Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τη συνάντησή του με τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο

Νομίζω πως έχει γίνει ένα έθιμο να βρισκόμαστε, και θέλω να εξηγήσω, αφού σας καλησπερίσω και σας καλωσορίσω, ότι αυτό δεν έχει τίποτα το υποκριτικό, δεν έχει κανένα στοιχείο προσπάθειας κολακείας επειδή είσθε μια εξαιρετικά δυναμική Συνομοσπονδία, και δικαίως. Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ξανά για να σας τονίσω ότι στα μάτια μου πάντοτε -και τώρα με την σημερινή μου ιδιότητα- εκπροσωπείτε μια Ένωση προσώπων η οποία υπερασπίζεται ένα από τα θεμελιωδέστερα ατομικά δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνονται όχι μόνο από το Σύνταγμά μας και αλλά από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και μιλάω για το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία. Όσοι γνωρίζουν θα αντιλαμβάνονται ότι το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία είναι ένας από τους πυλώνες, πραγματικά, της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Και η υπεράσπισή του -βεβαίως υπό τους όρους και μέσα στα όρια του Συντάγματος- είναι καθοριστικής σημασίας και για την λειτουργία των θεσμών αλλά και για την ίδια την οικονομία.

Ξέρουμε όλοι τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια μέσα σ’ αυτή την κρίση, την βαθειά κρίση. Δεν αναιρώ τίποτα από όσα είχα υποστηρίξει και υποστηρίζω σχετικά με την φορολογία της ακίνητης Ιδιοκτησίας και την αρνητική επιρροή του ΕΝΦΙΑ πάνω στην Ιδιοκτησία. Αυτό το αποτυπώνει άλλωστε η νομολογία του ΣτΕ με αυτή την καθοριστικής σημασίας απόφαση, την 1972/2012, την απόφαση Ολομέλειας. Θεωρώ ότι μέσα στην κρίση και αυτό ήταν ένα μέτρο έκτακτο. Υπενθυμίζω ότι όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε την νομοθεσία όπως έχει κριθεί από την νομολογία του ΣτΕ. Θεωρώ όμως, και για την συνοχή του κοινωνικού συνόλου, και για την λειτουργία των θεσμών αλλά και για την ίδια την πορεία της οικονομίας, ότι ένα από τα πρώτα μέτρα, μόλις μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα, θα πρέπει να είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της φορολογίας των ακινήτων, προς την κατεύθυνση που κινείται και στις άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί -γιατί σ΄ αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων- θα καταφέρουμε να επιφέρουμε αυτή την αλλαγή. Είναι ανάγκη για την ίδια μας την Οικονομία. Το ξέρετε, άλλωστε, καλύτερα από μένα, όταν θα μπορέσει ξανά η ατομική ιδιοκτησία να λειτουργήσει ως δικαίωμα πλήρως, η θετική επιρροή και στην ίδια την Οικονομία, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Γι΄ αυτό το τονίζω.

Συνεχίστε, λοιπόν, και εύχομαι να βρεθούμε εδώ του χρόνου -και οποτεδήποτε άλλοτε χρειασθεί νωρίτερα- αλλά του χρόνου εδώ, κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ