Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου μετον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχικής Δημοκρατίας κ. Jan Hamáček

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί εκπροσωπείτε όχι μόνον έναν πολύ επιτυχημένο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ένα κορυφαίο μέλος της νέας γενιάς των πολιτικών στην Χώρα σας.

Οι σχέσεις των δύο Χωρών μας είναι πολύ καλές, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και τον τομέα του τουρισμού. Και ευελπιστώ – και με τη δική σας συμβολή – ότι αυτό το κλίμα θα επικρατεί και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. ο τομέας που αφορά την αλληλεγγύη στο θέμα του Προσφυγικού. Θέλω να τονίσω ότι για μας, τους Έλληνες, το θέμα του Προσφυγικού είναι ένα ζήτημα που αφορά την συνοχή όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα ζήτημα συνοχής, διότι είναι ζήτημα Ανθρωπισμού που αφορά γενικότερα τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από ορισμένους Εταίρους μας υπάρχουν ενστάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα αντιμετωπίζει το Προσφυγικό, ιδίως στο πλαίσιο της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων που, όπως είναι γνωστό, δεν είναι μόνον σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της ΕΕ. Αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν, νομίζω, είναι έξω από την πραγματικότητα. Ίσως να μην αντιλαμβάνονται – αλλά πρέπει να το αντιληφθούν – ότι το Προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα παράνομης μετανάστευσης. Είναι πολύ πέρα από αυτό. Και δεύτερον, η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Όποιος δεν έχει θαλάσσια σύνορα είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει την ιδιομορφία των θαλάσσιων συνόρων: Δηλαδή και να φυλάσσεις τα σύνορά σου και να είσαι συνεπής με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ιδίως με τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Ελλάδα, λοιπόν, τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Και φυλάσσει τα σύνορα που είναι δικά της αλλά και σύνορα της ΕΕ και σέβεται στο ακέραιο τα δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως πρέπει να κάνει. Ζητά στο πλαίσιο αυτό την αλληλεγγύη των υπολοίπων Εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εδώ, θέλω να τονίσω ότι η αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι μια αφηρημένη αρχή. Πρέπει να πω σε σας, αφού ξέρω τις ευαισθησίες σας, ότι η Αλληλεγγύη είναι – ιδίως στα θέματα του Προσφυγικού – αρχή η οποία καθιερώνεται από την ίδια την Συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ – θυμίζω ότι είναι το άρθρο 80 – και αυτό σημαίνει ότι έχει πλήρη ισχύ και έχει και τις ανάλογες κυρώσεις για εκείνον που το παραβιάζει.

Επειδή, λοιπόν, γνωρίζω σε ποιον απευθύνομαι, γνωρίζω τις ευαισθησίες σας, νομίζω ότι μπορούμε να συνεργασθούμε στο πλαίσιο αυτό, ώστε να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση όλων των Εταίρων στην ΕΕ και ως προς τα δικαιώματά τους και ως προς τις υποχρεώσεις τους.

J.HAMACEK: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου για τη δυνατότητα που μας δόθηκε μαζί με τον συνάδελφο, τον κ. Κοβάκι, να συναντηθούμε μαζί σας για να μπορέσουμε ν’ ανταλλάξουμε μερικές απόψεις, οι οποίες αφορούν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και προβλήματα γενικού χαρακτήρα, τα οποία τίθενται επί τάπητος σήμερα για συζήτηση.

Πρόσφατα τελειώσαμε τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις στο Κοινοβούλιο με την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Τσεχίας και πρέπει να τονίσω ότι το προσφυγικό θέμα ήταν ένα από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε και για το οποίο ανταλλάξαμε απόψεις.

Ήδη είχαμε τονίσει ότι αντιλαμβανόμαστε ουσιαστικά τις δυσκολίες και όλη την ταλαιπωρία την οποία έχει επωμιστεί και πέρασε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα. Εκφράσαμε την ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό και είχαμε τονίσει ότι η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δεχθεί και από την δική μας πλευρά όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και την πραγματική βοήθεια και συμπαράσταση.

Ήδη δεχόμαστε και θέλουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Νομίζω ότι σε αυτόν τον τομέα θα μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε. Είμαστε διατεθειμένοι και προετοιμασμένοι ν’ ανταποκριθούμε όχι μόνο στις υποχρεώσεις μας, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε και κάτι παραπάνω. Ήδη πρόσφατα, απ’ ότι έχω ενημερωθεί, η Τσεχία έχει στείλει ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα για την ενίσχυση, την οικονομική βοήθεια και την βελτίωση των τεχνικών συνθηκών παραμονής των προσφύγων.

Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε αυτή τη συμπαράσταση και παροχή βοήθειας όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά ταυτόχρονα και με επάνδρωση προσωπικού. Έχω υπόψη μου ότι μερικοί αστυνομικοί της Τσεχίας έχουν υπηρετήσει στο νησί της Λέσβου.

Πρόσφατα επιστρέψαμε από μια σύντομη επίσκεψη που είχε γίνει στη Σερβία. Και εκεί υπάρχουν δικοί μας αστυνομικοί, όπως επίσης υπάρχουν και στη Βουλγαρία και στην ΠΓΔΜ και είμαστε διατεθειμένοι και προετοιμασμένοι να ενισχύσουμε αυτές τις δυνάμεις μας, ώστε να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, έτσι όπως οι εταίροι το χρειάζονται.

Θέλουμε να ανταποκριθούμε ακόμα περισσότερο προβάλλοντας κάποιες σκέψεις και ιδέες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη με τις συνομιλίες που προέκυψαν με τους εταίρους μας διαπιστώνουμε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού θέματος δεν αφορά μόνο ένα έθνος, δεν είναι εθνικό το πρόβλημα, αλλά είναι παγκόσμιο, είναι γενικού χαρακτήρα.

Είμαστε διατεθειμένοι και προετοιμασμένοι να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της από κοινού φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Ήδη βλέπουμε ότι σε περίπτωση που και η Τουρκία ανταποκριθεί στην τήρηση των συμφωνιών έτσι όπως έχουν υπογραφεί και συμφωνηθεί, θα μπορέσει και εκείνη να συμβάλλει στη μείωση της ροής των προσφύγων. Ήδη από μία άποψη βλέπουμε ότι παρουσιάζονται συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα.

Κατανοούμε πόσο ευαίσθητο είναι για εσάς το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχει και κάποιο κοινωνικό πλαίσιο για την παροχή της βοήθειας και συνδρομής. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να ξεχωρίζουμε ποια άτομα σε αυτό το προσφυγικό κίνημα είναι άτομα τα οποία σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις δικαιούνται βοήθεια, άσυλο και να δούμε ποιοι είναι οι οικονομικοί μετανάστες και ποια είναι τα κίνητρά τους, δηλαδή γιατί έφυγαν από τη χώρα τους και είτε να βοηθηθούν είτε να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.

Έχουμε υπόψη μας ότι η πηγή του προβλήματος, έτσι όπως αντιμετωπίζεται και διαπιστώνεται από όλους τους εταίρους της Ευρώπης, είναι η Συρία. Και έτσι ευελπιστούμε και περιμένουμε ανυπόμονα ποια θα είναι η καινούργια τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από την εκλογή νέου Προέδρου. Ελπίζουμε στο γεγονός ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα μπορέσουν με κάποιον τρόπο να συνεννοηθούν, να συμφωνήσουν και στο θέμα της επίλυσης του Συριακού προβλήματος, ουσιαστικά θα σταματήσει η ροή της μεγάλης προσφυγιάς από την άποψη που ουσιαστικά εδώ είναι ένα από τα ελάχιστα τοπία που εκδηλώνονται οι τρομερές εξελίξεις βίας και τρόμου, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά την αιτία του προσφυγικού προβλήματος. Με την άποψη και τη χαλάρωση της κατάστασης και την ηρεμία η οποία θα μπορούσε να επικρατήσει σε αυτό το έδαφος, θα σταματήσει και αυτή η ροή και ο κόσμος θα μπορούσε να επιστρέψει στα σπίτια του.

Και αν επιτρέπετε, Αυτού Εξοχότατε, λίγα άλλα θέματα εκτός από το προσφυγικό.

Αν επιτρέπετε, να τονίσουμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι μακρόχρονα και παραδοσιακά πάρα πολύ καλές σε όλα τα επίπεδα. Και ήδη βλέπουμε ότι σε αυτό το θέμα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στο μέλλον. Όπως τόνισε ήδη και υπογράμμισε ο κύριος πρέσβης, το περασμένο έτος, ο αριθμός των τουριστών – επισκεπτών από την Τσεχία ξεπέρασε τον αριθμό του μισού εκατομμυρίου ατόμων. Έτσι νομίζω και αυτή είναι η τεκμηρίωση των πρακτικά καλών μεταξύ μας σχέσεων.

Και μπορούμε να τονίσουμε ότι και οι λαοί και ο κόσμος μεταξύ μας, όπως πάρα πολύ καλά και εσείς προσωπικά γνωρίζετε, και δεν οφείλεται μόνο στην ανταλλαγή του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Οπωσδήποτε έχετε υπόψη σας ότι μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα μεγάλο κύμα πολιτικών προσφύγων είχαν φτάσει και στη δική μας χώρα. Αυτοί έμειναν εκεί, βρήκαν τα καινούργια τα σπίτια, εκεί δημιούργησαν μια καινούργια ζωή. Κι εγώ προσωπικά μεταξύ αυτών των ανθρώπων, έχω πάρα πολλούς γνωστούς, οι οποίοι συνλειτούργησαν και συνέβαλαν στην περαιτέρω και πολιτιστικού χαρακτήρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Ήδη όσον αφορά το μέλλον, βλέπουμε ότι δυνατότητες υπάρχουν πάρα πολλές για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Η χώρα μας αποτελεί μια από τις πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου της Ευρώπης. Έτσι δυνατότητες εδώ υπάρχουν πάρα πολλές. Αυτό που μας εντυπωσιάζει είναι ότι η ελληνική αστυνομία κυκλοφορεί με τσέχικα αυτοκίνητα.

Εκτός από τη δυνατότητα της άμεσης συνεργασίας, υπάρχει η δυνατότητα και της επέκτασης των επενδύσεων στη χώρα μας. Ήδη αυτά τα χρόνια περνάει μια ανάκαμψη η οικονομία της χώρας μας. Υπάρχει αρκετό πλεόνασμα και νομίζω ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε και κάποιο ενδιαφέρον από τις μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, οι οποίες τάσσονται και ενδιαφέρονται για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση του πεδίου δράσης τους, να κάνουν και συγκεκριμένες επενδύσεις στη δική σας τη χώρα. Με τον κύριο πρέσβη έχουμε συζητήσει μια σειρά δυνατοτήτων και νομίζω ότι και αυτές θα μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να είναι πιο καρποφόρες.

Εκφράζω, τελειώνοντας, την άποψη μου, ότι στην ουσία νομίζω ότι και η σημερινή συνάντησή μας και η επίσκεψη εδώ, συνέβαλαν στην περαιτέρω αναβάθμιση και διεύρυνση των σχέσεών μας για να μπορέσουμε από κοινού να συνεργαστούμε ακριβώς στην οικοδόμηση μιας κοινής μελέτης, ενός προγράμματος το οποίο φέρει την ονομασία και τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και για άλλη μια φορά επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τη συνάντησή μας.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ