Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου κατά την έναρξη του Συνεδρίου με τίτλο: «Η Συμβολή της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην Πρόληψη χρήσης Ναρκωτικών»

«Μιά από τις πιο σοβαρές αιτίες που οδηγούν τον άνθρωπο, και κυρίως τους νέους, στα ναρκωτικά είναι η μοναξιά και η «δίδυμη αδερφή της», η μελαγχολία. Οι «εστίες μόλυνσης» που προκαλούν, ιδίως στην εποχή μας, ένα πρωτόγνωρο είδος «επιδημίας» μοναξιάς και μελαγχολίας είναι, δυστυχώς, πολλές. Ας μου επιτραπεί ν΄αναδείξω, στο πλαίσιο αυτού του πρωτοποριακού Συνεδρίου, εκείνες που θεωρώ ως τις πιο επικίνδυνες. Πρόκειται για τις «εστίες» των κάθε μορφής κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες ωθούν, μοιραία, κυρίως τους νέους σε μιά διαβρωτική πολυδιάστατη περιθωριοποίηση, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην μάστιγα των ναρκωτικών.
Είναι λοιπόν προφανές ότι το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι στην μάστιγα των ναρκωτικών είναι η θωράκιση της Κοινωνικής Συνοχής, με βασική αντηρίδα την Αλληλεγγύη. Ήτοι την εμβληματική εκείνη αρετή που εκπροσωπεί και εκφράζει το πιο γνήσιο πρόσωπο της Ανθρωπιάς.
Η Ελληνική Κοινωνία, η οποία ουδέποτε – ακόμη και κατά την τρέχουσα βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση – απεμπόλησε τον Ανθρωπισμό ως θεμελιώδη αξία της μπορεί και πρέπει ν΄αντισταθεί στην μάστιγα των ναρκωτικών, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την συνοχή της μέσω της κορύφωσης των εκδηλώσεων Αλληλεγγύης απέναντι στα υποψήφια θύματα της μάστιγας αυτής.
Γι΄ αυτό με ιδιαίτερη χαρά κηρύσσω την έναρξη αυτού του Συνεδρίου το οποίο διοργανώνει, κατά την Παγκόσμια Ημέρα των Ναρκωτικών, η Υπηρεσία του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών».