Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Sigmar Gabriel στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι εκ νέου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά με την ιδιότητά σας ως Υπουργού των Εξωτερικών. Και θέλω να σας συγχαρώ ειλικρινά για τις ευρωπαϊκές θέσεις που έχετε διατυπώσει διαχρονικώς. Θέσεις που είναι και γερμανικές θέσεις σχετικά με την πορεία, το μέλλον και την προοπτική της Ευρώπης, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συμμεριζόμαστε ως Ελλάδα απολύτως αυτές τις απόψεις της Γερμανίας. Και θα μου επιτρέψετε να επισημάνω τρία πράγματα πάνω σ’αυτή την βάση. Πριν απ’όλα νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι την συμπαράστασή μας στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και την ηγεσία του γι’αυτή την βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια. Πρέπει να διακηρύξουμε ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε αμείλικτοι και θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στην τρομοκρατία, η οποία μάλιστα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Θα υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και την Δημοκρατία απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια πρόκληση. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Και την υπεράσπιση αυτή του Ανθρώπου και της Δημοκρατίας εμείς, οι Ευρωπαίοι, την νοιώθουμε όχι μόνο για τους Λαούς μας, αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η αποστολή της Ευρώπης: Σε ολόκληρο τον Κόσμο να υπερασπισθεί την Ειρήνη, την Δημοκρατία, τον Άνθρωπο.

Δεύτερον, η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Γερμανία και με όλους τους Εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χτίσουμε – όπως έχετε πει και εντελώς πρόσφατα – μιαν Ευρώπη ευημερούσα, αναπτυσσόμενη ανταγωνιστικώς, μιαν Ευρώπη όμως η οποία σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε. Δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Και, τρίτον, η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Γερμανία και τους άλλους Εταίρους στην ΕΕ για ν’αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή μας εδώ, στην Μεσόγειο και, ιδίως, στο Αιγαίο. Τούτο σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσουμε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Αποφάσεις σχετικά με την φύλαξη και την εν γένει υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την διασφάλιση του σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου και, φυσικά, τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης. Στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμη η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμώς που είσθε εδώ. Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για τον γόνιμο διάλογο, που είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε.

S. GABRIEL: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, για την ευκαιρία που μου δίνετε να συναντηθούμε εδώ. Ξέρω πως δεν είναι κάτι το σύνηθες και γι’ αυτό το εκτιμώ ιδιαιτέρως. Όπως κι εσείς, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξέφρασε τα βαθιά της συλλυπητήρια προς το Ηνωμένο Βασίλειο, διότι το τρομοκρατικό αυτό συμβάν είναι για δύο λόγους ιδιαιτέρως δύσκολο. Κατ’ αρχάς διότι είχαμε πάρα πολλούς τραυματίες και είχαμε και νεκρούς και σίγουρα, κατά δεύτερο λόγο, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι το συμβάν αυτό έλαβε χώρα έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ως σύμβολο της ιδέας της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένα σύμβολο στο οποίο μπορεί κανείς να επιτεθεί. Τόσο το Βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και η πόλη της Αθήνας είναι οι θεμελιωτές, αν θέλετε, της Δημοκρατίας.

Και στη Γερμανία ζήσαμε μια τρομοκρατική επίθεση, μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής μας κοινωνίας. Κι αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε, θα πρέπει, ως Ευρωπαίοι να ενωθούμε και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Σαφώς είναι σημαντικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συνόρων μας, τα θέματα της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την συνοχή των κοινωνιών μας, την ασφάλεια την οποία πρέπει να έχουν οι λαοί μας, τις δυνατότητες για ανεύρεση εργασίας, να υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης, έτσι ώστε οι νέοι μας να μπορούν να βρουν τον δρόμο τους.

Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, όπως και το θέμα της εγκληματικότητας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σ’ αυτό το πλαίσιο όμως και η κοινωνική ασφάλεια παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, διότι είναι ουσιαστικά η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε στη νότια Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, στην Ισπανία, οι νέοι άνθρωποι να έχουν ξανά ευκαιρία να μπορέσουν να βρουν ξανά εργασία. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ενάντια σε κάθε διχασμό εντός της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και για τον χρόνο που μου διαθέσατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Και θέλω να τονίσω ότι από αυτά που είπατε, φαίνεται η προσωπικότητα ενός πραγματικού Ευρωπαίου, όπως είστε εσείς, αλλά και το γεγονός ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη ν’αγωνισθεί για την συνοχή της Ευρώπης. Γιατί οι γνήσιες θέσεις της Γερμανίας είναι αυτές που εκφράσατε προηγουμένως. Αυτές είναι οι θέσεις της και τιμούν την Γερμανία αλλά και την καθιστούν έναν από τους βασικούς πυλώνες υπεράσπισης της συνοχής της Ευρώπης και της πορείας του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος ως την τελική ενοποίηση.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ