Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακικής Δημοκρατίας κ. Robert Kaliňak

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλω ευθύς εξαρχής να σας συγχαρώ για τη Σλοβακική Προεδρία η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες. Θέλω δε να επισημάνω ότι η μεγάλη επιτυχία της Σλοβακικής Προεδρίας αποδεικνύει πόσο γρήγορα η Σλοβακία ενσωματώθηκε στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, και σήμερα αποτελεί έναν έγκριτο και πολύτιμο εταίρο στο πλαίσιο της ΕΕ.

Θα ήθελα να τονίσω μόνο ένα ζήτημα, το Προσφυγικό και το τονίζω αυτό όχι μόνο στον Αντιπρόεδρο της Σλοβακικής Κυβέρνησης αλλά και στον Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας αλλά και έγκριτο νομικό, γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ότι έχετε κάνει εξαιρετικές σπουδές στα νομικά και βεβαίως τα έχετε εφαρμόσει και στην πράξη. Πρώτον, η Προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει εάν δεν λήξει ο πόλεμος στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή γεγονός που σημαίνει ότι οφείλουμε να έχουμε στενή συνεργασία η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Δεύτερον, το Προσφυγικό ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τις αρχές της Αλληλεγγύης. Η Αλληλεγγύη είναι ένας βασικός κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θυμίζω το Άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, όπως θυμίζω επίσης σημαντικές αποφάσεις κορυφαίων οργάνων της ΕΕ, δηλαδή παραδείγματος χάριν, την απόφαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2015 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και την πρόταση Κανονισμού του 2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σ’ εκτέλεση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2013. Δηλαδή, η Αλληλεγγύη σημαίνει ότι όλοι δεσμευόμασθε κατά την διαχείριση του Προσφυγικού ζητήματος και ότι καθένας βεβαίως φέρει την ευθύνη η οποία του αναλογεί, ανάλογα με την έκταση του κράτους του και του πληθυσμού του. Και τέλος, τρίτον, πρέπει να επισημάνω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Εκπληρώνει στο ακέραιο τα καθήκοντά της. Υπάρχουν ορισμένες φωνές οι οποίες θέλουν να λένε ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα θαλάσσια σύνορά της. Η αιτίαση αυτή είναι εσφαλμένη. Πρέπει να ξέρει κανείς τι σημαίνουν θαλάσσια σύνορα και να λάβει υπόψιν του επίσης και την ιδιομορφία των συνόρων μας με τη γείτονα Τουρκία. Και εδώ ακριβώς εμείς διακηρύσσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να φυλάξουμε τα σύνορα αυτά τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ αλλά και θα εκπληρώσουμε και όλες τις υποχρεώσεις μας που έχουμε απέναντι στον Άνθρωπο, γιατί ο Πρόσφυγας είναι Άνθρωπος και έχουμε υποχρεώσεις έναντι του Ανθρώπου με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Άρα, και θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας αλλά και θα σεβασθούμε το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Προτιμούμε να έχουμε, αν θέλετε, αβάσιμες κατηγορίες που μια στιγμή θα διαλυθούν γιατί θα γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει από το να είμαστε υπόλογοι απέναντι στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κυρίως δε, απέναντι στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Και πάλι σας καλωσορίζω, σας συγχαίρω για την Προεδρία σας, πήρατε την σκυτάλη από μια επιτυχημένη Προεδρία την Ολλανδία, συνεχίσατε με την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία, κι εύχομαι και η επόμενη Προεδρία ν’ αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό κεκτημένο το οποίο εσείς επιτύχατε.

ROBERT KALINAK (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ιδιαίτερη φιλοξενία σας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας και να ανταλλάσσω απόψεις μαζί σας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Προσφυγικής κρίσης.

Σας ευχαριστώ, για μία ακόμη φορά, για την φιλοξενία σας, και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι όντως, έχετε απόλυτο δίκαιο. Η Προσφυγική Κρίση είναι μία μείζονα κρίση, η οποία προϋποθέτει την εμπλοκή και την Αλληλεγγύη, όλων των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα και με κοινά εργαλεία. Αναζητούμε μία αποτελεσματική λύση στην Προσφυγική Κρίση, ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής της. Όπως, πολύ ορθά, αναφέρετε υπάρχει η απόφαση του προηγούμενου Σεπτέμβρη, για την μετεγκατάσταση 26.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δυστυχώς, η εφαρμογή της απόφασης αυτής, δεν έφερε θετικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη προσπάθεια μας, έγκειται στην εξεύρεση μίας αποτελεσματικότερης λύσης αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Η Αρχαία Ελλάδα, η Δημοκρατία της, έχει διδάξει πολλά σε όλες τις Χώρες της Ευρώπης, και βεβαίως και στη Χώρα μας. Πραγματικά, χρειαζόμαστε μία λύση, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Προσφυγικής Κρίσης, και να βοηθήσουμε, όχι μονάχα την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και κάθε πρόσφυγα, που κάνει αυτό το ταξίδι προκειμένου να βρει ένα καλύτερο μέλλον.

Επιδιώξαμε, λοιπόν, να προετοιμάσουμε το πρόγραμμα αυτό της αποτελεσματικής Αλληλεγγύης. Ένα πρόγραμμα Αλληλεγγύης, το οποίο δεν θα βασίζεται μονάχα, στην καταβολή υψηλότερων χρηματικών ποσών για την αντιμετώπιση της Κρίσης, ή στη χρήση μεγαλύτερης αστυνομικής βοήθειας. Αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει και στην αναδιανομή, ανακατανομή των μεταναστών επί μίας διαφορετικής νομικής βάσης, με στόχο την αλλαγή του συστήματος, του πλαισίου μετεγκατάστασης που υπάρχει σήμερα. Θα ήθελα να σημειώσω και την διμερή συμφωνία, που υπάρχει με την Αυστρία. Θα γνωρίζεται ότι, υποδεχτήκαμε 1.200 Σύριους αιτούντες άσυλο στην Σλοβακία, οι οποίοι έμειναν στην Χώρα μας, στη Σλοβακία, χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα σωματικής ακεραιότητάς τους. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες όμως, ζητούσαν άσυλο από την Αυστρία. Κατανοείτε λοιπόν, ότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας σε μία διαφορετική νομική βάση όμως. Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και την εμπειρία του Λουξεμβούργου, το παράδειγμα του Λουξεμβούργου. Το οποίο, δέχτηκε 30 αιτούντες άσυλο, στα πλαίσια τις διαδικασίας μετεγκατάστασης, οι οποίοι σε 20 ημέρες είχαν φύγει από το Λουξεμβούργο. Θα ήθελα να σημειώσω, ότι αναγνωρίζουμε η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος, τη μεγαλύτερη ευθύνη της Προσφυγικής Κρίσης, και πραγματικά επιθυμούμε να καταβάλουμε πάσα προσπάθεια, προς την επίλυση της Κρίσης αυτής, προκειμένου μα συνδράμουμε την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν την Κρίση αυτή, με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Θα ήθελα, να σας διαβεβαιώσω κύριε Πρόεδρε, ότι είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι, στην προσπάθεια εξεύρεσης αποτελεσματικότερης λύσης, για την καταπολέμηση της Προσφυγικής Κρίσης. Κατά την διάρκεια της Προεδρίας μας επιδιώξαμε να κρατήσουμε ζωντανή την συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Θεωρώ, ως εκ τούτου, ότι η μεταναστευτική κρίση, δεν υπήρξε τόσο σημαντική, τόσο τεράστια όσο το 2015. Ευελπιστώ, ότι και η Προεδρία της Μάλτας, θα επιδιώξει να διατηρήσει αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Βεβαίως χρησιμοποιώντας και πολλά από τα εργαλεία που πλέον έχουν στην διάθεση μας, όπως για παράδειγμα τις νέες διαδικασίες ελέγχου στις Χώρες Εισόδου, τις διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα. Διαδικασίες και εργαλεία, τα οποία θα μας βοηθήσουν, όχι μονάχα, να καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα τις Προσφυγικής Κρίσης αλλά και το πρόβλημα της Τρομοκρατίας.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω, ότι είμαστε, πραγματικά, πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της Προσφυγικής Κρίσης, θα καταφέρουμε να προετοιμασθούμε καλύτερα για τα επόμενα χρόνια, ώστε να σώσουμε ζωές. Και πραγματικά θα ήθελα να σας πω, ότι μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξή μας και στη συνεργασία μας, όχι μονάχα στις ηλιόλουστες και ήρεμες μέρες στις Χώρα σας, αλλά και στις βροχερές, πιο δύσκολες μέρες που ενδεχομένως βιώνεται. Διότι αυτή συνεργασία είναι προϋπόθεση για μία εξαιρετική σχέση δύο Χωρών που είναι φίλες, όπως η Ελλάδα και η Σλοβακία.