Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ.Juri Luik στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαίρομαι γιατί η επίσκεψή σας αυτή επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Εσθονία. Παίρνοντας αφορμή από την ιδιότητά σας, από την επικαιρότητα και ιδίως παίρνοντας και την σκυτάλη από τα όσα ελέχθησαν εχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τον κ. Εμμανουέλ Μακρόν, θέλω να τονίσω ότι συμφωνούμε οι δύο Χώρες μας να εργασθούν από κοινού, ώστε ο πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί μια πραγματικότητα. Διατάξεις υπάρχουν, το ξέρουμε όλοι. Οι διατάξεις των άρθρων 23 και επόμενα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζουν ότι υπάρχει ο πυλώνας αυτός. Και ο πυλώνας αυτός πρέπει να καταστεί ενεργός για πολλούς λόγους. Τόσο για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία των κρατών-μελών, όσο και για να φέρει σε πέρας η Ευρωπαϊκή Ένωση τον διεθνή ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει. Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από όλη αυτήν την σύγκρουση η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα για την ειρήνη στον Κόσμο, και πολύ περισσότερο για την περιοχή μας. Άρα έχουμε χρέος σε αυτόν τον τομέα να εργασθούμε από κοινού για αυτόν τον πυλώνα και, επιπλέον, για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

Μιας και μίλησα για σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα το επαναλάβω: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα και είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως από αυτά. Τούτο το ορίζουν σαφείς διατάξεις του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου. Θα αναφέρω το άρθρο 21 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα άρθρα 67 και 77 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παράγραφο 3 του Συμφώνου για την Μετανάστευση και Άσυλου. Αυτά τα σύνορα, είμαστε διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να τα διαφυλάξουμε. Και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι απ’τον καθένα, αλλά κυρίως από τα κράτη τα οποία θέλουν γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το λέω αυτό για όλους εκείνους που έχουν αυτήν την ιδιότητα του υποψηφίου κράτους-μέλους. Και το λέω ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, με την οποία θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την Ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει και ειλικρινή σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας. Και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις. Ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών, καθ’οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, θέλω να συγχαρώ την Εσθονία για την συμμετοχή σας, την ενεργό και συνεπή συμμετοχή σας, στις δυνάμεις του Frontex.

Εδώ όμως θέλω να τονίσω ότι πρέπει να εργασθούμε επίσης από κοινού ώστε η Frontex να αποτελέσει ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πάντοτε με σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών. Αλλά πρέπει να μετατραπεί σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό φύλαξης των συνόρων για τα συγκεκριμένα θέματα που έχει αρμοδιότητα. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εργασθούμε το συντομότερο δυνατό, όπως αποδεικνύει η συγκυρία, η σημερινή συγκυρία, στα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

Και πάλι σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και καλή επιτυχία στην Χώρα σας.

 

J.LUIK: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την συνάντηση. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα με την οποία συνδεόμαστε με παλιούς δεσμούς, είναι μια σπουδαία φίλη χώρα. Βρίσκομαι εδώ ή αν θέλετε, ο λόγος της επίσκεψής μου συνδέεται με το γεγονός πως θέλω να υπογραμμίσω πως πράγματι τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέονται με μια θεώρηση πανοραμική, 360° συγκεκριμένα, απολύτως σφαιρική. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι τις ανησυχίες του τις αντίστοιχες τις συμμερίζεται, όσον αφορά θέματα ασφαλείας, το σύνολο των μελών της ΕΕ. Είμαστε μια ενιαία Ένωση η οποία έχει κοινούς προβληματισμούς και θέματα ασφαλείας.

Προφανώς στην διάρκεια της συζήτησής μας θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν την δική μας γωνιά της Ευρώπης, τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα ανατολικά και στα βόρεια ανατολικά. Δεν αμφιβάλλω ότι θα συζητήσουμε και θέματα που αφορούν την Ρωσία, την Ουκρανία, το τι ακριβώς συμβαίνει, ιδίως όσον αφορά την τρέχουσα συμπεριφορά της Ρωσίας, που τελευταίως είναι πηγή μεγίστης ανησυχίας, σίγουρα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ΕΕ. Βεβαίως προσβλέπω και στην περαιτέρω συζήτηση θεμάτων, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, αλλά και θεμάτων τα οποία αφορούν τη νότια γειτονιά της ΕΕ. Όπως εξάλλου προαναφέρατε, εμείς ως χώρα είμαστε μικρή μεν, ωστόσο δε καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να έχουμε μια ενεργό παρουσία και συμμετοχή, όπως για παράδειγμα αναφέρατε, στην FRONTEX. Ενώ όσον αφορά το ΝΑΤΟ, στο οποίο επίσης συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή, θα αποστείλουμε αντιπρόσωπο στον λεγόμενο «κόμβο» για τον νότο που βρίσκεται στη Νάπολι, στην έδρα της Συμμαχίας στη νότια Ευρώπη. Επίσης, έχουμε ενεργό παρουσία στο νότιο, αν θέλετε, μέτωπο. Και πρόκειται να στείλουμε και μια στρατιωτική μονάδα στο Μαλί, η οποία θα συμμετάσχει εκεί στην αντίστοιχη πενταμερή πολυεθνική δύναμη. Όπως αντιλαμβάνεστε, προσπαθούμε στο μέγιστο δυνατό να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι.

Επιτρέψτε μου επίσης να αναφερθώ στην εσθονική προεδρία. Στην διάρκεια της εσθονικής προεδρίας ένας από τους βασικούς στόχους τους οποίους προωθήσαμε ήταν η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ. Και είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που μπορέσαμε να εγκαθιδρύσουμε την PESCO και χαίρομαι ιδιαιτέρως που επίσης συνεστήθη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Συνεπώς, διαθέτουμε πλέον τους σχετικούς θεσμούς και τα όργανα ούτως ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και επίσης να υπάρχει επάρκεια προκειμένου να μπορέσουμε να υπερασπισθούμε θέματα και μηχανισμούς ασφαλείας. Επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην PESCO η Ελλάδα έχει παρουσία και ασχολείται με θέματα κυβερνοάμυνας και κυβερνοασφάλειας. Αντιστοίχως η χώρα μου είναι ιδιαιτέρως προηγμένη σε αυτά τα θέματα και σε ζητήματα που αφορούν υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του κυβερνοχώρου. Πιο συγκεκριμένα, στο Ταλίν υπάρχει και ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας για θέματα κυβερνοασφάλειας και άμυνας στον κυβερνοχώρο, στο οποίο Κέντρο συμμετέχει και Έλληνας εμπειρογνώμων. Τούτων λεχθέντων, φρονώ ότι υπάρχουν πάρα πολλά πεδία συνεργασίας, ιδιαιτέρως δε στο κομμάτι του κυβερνοχώρου , της κυβερνοασφάλειας και της άμυνας, όπου διανοίγονται μεγάλες προοπτικές και ταυτοχρόνως αντιμετωπίζουμε και πολλές προκλήσεις. Σ’ αυτό το σημείο, κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με υποδέχεστε.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΤΖΗ