Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Pedro Agramunt στο Στρασβούργο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να ευχαριστήσω θερμώς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την υποδοχή και για την συμβολή του γενικότερα στην αντιμετώπιση μιας σημαντικής κρίσης στην Ελλάδα, δηλαδή της κρίσης που αφορά το μέγα προσφυγικό ζήτημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα -όπως είναι γνωστό- και πιο ευρύ.
Ο κ. Πρόεδρος όταν είχε έρθει στην Αθήνα, είχε εκφράσει την Αλληλεγγύη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά είχε επίσης ζητήσει και την Αλληλεγγύη όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό είχε καταστήσει σαφές ότι το να είναι κανείς μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδίως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπάγεται εκτός από δικαιώματα και σημαντικές υποχρεώσεις. Μία από τις βασικές υποχρεώσεις είναι αυτή της Αλληλεγγύης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο κ. Πρόεδρος είχε δείξει πραγματικά τη νοοτροπία που διέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον ευχαρίστησα, και τον ευχαριστώ για τη στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης γενικότερα στην μεγάλη ελληνική κρίση, και τον ευχαρίστησα επίσης για το γεγονός ότι σ΄ όλη την Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης αυτή την στιγμή είναι ο εγγυητής των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο. Και οι εποχές είναι τέτοιες που είναι ανάγκη να προστατέψουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Όλα όμως τα δικαιώματα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εδώ το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να δείξει τον δρόμο. Ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των δικαιωμάτων, όπως επίσης ότι το κοινωνικό κράτος, και ιδίως το κοινωνικό κράτος δικαίου είναι μία από τις πιο σημαντικές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη υπό την ευρεία του όρου έννοια και ιδίως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για μία ακόμη φορά τον ευχαριστώ για όλη την δραστηριότητα σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και βεβαίως τον διαβεβαίωσα, κάτι το οποίο το γνωρίζει, ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τα οποία προέρχονται από την Ελλάδα πιστεύουν βαθύτατα στον θεσμό και στην προοπτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα είναι πάντοτε συνεπή προς αυτήν τους την αποστολή.
Καλή επιτυχία κ. Πρόεδρε και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία.