Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών Κ. Γκάι Ράιντερ στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γενικέ Διευθυντά, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να εξάρω τόσο την δική σας συμβολή όσο και, κυρίως, την ανεκτίμητη συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αυτού του εμβληματικού Τμήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, σε τελική ανάλυση, στην υπεράσπιση του Ανθρώπου. Σας ευχαριστώ επίσης γιατί βρίσκεσθε στην Αθήνα σε μια κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

Και θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσετε αυτόν τον σημαντικό αγώνα τον οποίον κάνετε, να υπερασπίζεσθε το κοινωνικό κεκτημένο γενικότερα στον Κόσμο αλλά και, ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μάλιστα, μέσα στο πνεύμα το οποίο σηματοδότησαν τον τελευταίο καιρό δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης: O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ.Donald Tusk, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Jean-Claude Juncker.

Κύριε Γενικέ Διευθυντά, το κοινωνικό κεκτημένο, το Κοινωνικό Κράτος, γεννήθηκε στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Κοινωνικό Κράτος. Το Κοινωνικό Κράτος είναι μέρος όχι μόνον του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού, είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού γενικότερα. Χωρίς το κοινωνικό της πρόσωπο η Ευρώπη θα έχανε τον Ανθρωπισμό της και, βεβαίως, έτσι θα έχανε και την ταυτότητά της. Γι’αυτό θεωρώ ότι η συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και η δική σας, για την οποία σας συγχαίρω πραγματικά, είναι εξαιρετικά πολύτιμη όχι μόνο για την Χώρα μου, αλλά για την Ευρώπη γενικώς.

G.RYDER: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου γι’αυτά τα γενναιόδωρα σχόλια και γι’αυτές τις λέξεις, τις κουβέντες τις ενθαρρυντικές. Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω προς εσάς τις ευχαριστίες μας για το γεγονός ότι δέχεσθε την αντιπροσωπεία του ILO εδώ σήμερα.

Όσον αφορά τις σχέσεις που συνδέουν την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την Ελλάδα γεγονός είναι ότι αυτές οι σχέσεις είναι μακροχρόνιες και μάλιστα βρέθηκε ο ILO εδώ, στην Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, σε δύσκολες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, και μάλιστα η συνεργασία μας, η συνύπαρξή μας, χρονολογείται αρκετές δεκαετίες τώρα. Και θεωρούμε, κύριε Πρόεδρε, επίσης ότι είναι δική μας ευθύνη και καθήκον να είμαστε εδώ παρόντες, στο πλευρό των Ελλήνων φίλων μας, δεδομένων των συνθηκών οι οποίες είναι δυσχερείς σήμερα.

Είναι γεγονός ότι οι αξίες τις οποίες πρεσβεύει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και οι αξίες τις οποίες υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζονται, είναι σχεδόν ταυτόσημες, και αυτό εξάλλου κι εσείς αναφέρατε, κύριε Πρόεδρε, νωρίτερα με την αναφορά σας στο κοινωνικό κεκτημένο. Και θεωρώ ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να θυμόμαστε –και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας- ότι υπό το πρίσμα των μέτρων τα οποία λαμβάνονται προκειμένου να ανταπεξέλθουμε και να εξέλθουμε από την οικονομική, τη χρηματοπιστωτική κρίση, σημαντικό είναι να υπάρχει, να συνεχίσει να υφίσταται, το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, των κοινωνικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το κοινωνικό κεκτημένο θα πρέπει να υπάρχει και δεν θα πρέπει να το θυσιάσουμε. Είναι σφάλμα να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της υπέρβασης της κρίσης.

Και όσον αφορά την αγορά εργασίας, η ίδια η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και όσοι απασχολούνται στην αγορά εργασίας της Ελλάδας είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποφέρει πολύ. Έχουν υποφέρει σημαντικά τα τελευταία 7 ίσως και 8 χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό συνέβη χωρίς να υπάρχει ενδεχομένως λόγος. Για αυτό και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό εμείς –κι όταν λέω εμείς, όλοι μαζί, οι Έλληνες φίλοι μας, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και οι υπόλοιποι διεθνείς συνεργάτες και εταίροι μας- να εξεύρουμε από κοινού τρόπους ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε και να συγκεράσουμε τις οικονομικές με τις κοινωνικές επιταγές. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Και κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι βεβαίως αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες. Αυτές όμως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι ευρωπαϊκές. Αφορούν το σύνολο των πολιτών της Ευρώπης και υπό το πρίσμα αυτό θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όπως είπαμε και πριν συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες, είμαστε υπέρμαχοι των ίδιων ιδεών, -εμείς ο ILO δηλαδή και η ΕΕ- έχει σημασία λοιπόν να συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό, στον βαθμό που μπορεί ο ILO προκειμένου ει δυνατόν να λύσουμε τα υφιστάμενα ζητήματα. Και τούτου λεχθέντος, επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας που μας δεχτήκατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Γενικέ Διευθυντά. Και θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμη περισσότερο γιατί, με τα όσα είπατε, βοηθάτε πολύ και στη Χώρα μας να γίνει κατανοητό ότι: Όταν λέμε πως η οικονομία και το νόμισμα πρέπει να υπηρετούν τον Άνθρωπο, αυτό όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, αλλά – στην κυριολεξία – στηρίζει την Ευρωζώνη, για εκείνους τουλάχιστον που ξέρουν ποια είναι η πραγματική αποστολή της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

G.RYDER: Συμφωνώ απολύτως, κύριε Πρόεδρε, μαζί σας.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ