Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να σας τονίσω, από την πλευρά της Ελλάδας, ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επιτέλεση της αποστολής σας με βάση τα 4 από τα πολλά χαρακτηριστικά της Ελλάδας στον τομέα του Τουρισμού. Πρώτον, την λαμπρή ιστορία της, δεύτερον, την σπάνια ομορφιά της, τρίτον, την θερμή φιλοξενία της και, τέταρτον, την διεθνώς αναγνωρισμένη ασφάλειά της. Σας καλωσορίζω και πάλι και σας ευχαριστώ.

Τ.RIFAI (από ανεπίσημη μετάφραση): Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πρώτα απ’όλα που βρήκατε τον χρόνο να με συναντήσετε. Ξέρω ότι αυτό από μόνο του συνιστά ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα προς τον τουρισμό ότι όλοι πραγματικά θα τύχουν πολύ θερμής υποδοχής στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής θερμής υποδοχής και φιλοξενίας ολόκληρου του κόσμου. Όπως έλεγα και στην κυρία Κουντουρά, η οποία πραγματικά είναι μία εξαίρετη Υπουργός Τουρισμού, το ‘φρέσκο πρόσωπο’ της Ελλάδας θα έλεγα, όταν σήμερα το πρωί ξύπνησα και βγήκα στο μπαλκόνι, αριστερά είδα την Ελληνική Βουλή και δεξιά την Ακρόπολη. Και σκέφτηκα: «Πραγματικά τι υπέροχος τόπος για να ζει κανείς. Από δω ξεκίνησαν τα πάντα.»

Πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει πραγματικά το πνεύμα που διακατέχει αυτό τον τόπο και την σημασία αυτού του τόπου για ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε σήμερα αυτό. Και χάρηκα πάρα πολύ που ξεκινήσατε μιλώντας για τη χώρα σας σε όρους τουρισμού. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ φρέσκια ματιά και θα πρέπει έτσι να συνηθίσουμε τους Προέδρους και τους επικεφαλής να μιλάνε, μ’αυτόν τον συναισθηματικό, τον αφοσιωμένο και με πάθος τρόπο για την πατρίδα τους και τον τουρισμό.

Θα μπορούσα να μιλήσω για τον τουρισμό σε όρους οικονομικούς. Δηλαδή ότι είναι το 10% του ΑΕΠ, ότι μία στις έντεκα δουλειές προέρχεται απ’τον τουρισμό, ότι συνιστά το 1/3 των υπηρεσιών και του εμπορίου. Αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τους αριθμούς, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί, αλλά να δούμε ότι πραγματικά ο τουρισμός ανορθώνει και ανυψώνει το πνεύμα των ανθρώπων. Διότι το ηθικό βελτιώνεται όταν μπορούμε να δούμε την εκτίμηση που τρέφει ο υπόλοιπος κόσμος για τον τόπο μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί μία πραγματικά εξαιρετική πρόοδος στα θέματα τουρισμού. Δεν το λέγω απλά και μόνο επειδή είναι εδώ παρούσα η κυρία Κουντουρά. Αλλά πρέπει να εξάρω την κυβέρνηση σ’αυτά που έχει κάνει για τον τουρισμό. Διότι έχετε καταφέρει πάρα πολλά. Αυτό δεν θα μπορούσε βέβαια να γίνει χωρίς την δική σας στήριξη και την στήριξη της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για ένα θαύμα. Ένα θαύμα ενάντια σε όλες τις αντίξοες συνθήκες, όπου πραγματικά η οικονομική συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες έχουν δυσκολέψει κατά πολύ το έργο σας. Αλλά, θα έλεγα, ότι τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα. Και αυτό έχει να κάνει με την αφοσίωση και το σοβαρό έργο της κυβέρνησης και το δικό σας.

Χτες το απόγευμα είχα μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου ανταλλάξαμε πολλές καλές ιδέες πάνω στο θέμα και σήμερα το πρωί μιλήσαμε εκτενώς με την Υπουργό, κυρία Κουντουρά. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις και πώς μπορεί ο τουρισμός να συνεισφέρει, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια θεώρηση ότι ο τουρισμός δεν γίνεται απλά και μόνο για να προωθεί τον ίδιον τον τουρισμό, αλλά θα πρέπει να έχει ένα πολύ θετικό αντίκτυπο για τον λαό και την κοινωνία. Και αυτό θα πρέπει να ισχύσει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Δηλαδή, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε στο μέλλον να έχουμε έναν τέτοιο τουρισμό που θα επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα γι’αυτόν τον τόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γενικέ Γραμματέα, θα ήθελα, επειδή είχατε την καλωσύνη να μας πείτε ότι από το μπαλκόνι σας, βλέποντας την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, σκεφθήκατε ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ, να σας ευχαριστήσω γι’αυτήν την αναγνώριση. Και να σας ζητήσω να ενώσετε και την δική σας φωνή, αν και δεν είναι στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Γιατί ανήκουν στον Παρθενώνα, ανήκουν στον Πολιτισμό. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να σας πω.

Και, δεύτερον, θέλω να σας διαβεβαιώσω για το εξής: Για μας, τους Έλληνες, το θέμα του Τουρισμού δεν είναι μόνον οικονομικό ζήτημα. Για μας, τους Έλληνες, σ’αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, ο Τουρισμός είναι και ένας διάλογος ανάμεσα στους ανθρώπους, και συγκεκριμένα ένας διάλογος Πολιτισμών. Και μέσα απ’αυτόν, με την νοοτροπία που έχουμε οι Έλληνες, θέλουμε να συμβάλλουμε και στην παγκόσμια ειρήνη. Το έχει ανάγκη αυτό η Ανθρωπότητα. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ