Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου κατά τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών


Ύστερα από την εμβληματική «Εθνική Βιβλιοθήκη» στο «Κέντρο Πολιτισμού» του Φαλήρου, μια άλλη βιβλιοθήκη, μικρότερη σε μέγεθος μα απαστράπτουσα σαν κοσμηματοθήκη πολιτισμού, γεννήθηκε εδώ, στον παραδοσιακό χώρο των «Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη», και πάλι με την ευεργετική συνεισφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για την «Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών», βιβλιοθήκη που, χρονικώς, συμπίπτει με την όλη ιστορική διαδρομή της Σχολής αυτής. Μ’ άλλες λέξεις «βίοι παράλληλοι» και «δρόμοι παράλληλοι» ανάμεσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Βιβλιοθήκη της.
Αξίζει να ανατρέξουμε για λίγο πίσω στις ρίζες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και στην βιβλιοθήκη της. Εν αρχή ην το «Σχολείο των Τεχνών», που ιδρύθηκε ήδη το 1837. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι, αμέσως μετά την πρώτη οργάνωση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και παρά τις τεράστιες δυσκολίες της αρχικής πορείας του, δόθηκε προτεραιότητα στις Τέχνες, όπως ταιριάζει σ’ ένα Λαό και σ’ ένα Έθνος κληρονόμο της Αρχαίας Ελλάδας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού της.
Από το «Σχολείο των Τεχνών», κοιτίδα και λίκνο Πολιτισμού, προήλθαν σταδιακώς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μαζί με την Σχολή δημιουργήθηκε και συστεγάσθηκε –με πόσες δυσκολίες το ξέρουν μόνον οι άνθρωποι της Σχολής που εργάσθηκαν επί δεκαετίες με σπάνιο ζήλο και μεράκι- και η Βιβλιοθήκη της. Πρόκειται, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, για την σημαντικότερη στην Ελλάδα βιβλιοθήκη από πλευράς καλλιτεχνικού περιεχομένου, η οποία μαζί μ’ εκείνη της Εθνικής Πινακοθήκης κρύβει στα σπλάχνα της πραγματικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
Αυτούς τους θησαυρούς στεγάζει εφεξής το νέο κτίριο, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, εδώ στην οδό Πειραιώς και μέσα στο χώρο του παλιού εργοστασίου των «Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη», συνυπάρχοντας σε δημιουργικώς αντιθετική συνομιλία με τα «μελαγχολικά» απομεινάρια του. Έτσι η σύνθεση ουδόλως θίγει την ιστορία και την ουσία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Βιβλιοθήκης της.
Συγχαίρω, ειλικρινώς, όλους εκείνους που εργάσθηκαν για να βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτό το τόσο άρτιο, από κάθε πλευρά, και αντάξιο της αποστολής του κτίριο. Κι εκφράζω, για μιάν ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας προς το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», χάρη στην ανεξάντλητη γενναιοδωρία του οποίου η νέα Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έγινε πραγματικότητα. Και μάλιστα μέσα στην βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τον Τόπο μας και τον Λαό μας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να σεμνύνεται ότι καμιά δυσμενής συγκυρία, έστω και πρωτόγνωρη, δεν μπορεί να διακόψει την μακραίωνη διαδρομή του Πολιτισμού της, πάνω στα θεμέλια του οποίου στηρίζεται το όλο Πολιτισμικό Οικοδόμημα της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα.

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ