Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την έναρξη του Συνεδρίου της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων

Ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς μετέφερε σήμερα το παρακάτω μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, κατά την έναρξη του Συνεδρίου της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, με θέμα: «Αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, βέλτιστες πρακτικές – ο ρόλος του μάνατζερ».

 Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόταση της «Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων» να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση.  Ατυχώς, λόγω ανειλημμένων, προγενεστέρως, υποχρεώσεων ευρίσκομαι εκτός Αθηνών και δεν μπορώ να παραστώ αυτοπροσώπως.  Παρακαλώ λοιπόν να δεχθείτε αυτόν τον χαιρετισμό, που είναι αφιερωμένος στην μεγάλη σημασία της εκδήλωσής σας.

  1. Η επιδίωξη μιας προσέγγισης, μέσω διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, μεταξύ ανώτατων στελεχών του Ιδιωτικού Τομέα και ανώτατων στελεχών του Δημόσιου Τομέα και ειδικότερα της Δημόσιας Διοίκησης, που συνθέτει την θεματική της σημερινής ημερίδας, είναι μια εξαιρετικά αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία της οργανώτριας Εταιρείας. Και τούτο όχι μόνο διότι μέσω της επαφής της Δημόσιας Διοίκησης με τον Ιδιωτικό Τομέα αποδυναμώνεται η εσωστρέφεια ή και η απομόνωση, στην οποία πολλές φορές οδηγούνται τα στελέχη του Δημοσίου, αλλά, κυρίως, διότι με την συνεργασία των δύο τομέων αναδεικνύονται τα προβλήματα διοίκησης (management) στις μεταξύ τους σχέσεις και δρομολογείται η εξομάλυνσή τους, μέσα μάλιστα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης.
  2. Η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, ιδίως με την μορφή βέλτιστων πρακτικών, ωφελεί και τις δύο πλευρές, πρωτίστως δε την Δημόσια Διοίκηση, όπου για ποικίλους λόγους η υιοθέτηση καινοτομιών και προοδευτικών δράσεων επέρχεται με βραδύτητα, σε σχέση με την αμεσότητα δράσεων που παρουσιάζει ο Ιδιωτικός Τομέας. Και εδώ ο ρόλος των επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως και ο ρόλος των managers του Ιδιωτικού Τομέα, είναι αποφασιστικός.
  • Η παρουσίαση, συνεπώς, ιδεών και δοκιμασμένων βέλτιστων πρακτικών, κυρίως του Ιδιωτικού Τομέα, ανοίγει ελκυστικούς ορίζοντες δράσης των επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης για αντίστοιχες εφαρμογές ή προσαρμογές που αναβαθμίζουν την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών της σε πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και την αποτελεσματικότητά της. Έτσι η ωφέλεια από αυτή την όσμωση μεταξύ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα ευνοεί και τους δύο τομείς και αυτή πρέπει να είναι και η τελική στόχευση της συνεργασίας.
  1. Υπό τα δεδομένα αυτά, είμαι βέβαιος ότι τα θέματα που θα παρουσιασθούν στη σημερινή ημερίδα, τόσο από καθηγητές ΑΕΙ όσο και από επιτελικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και από διακεκριμένους managers του Ιδιωτικού Τομέα, αφενός θα «φωτίσουν» περισσότερο τον σκοπό της εκδήλωσης και, αφετέρου, θα παρουσιάσουν πρακτικές εφαρμογής και θα καταδείξουν τις δυνατότητες και των δύο πλευρών για παραγωγική αλληλεπίδραση και, άρα, υιοθέτηση μιας πάγιας συνεργασίας στο πλαίσιο των σκοπών της σημερινής ημερίδας. Θέματα, όπως η συνεισφορά της Διοικητικής Επιστήμης στην βελτίωση του Δημόσιου Τομέα, ιδίως όταν αποτιμά την εμπειρία από εφαρμογές ή αξιολογεί προτάσεις, είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι οριοθετούν την συμβατότητα  της εφαρμογής με βασικές αρχές και παραδοχές της Διοικητικής Επιστήμης και δείχνει δρόμους και κατευθύνσεις των επιβεβλημένων εκάστοτε δράσεων και προσαρμογών.
  2. Ομοίως, το θέμα της εφαρμογής των αρχών και κανόνων της καλής νομοθέτησης εμφανίζεται σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο. Συγκεκριμένα, η βελτίωση της νομοθετικής παραγωγής, με την εφαρμογή αρχών και κανόνων της καλής νομοθέτησης, θα βελτιώσει την ποιότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων, θα καταστήσει σαφές και κατανοητό το περιεχόμενό τους, θα προλάβει επικαλύψεις ή αντιφάσεις και θ’ αποτρέψει παρενέργειες που δεν έχουν γίνει αντιληπτές.  Ενώ η ευχέρεια που παρέχουν οι κανόνες αυτοί αφενός για διαβούλευση και, αφετέρου, για σύγκριση κόστους/ωφέλειας -και όχι μόνο με οικονομικούς όρους- προσδίδει στην κανονιστική ρύθμιση αξιοπιστία και ευρύτερη αποδοχή.  Άρα, και χρονικώς μεγαλύτερη θα είναι τόσο η βιωσιμότητά της, όσο και η σταθερότητα του όλου νομικού πλαισίου.  Επίσης, η παρουσίαση εμπειριών από τις προσπάθειες βελτίωσης της παραγωγικότητας του Δημόσιου Τομέα θα δώσει σαφή εικόνα των δυνατοτήτων, των αδυναμιών αλλά και των προοπτικών εφαρμογής καινοτόμων ιδεών  και επιτυχημένων πρακτικών του Ιδιωτικού Τομέα στην Δημόσια Διοίκηση με τις αναγκαίες, βεβαίως όπου απαιτηθεί, προσαρμογές.
  3. Ακόμη, η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Δημόσια Διοίκηση δεν προσφέρει μόνο τα μέσα για αντιμετώπιση πρωτίστως της γραφειοκρατίας στην εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά παρέχει και τεράστιο εύρος εφαρμογών σε ποικίλους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί σήμερα καταλύτη καινοτόμων εξελίξεων που αναβαθμίζουν την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, επιταχύνουν θεαματικά τους χρόνους δράσης, αντικειμενικοποιούν διαδικασίες με όλα τα εντεύθεν οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, κυρίως δε αλλάζουν βαθμιαία την παραδοσιακή στάση και νοοτροπία των υπαλλήλων προς την ψηφιακή παιδεία του εγγύς μέλλοντος.

Οι ομιλητές -managers εξάλλου του Ιδιωτικού Τομέα είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιάσουν απόψεις, ιδέες και πρακτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια δημιουργική πρόκληση αλλά και σύζευξη με ιδέες και πρακτικές του Δημόσιου Τομέα, μεσ’ από ένα παραγωγικό διάλογο στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας και, γιατί όχι, και επόμενων όμοιων εκδηλώσεων.  Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά τους.