Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Ευρωπαίο Συντονιστή για Θέματα Μετανάστευσης και Εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, κ.Maarten Verwey στο Προεδρικό Μέγαρο

 

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλω  να συγχαρώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γενικότερα και,  ειδικότερα,  τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τα θέματα αυτά, τον κ. Αβραμόπουλο -που ήταν πριν από λίγο εδώ μαζί με τον κ. Γιουνκέρ-  καθώς και εσάς προσωπικώς,  για την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα θέμα που είναι  μείζον, θάλεγα μάλιστα υπαρξιακό,  για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή το  Προσφυγικό αλλά και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι βρίσκεσθε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη και πάλι στιγμή. Οι ροές έχουν αυξηθεί, ιδίως προς την  πλευρά του Έβρου.  Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο αυτών των ζητημάτων. Δυστυχώς,  αντιμετωπίζει σχεδόν μόνη της ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οφείλω να ομολογήσω ότι βεβαίως υπάρχει αλληλεγγύη από μεγάλο μέρος Κρατών-Μελών, αλλά δεν υπάρχει από ορισμένα άλλα. Ειδικά στο θέμα της Μετανάστευσης και στο  Προσφυγικό, πρέπει να λειτουργήσει η Αρχή της Αλληλεγγύης, η οποία, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, είναι μια Αρχή που έχει νομική ισχύ, η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική και υπάρχουν κυρώσεις  για τα Μέλη τα οποία παραβιάζουν την αρχή αυτή.

 

Θερμή παράκληση λοιπόν, να καταστεί σαφές προς όλους τους Εταίρους μας ότι δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα χώρο μόνο δικαιωμάτων ή οφέλους.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χώρος όπου υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες οφείλουμε  όλοι να σεβόμαστε. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι σέβεται στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, κάνει αυτό το οποίο πρέπει ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της,  της Ευρωζώνης. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και αρκετοί από τους λοιπούς Εταίρους μας.

 

Καταλήγοντας, θέλω να επισημάνω στο πλαίσιο του δικού σας ρόλου, ότι πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί την Συμφωνία του 2015 μεταξύ αυτής και της Ε.Ε. , γιατί βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός στο σύνολο της Συμφωνίας. Οφείλει λοιπόν να σεβαστεί αυτή την Συμφωνία και, επίσης,  οφείλει η ίδια να σεβασθεί και την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Διότι είναι δύο θέματα τα οποία σχετίζονται όχι μόνο με τις δικές της υποχρεώσεις, αλλά και με τον τρόπο που εκπληρώνει τα καθήκοντά της ως υποψήφιο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές προς την πλευρά της Τουρκίας και,  επίσης θερμή παράκληση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να ρίξει το βάρος της στην Συμφωνία Επανεισδοχής. Οι  Συμφωνίες  Επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί από τα επιμέρους κράτη δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν τόσο εύκολα, όσο εφαρμόζονται οι Συμφωνίες εκείνες που έχει υπογράψει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως,  το τονίζω, η Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία.

Και πάλι σας ευχαριστώ,  καλή δύναμη, καλή επιτυχία στο έργο σας.

 

MAARTEN VERWEY.Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, πρώτα από όλα που με υποδέχεστε εδώ. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα να παρεβρίσκομαι εδώ και σας ευχαριστώ γι΄ αυτό. Πραγματικά, η μεταναστευτική κρίση είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Συμφωνώ ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή θα πρέπει να χειριστεί το ζήτημα και να μην αφήσει την Ελλάδα να το κάνει μόνη της. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσπαθήσει να το πράξει αυτό, και σε πιο προσωπικό τόνο θα ήθελα να συγχαρώ τον Υπουργό κύριο Μουζάλα και τώρα τον κύριο Βίτσα για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλάι της Ελλάδας σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο. Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ