Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου στο προσωπικό του Σώματος Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετεί στην Λήμνο

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,

Εδώ στη Λήμνο θέλω να σας μεταφέρω ένα μήνυμα, μήνυμα όλου του Λαού μας, μήνυμα όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, μήνυμα προς εσάς: το μήνυμα της υπερηφάνειας Γι’αυτό που είστε. Είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Και μήνυμα βαθιάς εκτίμησης. Ναι, εκτίμησης και σεβασμού σε καθέναν από εσάς γιατί έχετε αποδείξει το μεγαλείο της ψυχής, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ένα μεγαλείο το οποίο αποτελεί πλέον δίδαγμα για πολλούς.

Σ’αυτό τον χώρο ξέρουμε, σ’αυτή την ακριτική γωνιά που είναι ακριτική γωνιά όχι μόνον της Πατρίδας μας μα και της Ευρώπης, ξέρουμε ότι εσείς είστε οι θεματοφύλακες των συνόρων, οι θεματοφύλακες της εδαφικής ακεραιότητας, οι θεματοφύλακες της εθνικής κυριαρχίας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να γνωρίζετε, ότι σ’αυτόν τον αγώνα που κάνετε, σ’αυτόν τον αγώνα υπεράσπισης της Πατρίδας μας και της Ιστορίας της, αλλά και της Ευρώπης και της Ιστορίας της, έχετε μαζί σας την εκτίμηση όλης της Ευρώπης. Και αυτό είναι κοινός τόπος και έχετε μαζί σας και το δίκιο.

Ο τρόπος που εμείς οι Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε στηρίξει τα εθνικά μας θέματα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητείται με κανένα τρόπο. Το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του βεβαίως, και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο καθορίζουν, ας το πω έτσι, τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες τα εθνικά μας θέματα που είναι και ευρωπαϊκά θέματα μπορούμε και πρέπει να τα υποστηρίξουμε. Και αυτό πράττετε εσείς. Αλλά να ξέρετε ότι όλοι αναγνωρίζουν τούτη την στιγμή ότι δεν υπάρχουν ούτε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ούτε αμφισβητήσεις οι οποίες κινούνται μεταξύ παραλογισμού και γελοιότητας. Και να θυμάστε κάτι. Το λέω σήμερα συνεχώς και θα το επαναλαμβάνω. Είστε γενναίοι μαχητές γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν. Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει με το «Μολών λαβέ». Αλλά να θυμάστε ότι εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της Ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας. Απαντάμε όμως, το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, στις προκλήσεις. Επομένως προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν εμείς εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση, και ιδίως η αναίτια πρόκληση, είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Εσείς κάθε άλλο παρά μικροπρεπείς και ανασφαλείς είστε. Γι΄αυτό σας είπα ότι η αποστολή σας είναι αναγνωρισμένη από όλους και στηριγμένη στέρεα στο Διεθνές Δίκαιο.

Συνεχίστε λοιπόν αυτόν τον αγώνα, αυτό τον ευγενή αγώνα που είναι αγώνας για την Πατρίδα μας και την Ιστορία μας, αγώνας για την Ευρώπη, για την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της σε αυτή την δύσκολη γωνιά του κόσμου, την δύσκολη γωνιά που η Πατρίδα μας αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι η γωνιά της σταθερότητας και της Δημοκρατίας. Είμαστε το όριο της Δύσης και της Ευρώπης. Δεν αποκλείουμε κανέναν από εκείνους που βρίσκονται ανατολικότερα να’ρθουν κοντά μας. Αντιθέτως, τους το ζητάμε, τους προτρέπουμε και τους λέμε ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε την πορεία τους προς την Ευρώπη και ιδίως το λέμε αυτό προς την Τουρκία. Ταυτοχρόνως όμως θέτουμε πάντοτε αυτή την προϋπόθεση, που δεν την θέτουμε μόνο εμείς ως Έλληνες, θέτει ολόκληρη η Ευρώπη: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για το μέλλον τους, αλλά πρέπει να σεβαστούν αυτά που είπα. Αν δεν το πράξουν, τον δρόμο τον έφραξαν εκείνοι, όχι εμείς.

Αυτή είναι η πορεία μας. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Και να θυμάστε η δικαίωση είναι επί θύραις. Φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο η Διεθνής Κοινότητα, η Ευρώπη αντιμετώπισε το ζήτημα του Κυπριακού πρόσφατα στη Γενεύη. Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε. Όπως ξεκινήσαμε. Συνεπείς και βεβαίως πιστοί στην Διεθνή Νομιμότητα. Και εσείς έτσι θα συνεχίσετε. Γενναίοι, όπως δίδαξαν οι πρόγονοί μας, όπως εσείς το έχετε βιώσει, όπως εσείς θα το κληροδοτήσετε και στους συναδέλφους σας, εκείνους οι οποίοι θάρθουν. Και ξαναλέω για μία ακόμα φορά: Κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί σας, εδώ, ο νους μου και ο νους μας όλων τρέχει σ’εκείνους που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Δεν τους λησμονάμε ποτέ. Δεν λησμονάμε αυτά που άφησαν πίσω τους. Τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους, τους οφείλουμε τον σεβασμό και την μνήμη. Τους οφείλουμε αυτήν την ελάχιστη τιμή, την οποία αξίζουν.

Σας παρακαλώ να μεταφέρετε – το είπα και πριν λίγο, στους συναδέλφους σας, θέλω να το πω και δημόσια περισσότερο εδώ σε όλους σας – μεταφέρετε στις οικογένειές σας την αγάπη και τον σεβασμό μας γι’αυτό το ήθος με το οποίο ζουν μαζί σας. Σας συμπαρίστανται, με τόσο λίγα μέσα, τα οποία δυστυχώς, η κρίση σώρευσε. Γι’αυτό σας είπα δεν είναι μόνο θέμα αγάπης, είναι θέμα σεβασμού. Και αυτό να το αισθάνονται, είναι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε από πλευράς Πολιτείας. Αλλά ξέρετε, ακριβώς αυτό το αίσθημα είναι εκείνο που θα μας κάνει να μην ησυχάσουμε μέχρις ότου μπορέσετε εσείς να επιτελείτε την αποστολή σας, αλλά έχοντας εκείνα τα οποία σας ανήκουν για να μπορέσετε και εσείς και οι οικογένειές σας να συνεχίσετε αυτή την μεγάλη πορεία την οποία επιλέξατε να εκτελέσετε αυτή τη μεγάλη αποστολή την οποία συνειδητά επιλέξατε να υπηρετήσετε.

Σας μίλησα από καρδιάς, έτσι το αισθάνομαι, έτσι θα σας μιλώ πάντα. Σας αισθάνομαι τόσο κοντά και θέλω να με αισθάνεσθε σαν έναν από εσάς. Να με αισθανόσασθε έτσι γιατί το έχω ανάγκη και εγώ για την επιτέλεση του καθήκοντός μου. Μην σας φανεί υπερβολικό, παίρνω πολλά παραδείγματα από σας για να ασκήσω τα καθήκοντά μου. Γιατί με τον τρόπο σας, μας διδάσκετε και μας διδάσκετε πολλαπλώς. Εύχομαι να είναι πάντα ο Θεός μαζί σας. Εύχομαι και είμαι βέβαιος, να συνεχίσετε αυτή την λαμπρή σας πορεία για την υπεράσπιση της Πατρίδας. Και εύχομαι ο Θεός να είναι πάντα κοντά σας και να σας ευλογεί. Εις το επανιδείν. Δεν λέω αντίο, εις το επανιδείν, όλοι εδώ την επόμενη φορά. Ευχαριστώ πολύ.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR