Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Thorbjorn Jagland στο Στρασβούργο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την δυνατότητα που μου έδωσε ν’ανταλλάξουμε τις απόψεις που ανταλλάξαμε.

Πριν απ’όλα ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα για την στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την προσωπική του στάση στο μεγάλο ζήτημα, το Προσφυγικό, που δεν είναι μόνον ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι υπαρξιακό πρόβλημα για την Ευρώπη. Τον ευχαρίστησα γιατί αντίθετα από άλλους Εταίρους – είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη σ’ένα τέτοιο ζήτημα, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ίδιος προσωπικά έχουν δείξει εμπράκτως αυτή την Αλληλεγγύη.

Τόνισα, επίσης, ότι τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, βρίσκονται σε μια περίοδο κρίσης. Και πρέπει να υπερασπισθούμε και την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτό είναι αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι την αποστολή αυτή το Συμβούλιο της Ευρώπης θα την φέρει σε πέρας. Η Ελλάδα είναι εδώ, έτοιμη, παρά την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να συμβάλει σύμφωνα με την δημοκρατική της παράδοση και με την ιστορία της. Να τονίσω μόνο ότι πρέπει να υπερασπισθούμε όλα τα δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα τα οποία περιλαμβάνονται στις διατάξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, σ’αυτά τα δικαιώματα συμπεριλαμβάνονται και τα κοινωνικά δικαιώματα. Και να τονίσω ότι ο κοινωνικός πυλώνας της Ευρώπης είναι ο πυλώνας εκείνος ο οποίος στηρίζει την κοινωνική συνοχή και την συνοχή μεταξύ των Λαών της. Χωρίς τον κοινωνικό πυλώνα δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική οικονομική ευημερία και οικονομική ανάπτυξη.

Σ’αυτόν τον αγώνα για να υπερασπισθούμε λοιπόν όλα τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά και τα κοινωνικά, εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και θα συμβάλουμε και με βάση τις νομικές μας υποχρεώσεις, κυρίως όμως με βάση την Ιστορία μας και την Παράδοσή μας. Την δημοκρατική Ιστορία μας και την δημοκρατική μας Παράδοση ως αναπόσπαστα Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, και σας περιμένουμε στην Αθήνα και πάλι, αλλά και σε μια πόλη που σας είναι αγαπημένη από παλιά, το Ναύπλιο.-