Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ.Joe Biden

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εμείς, οι Έλληνες, σ’ όλο τον κόσμο πάντα θυμόμαστε την πολύπλευρη στήριξή σας, μαζί με τον Πρόεδρο Obama, προς την Ελλάδα σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον Τόπο μας και τον Λαό μας. Και σας ευχαριστούμε για τις εντελώς πρόσφατες δηλώσεις σας ως προς την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Χώρας μου. Όπως επίσης πάντα θυμόμαστε ότι τόσον ο Πρόεδρος Obama όσο και εσείς υπήρξατε υπέρμαχοι της αρμονικής και δημιουργικής συμπόρευσης ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εύχομαι αυτή η πολιτική των ΗΠΑ να έχει συνέχεια και συνέπεια. Διότι είναι πλέον κοινός τόπος το ότι για να φέρουν σε πέρας και τον δικό τους πλανητικό ρόλο, οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την συμπόρευση με μίαν ισχυρή, θεσμικώς και οικονομικώς, Ευρωπαϊκή Ένωση, με την δική της πολύτιμη συνεισφορά στην κοινή υπόθεση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Πολιτισμού εν γένει.

J. BIDEN (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αποτελεί τιμή το γεγονός ότι βρίσκομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι τιμή για μένα το γεγονός ότι επιστρέφω στην Ελλάδα και όπως άλλωστε μου είχατε πει αστειευόμενος «Καταρχήν εξελέγην για πρώτη φορά στη Γερουσία χάριν στη στήριξη της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ». Όπως γνωρίζετε, όλοι στις ΗΠΑ αντλούν την καταγωγή τους και από κάπου αλλού. Συνεπώς είναι συνήθως μια σύνθεση η καταγωγή τους. Για παράδειγμα εγώ, είμαι Ιρλανδός, Αμερικάνος με καταβολές στην Ιρλανδία. Η οικογένειά μου μάλιστα έφυγε από την Ιρλανδία προ πολλών δεκαετιών το 1840. Ο Πρόεδρος Ομπάμα σχεδόν αστειευόταν πάντοτε και θα με σκότωνε, ως εκ του γεγονότος ότι η πραγματικότητα είναι πως έτυχα της θερμής στήριξης των Ελληνοαμερικάνων και μου έλεγε αστειευόμενος «Μάλλον για εκείνους είσαι ο Τζον Μπαϊντενόπουλος». Τους έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

Και υπάρχει συνέχεια και θα υπάρξει συνέχεια, διότι βαθιά μέσα τους στην καρδιά τους, οι πολίτες των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες, και το σχέδιο Μάρσαλ κλείνει 70 χρόνια, έχουν περάσει 70 χρόνια από την εφαρμογή του, και όμως μας διαπνέουν, μας διακατέχουν τα ίδια συναισθήματα όπως και τότε. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος κι εγώ στηρίξαμε την προσπάθεια που έγινε προκειμένου για την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Οι Αμερικανοί πολίτες το γνωρίζουν και το αντιλαμβάνονται αυτό.

Και κάτι ακόμα αν μου επιτρέπετε, κ.Πρόεδρε, θεωρώ ότι η επιτυχία του εγχειρήματος, η ίδια η επιτυχία της Ελλάδος συμβαδίζει, ευθυγραμμίζεται και εξυπηρετεί, είναι επ’ ωφελεία, αν θέλετε, των ΗΠΑ. Και αυτό ισχύει στον μέγιστο βαθμό. Εννοώ ότι δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί να συνεχίζουμε κι εμείς, αν δεν βγει από την κρίση η Ελλάδα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βγει από την κρίση, ν’ αναπτυχθεί και επίσης ν΄αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη.

Αυτά είναι και τα αισθήματα του Αντιπροέδρου, κ. Πενς, με τον οποίο είχα μια συζήτηση. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και να σας ζητήσω ή να σας παροτρύνω: Δώστε λίγο ακόμη χρόνο στη νέα κυβέρνηση. Εγώ έχω ελπίδες διότι πιστεύω ότι βαθιά μέσα τους οι Αμερικανοί πολίτες διαπνέονται, διακατέχονται ακόμα από τα ίδια συναισθήματα. Δεν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ. Έχουμε πίστη στους πολίτες αυτής της σπουδαίας δημοκρατίας. Πιστεύουμε ειλικρινά στους Έλληνες πολίτες και σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε έναν πρώην Αντιπρόεδρο και του κάνετε την τιμή να κουβεντιάσει με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε μια συνήθεια. Πάντα τιμούμε -και αυτό το κάνουμε και για τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για τους ξένους ηγέτες- όλους αυτούς που άφησαν το θετικό αποτύπωμά τους στην ιστορία και που έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν. Θυμηθείτε αυτό που σας είπα.

J. BIDEN: Κι εμείς οι Ιρλανδοί λέμε ότι αυτό είναι η συνήθεια της καρδιάς.