Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου προς τον δήμαρχο της Καλαμάτας κατά το επίσημο γεύμα στην Καλαμάτα

Κάθε τέτοια μέρα όλοι -και όχι μόνο οι Καλαματιανοί- εμπνέονται από τα διδάγματα εκείνα τα οποία αποπνέει αυτή η μεγάλη Θεομητορική γιορτή. Διδάγματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς. Θέλω να επισημάνω για μιαν ακόμη φορά -και το λέω από εδώ- αλλά ισχύει για όλη την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια ότι αυτή η γιορτή μας θυμίζει ποια είναι η ουσία της Χριστιανοσύνης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που πολλές φορές έχω τονίσει: Ότι η Χριστιανοσύνη είναι ο ένας από τους τρεις μεγάλους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα θεμελιώθηκε πρώτον, πάνω στην Αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της, το πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, το πνεύμα της δημιουργίας. Δεύτερον, στη Ρώμη, η οποία μας έδωσε την έννοια των θεσμών και των νόμων, κατ’ επέκταση δε και του Κράτους Δικαίου. Αλλά η Χριστιανοσύνη, ο τρίτος πυλώνας, είναι εκείνη που διδάσκει την έννοια της Αγάπης και της Αλληλεγγύης. Και ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη χτίσθηκε πάνω στην αρχή της Αλληλεγγύης. Δεν θα παύω να θυμίζω ότι η πρώτη διακήρυξη ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -διακήρυξη η οποία βρίσκεται στο προοίμιο όλων των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η διακήρυξη Σουμάν αναδεικνύει ότι βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Αλληλεγγύη. Επάνω της χτίσθηκε όλο το οικοδόμημα και κει πρέπει να στηριχθεί. Αν η Ευρώπη χάσει αυτήν την έννοια, τότε θα χάσει τον συνεκτικό κρίκο ο οποίος την κρατάει όρθια και την οδηγεί να πορευθεί στο μέλλον για να διαγράψει τον δικό της ιστορικό ρόλο. Γιατί η Ευρώπη έχει ρόλο όχι μόνον για τους λαούς της, έχει ρόλο για ολόκληρη την Ανθρωπότητα, αφού χωρίς την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πρόοδος, ούτε ειρήνη. Άρα η Χριστιανοσύνη είναι εκείνη που μας θυμίζει, και ιδίως σε μια τέτοια γιορτή, πως εμείς, οι λαοί της Ευρώπης, πρέπει να πορευθούμε. Πως δηλαδή οφείλουμε να εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, αλλά πως πρέπει επίσης να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Και εμείς οι Έλληνες το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Σε πολύ δύσκολες στιγμές δείξαμε μεγάλη αλληλεγγύη προς καθέναν στην Ευρώπη και όχι μόνον. Το αποδεικνύουμε και σήμερα στο μεγάλο Προσφυγικό ζήτημα. Εμείς είμαστε εκείνοι, που παρά τις τεράστιες θυσίες τις οποίες υφίσταται ο Ελληνικός Λαός μέσα στην κρίση, επιτελούμε το καθήκον μας απέναντι στον Άνθρωπο όπως διδάσκει ο Πολιτισμός μας και το Διεθνές Δίκαιο. Και ζητούμε και από τους άλλους Εταίρους μας να αφήσουν φοβικά σύνδρομα, να συνταχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Διότι και αυτή την μεγάλη δοκιμασία, που είναι δοκιμασία υπεράσπισης του Ανθρώπου, πρέπει να την φέρουμε σε πέρας μαζί, αλληλέγγυοι. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι η Αλληλεγγύη είναι και κανόνας δικαίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρεώσεις που πρέπει να τις τηρούμε και από νομική άποψη. Και όποιος δεν τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις, πέραν του ότι παραβιάζει τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ταυτοχρόνως παραβιάζει και τις θεσμικές υποχρεώσεις του. Και υπάρχουν κυρώσεις γι΄ αυτό. Γιατί δεν μπορεί να μην σεβόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου.

Η σημερινή γιορτή όμως σημαίνει ότι ο Χριστιανισμός διδάσκει την Αγάπη και άρα την Ειρήνη, που είναι μια άλλη θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως όμως είναι αξία του Λαού μας και της Πατρίδας μας. Είμαστε Λαός ειρηνικός. Είμαστε Λαός ο οποίος ουδέποτε έκανε πολέμους κατακτήσεων. Είμαστε Λαός ο οποίος σεβάσθηκε την Ειρήνη, την επιδίωξε με κάθε τρόπο. Αλλά είμαστε και Λαός που μέσα από την Ιστορία του όταν χρειάσθηκε να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια, το πράξαμε, το πράττουμε και θα το πράξουμε.

Λέμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση, προς τους Εταίρους μας αλλά και πέραν των Εταίρων μας, στους γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο, ότι είμαστε εδώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να συμπορευθούμε, να μοιραστούμε μαζί τις δοκιμασίες, τα προβλήματα, προκειμένου να χτίσουμε μία Ειρήνη η οποία είναι προς όφελος όλων των Κρατών και όλων των Λαών. Αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε ως Λαός -και όχι μόνον ως Ελληνικός Λαός αλλά και ως Ευρωπαϊκός Λαός- να υπερασπισθούμε εκείνα που το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει και στην Πατρίδα μας και στην Ευρώπη. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε. Καλούμε λοιπόν όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια και την ιδέα της Ειρήνης καθώς και το Διεθνές Δίκαιο.

Ευχαριστώ, λοιπόν, Σεβασμιότατε γιατί βρεθήκαμε εδώ σήμερα και μέσα από αυτή τη γιορτή μπορούμε να εμπνευσθούμε όλα εκείνα τα ιδανικά, τα οποία δεν πρέπει να λησμονάμε ούτε στιγμή.

Ξαναλέω λοιπόν ότι αυτά τα ιδανικά της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης είναι που θα καθοδηγούν τα βήματα μας, την πορεία μας ως Ελλήνων στο διηνεκές. Και επαναλαμβάνω για μιαν ακόμα φορά: Με βάση την κληρονομιά μας θα υπερασπισθούμε και εκείνο το οποίο μας ανήκει στο όνομα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Χρόνια Πολλά για την ημέρα. Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ, και ο Τόπος μας και ο Λαός να κατακτήσει το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει.

Σας ευχαριστώ πολύ.