση της Καρπάθου.

Ο Καρπαθιακός Λαός, μαζί μ’ εκείνον της Κάσου, απέδειξαν με το παράδειγμά τους ότι ο πόθος για Ελευθερία, που είναι βαθιά ριζωμένος στην ψυχή του Έλληνα, μπορεί να κάνει θαύματα όταν υπακούει στην σώφρονα οργάνωση, την συλλογικότητα και την ομόνοια.

Αυτό το παράδειγμα και δίδαγμα είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και πρέπει να μας εμπνέει, για την έξοδο από την βαθιά και διαβρωτική κρίση που μαστίζει τον Τόπο και τον Λαό μας, θυμίζοντάς μας ότι, πάντα με σεβασμό των επιμέρους πολιτικών ιδιαιτεροτήτων των δημοκρατικών δυνάμεων της Χώρας, τα μεγάλα και τα σημαντικά μπορούμε και πρέπει να τα επιδιώξουμε και να τα επιτύχουμε με γνήσια πολιτική ανιδιοτέλεια, αρραγή ενότητα και υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης».