Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την επίσκεψή του στο Καρέλλειο Ευαγές Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατε,
Κυρίες και Κύριοι,

Ξεκινώ με μιαν εξομολόγηση: Ο χώρος δεν μου είναι άγνωστος, μου είναι οικείος. Όχι επειδή έχω έρθει και άλλη φορά εδώ. Γνωρίζω το Καρέλλειο, αλλά είναι η πρώτη φορά που έρχομαι. Αν μου φαίνεται οικείος είναι γιατί αυτή την ατμόσφαιρα, με συνανθρώπους μας που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, την έχω ζήσει στο σπίτι μου, στο πολύ στενό μου περιβάλλον, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις. Γνωρίζω καλά και τα προβλήματα, γνωρίζω καλά και αυτό που σημαίνει ιδίως αυτές τις Άγιες Μέρες να συνυπάρχεις μαζί τους. Γιατί μια φορά να έχεις ζήσει αυτή την εμπειρία, όλοι οι άνθρωποι που έχουν το ίδιο πρόβλημα, σου είναι οικείοι πραγματικά.

Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ και γιατί είναι ανάγκη, πέρα από την υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους κυρίως αυτές τις ώρες, να εξάρω για μια ακόμα φορά τον ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Αρχιεπισκόπου, της Αποστολής, όλων των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται στην Αποστολή. Ξέρετε τι έχουμε περάσει όλα αυτά τα χρόνια ως Λαός. Θα το λέγω πάντοτε κουραστικά, αλλά πρέπει αυτή την αλήθεια να την αναγνωρίζουμε: Σε αυτή την βαθιά κρίση που έχει πλήξει το κοινωνικό σύνολο και τον κοινωνικό ιστό αν στεκόμαστε ακόμα όρθιοι, κατά ένα μεγάλο μέρος τούτο οφείλεται στην Εκκλησία. Στο γεγονός ότι η Εκκλησία, μέσα από την νοοτροπία την οποία έχει, μέσα από το πνεύμα της Ορθοδοξίας, έχει στηρίξει τον κοινωνικό ιστό μαζί με την Οικογένεια. Αλλά η Εκκλησία έχει δώσει το παράδειγμα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί το Κοινωνικό Κράτος -και όχι μόνο στον Τόπο μας αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια- πάσχει. Και αν δεν στηρίξουμε το Κοινωνικό Κράτος και στον Τόπο μας και στην μεγάλη μας Οικογένεια, την Ευρώπη, τότε τα ακραία φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και θα γιγαντωθούν και θα υπονομεύσουν την συνοχή της Ευρώπης. Γι΄ αυτό ο ρόλος της Εκκλησίας σ΄ αυτόν τον τομέα, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, είναι κορυφαίος. Είναι κορυφαίος για τον Τόπο μας, κορυφαίος και ως πηγή συμβολισμών για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπερβάλλω. Ξέρω ότι θα βρεθούν κάποιοι οι οποίοι θα πουν ότι αυτά είναι, ενδεχομένως, υπερβολές. Θα το πω για πολλοστή φορά: Είναι η αλήθεια, η απόλυτη αλήθεια.

Τέλος, είναι ανάγκη να γνωρίσει ο κόσμος το μεγάλο έργο της Αποστολής, η οποία χτίσθηκε μέσα στην κρίση για ν’ αντιμετωπίσει την κρίση. Είναι ένα σημαντικό μέσο της Εκκλησίας που δείχνει και το μέγεθος του έργου της και το μέγεθος της ευαισθησίας της. Οι άνθρωποι της Αποστολής κάνουν αθόρυβα εξαιρετική δουλειά, δίπλα από την Εκκλησία, υπό την αιγίδα, την κατεύθυνση και την καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Θέλω να σας συγχαρώ θερμά, κ. Δήμτσα. Μακαριώτατε, έχετε ευτυχήσει να έχετε εξαιρετικούς συνεργάτες.

Κλείνω, λέγοντάς σας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και γιατί μου δώσατε την δυνατότητα σήμερα να είμαι κοντά σας και να παίρνω δύναμη από σας. Και επίσης, γιατί με τον τρόπο αυτό μου δίνεται η δυνατότητα από πλευράς της Πολιτείας ν΄αποδώσω: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Χρόνια πολλά, να είστε πάντα καλά.-

 

Φωτογραφία:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ